Archív článkov za Marec 2024, strana 1

Otvor článok

Príkladná spolupráca! Ako sa budú rozvíjať susediace regióny Slovenska, Poľska a Česka?

1.3 2024 07:09

Cezhraničnú spoluprácu a silné regionálne partnerstvo potvrdili svojím podpisom v stredu v poľskej obci Istebne predstavitelia Žilinského samosprávneho kraja, Sliezskeho vojvodstva a Moravsko-sliezskeho kraja.

Otvor článok

Slováci získali prestížny grant! Znížia využitím umelej inteligencie globálny dopad srdcových chorôb?

1.3 2024 07:28

Powerful Medical, priekopnícky výrobca zdravotníckych pomôcok, hrdo oznamil, že bol vybraný pre grant vo výške 2,5 milióna EUR a následnú investíciu 5 miliónov EUR od Európskej rady pre inovácie (EIC).

Otvor článok

Osobný mesačný príjem klesol takmer tretine Slovákov, viac ako pätina si prilepšila

1.3 2024 08:20

Zložitá ekonomická situácia sa prejavuje aj v negatívnej zmene osobného mesačného príjmu Slovákov. Jeho pokles v porovnaní so začiatkom minulého roka deklarovala v novembri takmer tretina (29%) opýtaných vo veku 18 až 60 rokov.

Otvor článok

Rezorty školstva Slovenska a Bulharska podpísali Program spolupráce. Aké témy ich spájajú?

1.3 2024 08:43

BRATISLAVA - Delegácie zo Slovenska a Bulharska prebrali množstvo dôležitých tém, ktoré majú krajiny spoločné ako otázku marginalizovaných rómskych komunít a segregácie Rómov či výmenu skúseností s problematikou udržania detí v škole. Obe strany sa dohodli na intenzívnej spolupráci a minister školstva Tomáš Drucker dostal pozvanie na pracovnú návštevu do Bulharska.

Otvor článok

Slovenské lyžiarske stredisko Jasná víta čínskych turistov. Na svoje si na ňom príde naozaj každý

1.3 2024 09:10

Jiří Trumpeš, riaditeľ strediska Tatry Mountain Resorts, srdečne privítal čínskych návštevníkov lyžiarskeho strediska Jasná na Slovensku.

Otvor článok

Finančná správa štartuje 4. listovú kampaň. Pripomína tak daňovníkom ich povinnosti pri predaji nehnuteľností

1.3 2024 09:20

Finančná správa zašle v najbližších dňoch 5 700 daňovníkom listy, v ktorých ich upozorní na možnú povinnosť podať daňové priznanie a zaplatiť daň z príjmu z predaja nehnuteľnosti. Túto preventívnu akciu spúšťa už po štvrtýkrát, nakoľko predošlé priniesli do štátneho rozpočtu 29 miliónov eur.

Otvor článok

S veľkou pravdepodobnosťou sa na Slovensku čoskoro objaví invázny sršeň ázijský, varujú ochranári

1.3 2024 09:33

BRATISLAVA - Je vysoká pravdepodobnosť, že invázny sršeň ázijský bude v najbližšom čase zaznamenaný aj na Slovensku. Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR preto prosí o spoluprácu pri jeho sledovaní. Informuje o tom na svojej webovej stránke v súvislosti s potvrdeným výskytom sršňa vlani v Maďarsku a Česku.

Otvor článok

Zajícová pred existenčným zápasom: Viem, prečo som tie zápasy prehrala, necítim väčší tlak

1.3 2024 10:00

Česká MMA bojovníčka Veronika Zajícová má v súčasnosti medzi profesionálkami skóre 1-2. Posledné dva zápasy prehrala na body a ďalšie podobné zaváhanie si už teraz nemôže dovoliť.

Otvor článok

Zmodernizované Endoskopické pracovisko so špičkovou technikou v UNLP Košice bude pomáhať pacientom z celého východného Slovenska

1.3 2024 10:05

KOŠICE - Endoskopické pracovisko II. internej kliniky UNLP a Lekárskej fakulty UPJŠ Košice prešlo rozsiahlou modernizáciou a rekonštrukciou. Nadregionálne pracovisko tak môže zabezpečovať komplexnú diagnostickú a terapeutickú gastrointestinálnu endoskopiu pre pacientov z celého východného Slovenska. Vďaka špičkovej zdravotníckej technike a moderným prístrojom prináša najnovšie pokročilé vyšetrenia a inovatívne medicínske zákroky v prospech pacientov.

