Hlavné mesto Haiti bolo paralyzované streľbou potom, ako sa šéf gangu vyhrážal policajnému šéfovi a ministrom

NETKY.SK • 1 Marec 2024, 18:22 • 2 min
Hlavné mesto Haiti bolo paralyzované streľbou potom, ako sa šéf gangu vyhrážal policajnému šéfovi a ministrom

PORT-AU-PRINCE - Silná streľba ochromila hlavné mesto Haiti vo štvrtok, keď tamojší vodca gangu varoval, že sa pokúsi zajať tamojšieho policajného šéfa a ministrov vlády.

slovakia

left justify in out

K tomuto kroku došlo počas neprítomnosti premiéra Ariela Henryho, ktorý sa v Keni snaží dokončiť podrobnosti o nasadení cudzích ozbrojených síl na Haiti, aby pomohli v boji proti gangom.

Ozbrojenci strieľali na hlavné haitské medzinárodné letisko a ďalšie ciele vo vlne násilia, ktorá zaskočila mnohých ľudí a prinútila podniky, vládne agentúry a školy zatvoriť skôr, keď rodičia a malé deti v panike utekali ulicami. Najmenej jedna letecká spoločnosť, Sunrise Airways, pozastavila všetky lety.

Jimmy Chérizier, bývalý policajt, ​​ktorý sa stal vodcom gangu známeho ako „Barbecue“, bol videný na zaznamenanom videu oznamujúcom, že cieľom bolo zviazať policajného šéfa a ministrov vlády a zabrániť Henrymu v návrate na Haiti. "S našimi zbraňami a s haitským ľudom oslobodíme krajinu," povedal.

Hovorcu kancelárie predsedu vlády nebolo možné okamžite zastihnúť, aby sa k tomu vyjadril. Šéf haitskej národnej polície Frantz Elbé a policajný hovorca Garry Desrosiers nevrátili správy na vyjadrenie.

Nebolo jasné, či Chérizierova frakcia, známa ako G9 Family and Allies, mala podporu iných veľkých gangov, ktoré podľa odhadov ovládajú až 80 % hlavného mesta Haiti, Port-au-Prince.

Diego Da Rin z International Crisis Group poznamenal, že Barbecue vo svojom prejave hovoril o koalícii s názvom Viv Ansanm, čo v haitskej kreolčine znamená „žiť spolu“. Koalícia bola vytvorená minulý rok ako súčasť mierového paktu medzi Barbecueovou federáciou a ďalším mocným gangom menom G-Pep a jej hlavným cieľom bolo zvrhnúť Henryho administratívu.

Koalícia sa však rozpadla len niekoľko dní po tom, čo to bolo oznámené, a Da Rin povedal, že sa ešte uvidí, či má Barbecue skutočne podporu iných vodcov gangov.

"Neviem, koľko dôveryhodnosti dať Barbecue práve teraz," povedal Da Rin. "Rivalita medzi gangmi je taká silná a spojenectvá sa neustále menia, že je komplikované, že by mohli dlho konať koordinovane bez väčších problémov," dodal.

Poznamenal však, že ozbrojenci spustili vo štvrtok koordinované útoky v Port-au-Prince a inde na Haiti. Okrem útoku na hlavné medzinárodné letisko ozbrojenci podpálili aj policajnú stanicu v centre Port-au-Prince.

K útokom došlo deň po tom, čo sa premiér Henry stretol v Guyane s karibskými lídrami, ktorí povedali, že sa zaviazal usporiadať dlho očakávané všeobecné voľby do polovice roku 2025. Je to už tretíkrát, čo oznámil takýto termín, pričom predchádzajúce sľuby dal v rokoch 2022 a 2023. V súčasnosti na Haiti nie sú žiadni volení predstavitelia