Otvor článok

Peter Pellegrini: V dôležitých otázkach musí hlas krajín V4 znieť rázne a vždy v prospech našich občanov

1.3 2024 10:30

Počas môjho pôsobenia v politike som sa niekoľkokrát presvedčil o dôležitosti V4. Sme špecifický región, ktorý tvorí viac ako 10 % obyvateľov celej EÚ.

Otvor článok

Na svete je viac ako miliarda obéznych ľudí. Problém neobchádza ani deti

1.3 2024 10:40

Počet obéznych ľudí presiahol celosvetovo jednu miliardu ľudí, preukázala štúdia organizácie NCD Risk Factor Collaboration v spolupráci so Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO). Informoval o tom zahraničný portál Skynews.

Otvor článok

Česko-slovenský duet k filmu o Gumpovi otvára tému psích adopcií. V klipe si zahrali známe slovenské tváre so svojimi psíkmi (+VIDEOKLIP)

1.3 2024 10:45

Filmový príbeh psieho tuláka Gumpa pozná hádam každý. Už o pár týždňov sa do slovenských kín po troch rokoch dostane jeho voľné pokračovanie – Gump: Sme dvojka – a ako každý skvelý film, aj tento má vlastnú pesničku.

Otvor článok

Európskej komisii predstavili plány aj problémy vyplývajúce z transformácie Hornonitrianskeho regiónu

1.3 2024 11:08

ZVOLEN - Členovia Európskej komisie a zástupcovia z Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR navštívili región hornej Nitry, aby navnímali problematiku a aktuálny stav transformácie regiónu. O problémoch aj ďalších plánoch následne diskutovali aktéri z troch transformovaných krajov na konferencii vo Zvolene.

Otvor článok

Ministerstvo práce predstavuje nové zjednodušené pravidlá pre detské inkluzívne ihriská. Treba však dodržať isté podmienky

1.3 2024 11:30

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR zjednodušuje podmienky pre výstavbu inkluzívnych detských ihrísk pod novým názvom Ihrisko pre každé dieťa. Po novom tak už nie je povinnosťou dodržiavať konkrétny typ materiálu, ani pôvodne predpísané prvky. Avšak minimálne 3 inkluzívne prvky a bezbariérový prístup musia byť zakomponované pri budovaní ihriska aj naďalej.

Otvor článok

Potravinári a odvodová úľava: Zamestnávatelia už môžu podávať vyhlásenie za mesiac marec 2024

1.3 2024 11:46

BRATISLAVA - – Zamestnávatelia-potravinári môžu od prvého marca žiadať o odvodovú úľavu za mesiac marec 2024 na základe predĺženia obdobia poskytovania štátnej pomoci. Rovnako sa rozšíril okruh zamestnávateľov, ktorých sa tento typ pomoci týka.

Otvor článok

Pre horolezcov, ktorí sa chystajú zdolať Mount Everest platí nové pravidlo. Môže im to zachrániť život

1.3 2024 12:15

Pred sezónou 2024 na Mount Evereste Nepál oznámil novú požiadavku, podľa ktorej si všetci horolezci musia na svojej ceste požičať a používať sledovacie čipy.

Otvor článok

Na PML mieri česká legenda! V Trenčíne načne štvrtú desiatku profesionálnych duelov

1.3 2024 12:30

Ešte donedávna bol súčasťou elitnej desiatky ľahkej divízie OKTAGON MMA. Skúsenosťami ostrieľaný Jan Široký (13-17) azda nemá neprajníkov. Sympatický vojak z Ostravy sa bojovým športom začal venovať už ako tínedžer a v súčasnosti má na konte okrúhlych tridsať profesionálnych vystúpení. Štvrtú desiatku načne na aprílovom turnaji PML 9 v Trenčíne.

Otvor článok

Vo februári počet dovezených jazdených áut za zahraničia medzimesačne stúpol o vyše 500 kusov

1.3 2024 12:43

BRATISLAVA – Počas februára 2024 si Slováci z cudziny individuálne doviezli 5 211 osobných automobilov, pričom drvivá väčšina z nich bola ojazdených. Medzimesačne ide o nárast o 532 áut. Vyšší počet dovezených jazdených vozidiel bol zaregistrovaný aj v medziročnom porovnaní, keďže vo februári 2023 ich bolo dovezených 4 783.

Otvor článok

Minister Richard Takáč vymenoval 12-člennú Skupinu poradcov. Ich cieľom je zlepšiť situáciu v pôdohospodárstve

1.3 2024 13:00

V priestoroch Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR sa 1. marca konal slávnostný akt vymenovania poradcov ministra Richarda Takáča. Dvanásťčlenný zbor sa bude stretávať pravidelne na pracovných stretnutiach a svoje funkcie budú vykonávať bezodplatne.

Otvor článok

Slovensko si v USA oficiálne prevzalo prvé dve stíhačky F-16

1.3 2024 13:15

GREENVILLE - Delegácia vedúcich predstaviteľov slovenského ministerstva obrany a Ozbrojených síl SR na čele s ministrom obrany Robertom Kaliňákom sa vo fabrike spoločnosti Lockheed Martin v americkom Greenville v Južnej Karolíne zúčastnila na odovzdávacom ceremoniáli prvých dvoch kusov stíhacích lietadiel F-16 Block 70 slovenským ozbrojeným silám. Minister obrany sa zároveň informoval aj o progrese výroby zvyšných objednaných lietadiel.

Otvor článok

Srdce divokého západu: Country hudba má bohatú históriu, vyvíjať sa neprestáva ani medzi modernými hudobníkmi

1.3 2024 13:30

Druhá svetová vojna mala hlboký vplyv na žáner, pretože v hudbe prevládali témy lásky, straty a vlastenectva. Vojna priniesla country hudbu aj širšiemu publiku, pričom vojaci z rôznych oblastí USA jej boli vystavení počas svojej služby. Prečítajte si viac o tomto jedinečnom žánri.

Otvor článok

Marfanov syndróm mal aj Abraham Lincoln: Mutácia génu, ktorou trpia vysokí a krátkozrakí ľudia, väčšina žiaľ o svojej diagnóze nevie

1.3 2024 14:00

Prvýkrát toto ochorenie popísal francúzsky detský lekár A. Marfan u päť a pol ročného dievčatka. Egypský faraón Achnaton, americký prezident A. Lincoln, slávny huslista Paganini, herec V. Schiavelli, slávny francúzsky generál neskôr aj prezident C. de Gaulle trpeli Marfanovým syndrómom. Syndróm patrí medzi zriedkavé ochorenia. V laickej aj v odbornej spoločnosti je žiaľ veľmi slabá informovanosť.

Otvor článok

Tento rok sa uskutoční jubilejný 25. ročník Týždňa slovenských knižníc 2024. Jeho súčasťou bude aj podujatie "Je nás počuť"

1.3 2024 14:10

25. ročník Týždňa slovenských knižníc 2024 sa uskutoční pod tradičným mottom – Knižnice pre všetkých. Slovenská asociácia knižníc pridala aj motto: Každý je iný, spoločne sme silní, ktoré mimo iné odkazuje na spoluprácu s Kanceláriou Európskeho parlamentu na Slovensku, ktorá je tohto roku spoluorganizátorom.

Otvor článok

Začína komplexná rekonštrukcia a elektrifikácia trate Devínska Nová Ves – št. hranica (Marchegg)

1.3 2024 14:25

BRATISLAVA - Dielo zahŕňa elektrifikáciu jednokoľajnej železničnej trate v traťovom úseku nachádzajúcom sa medzi Bratislavou a Viedňou vrátane predelektrifikačných úprav a komplexnej rekonštrukcie trate a rekonštrukcie mostov nachádzajúcich sa v úseku jednokoľajnej trate Devínska Nová Ves – št. hranica.

Otvor článok

Nový Zéland zaznamenáva veľké oživenie cestovného ruchu

1.3 2024 15:09

WELLINGTON - Turizmus sa zvýšil a stal sa druhým najväčším exportérom Nového Zélandu, keďže vytvoril 3,7 percenta hrubého domáceho produktu krajiny, uviedol vo štvrtok minister turizmu Matt Doocey.

Otvor článok

Na Filipínach dochádza k oživeniu kávového priemyslu

1.3 2024 15:42

MANILA - Filipíny ležia v „kávovom páse“, v regióne, ktorý podporuje pestovanie kvalitných kávovníkov. Vďaka bohatej vulkanickej pôde a teplému podnebiu bolo súostrovie kedysi jedným z popredných svetových producentov kávy. Jethro Agnote, marketingový špecialista na realitné maklérstvo v Metro Manila, sa pripojil k rastúcej trendovej skupine filipínskych znalcov kávy.

Otvor článok

Niccolo Paganini, hudobný virtuóz, ktorý hru na husliach povýšil na úplne iný level: "Diablov huslista" trpel marfanovým syndrómom, ktorý mu v kariére len pomohol

1.3 2024 16:00

Niektorí si mysleli, že je to metaforický hudobný Boh, iní si mysleli, že svoju virtuozitu doslova získal z dohody s diablom. Aký bol však skutočný príbeh génia Niccola Paganiniho?

Otvor článok

Veronika Zajícová na Ceste Za Slávou: v RFA nám sľubuje nezabudnuteľný zápas

1.3 2024 16:20

Krásna a talentovaná Veronika Zajícová, nám v špeciálnom rozhovore pre Netky.sk prezradila mnoho detailov a noviniek spolu s jej súčasnou prípravou na očakávaný zápas v organizácii RFA , už 9 Marca 2024 v športovej hale na Bratislavských Pasienkoch, ale aj o plánoch,snoch a budúcnosti v UFC.

Otvor článok

Počet poberateľov pomoci v hmotnej núdzi len mierne stúpol. Rezort práce spustil projekt v oblasti aktivačných prác

1.3 2024 16:29

Na konci januára 2024 sa počet poberateľov pomoci v hmotnej núdzi ustálil na počte 63 996. V porovnaní s decembrom 2023 je to nárast o 49 osôb. Napriek tomu klesol počet osôb poberajúcich pomoc dlhodobo, teda 85 a viac mesiacov. Pre zachovanie časti ich podpory rozbehol rezort práce, sociálnych vecí a rodiny vo februári projekt Podpora udržania pracovných návykov – PUPN 2.

Otvor článok

Spoločnosť Meta bola obvinená z „rozsiahleho, nezákonného“ spracovania údajov európskymi spotrebiteľskými skupinami

1.3 2024 17:15

Európske skupiny na ochranu práv spotrebiteľov obvinili spoločnosť Meta, vlastníka Facebooku a Instagramu, z vykonania „rozsiahlej“ a „ilegálnej“ operácie zhromažďovania údajov od stoviek miliónov používateľov v regióne.

Otvor článok

Osem slovenských vysokých škôl si vytvorením konzorcií prerozdelí 120 miliónov eur. Akých vysokých škol sa to dotkne?

1.3 2024 17:38

BRATISLAVA - Peniaze budú môcť vysoké školy použiť na modernizáciu a budovanie integrovanej výskumnej, vzdelávacej či ubytovacej infraštruktúry. Prostredníctvom výzvy mohli vysoké školy žiadať vytvorením konzorcií finančné prostriedky na aktivity ako výstavba nových objektov, nákup stavieb a pozemkov alebo úprava vonkajších areálov. Konzorciá vysokých škôl musia byť vytvorené do roku 2026.

Otvor článok

Ministerstvo vnútra je nútené sanovať štátnu akciovú spoločnosť Automobilové opravovne MV SR z vlastného rozpočtu

1.3 2024 17:48

BRATISLAVA - V opačnom prípade by ešte v nedávnej minulosti dobre fungujúci podnik už v marci nemal na výplaty pre svojich zamestnancov, ktorých je asi 350. Informoval o tom minister vnútra Matúš Šutaj Eštok počas dnešnej tlačovej konferencie v prevádzkových priestoroch AO MV SR na Sklabinskej ulici v Bratislave.

Otvor článok

Hlavné mesto Haiti bolo paralyzované streľbou potom, ako sa šéf gangu vyhrážal policajnému šéfovi a ministrom

1.3 2024 18:22

PORT-AU-PRINCE - Silná streľba ochromila hlavné mesto Haiti vo štvrtok, keď tamojší vodca gangu varoval, že sa pokúsi zajať tamojšieho policajného šéfa a ministrov vlády.

Otvor článok

Hra z prostredia Star Wars bola zrušená, pretože vývojár Electronic Arts zruší 670 pracovných miest

1.3 2024 19:36

Electronic Arts (EA) ruší pripravovanú hru Star Wars a celosvetovo prepustí 5 % svojich zamestnancov – približne 670 ľudí.

Otvor článok

Detskú fakultnú nemocnicu Košice navštívila ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková

2.3 2024 09:00

Ministerka sa oboznámila so situáciou na viacerých oddeleniach a riaditeľ DFN Košice Andrej Koman jej prezentoval projekt nadstavby nemocnice.

Otvor článok

O tom, či obstojíme v budúcich ťažkostiach, rozhodujeme už teraz. Môžeme si totiž zbierať slzy alebo toto

2.3 2024 10:00

Zo všetkého sa dá čosi vyťažiť, veru tak. Či zo sladkého šťastia alebo slaného utrpenia, na ktoré padajú slzy, zo všetkého niečo smie byť. Ale čo? Pravdou je, že s existenciou nešťastia v ľudských životoch sme sa nie celkom zmierili, ako keby sme, aspoň čiastočne, dúfali, že svet opäť narovná chrbát, že už nebude krivý a začne sa správať ku každému láskavo.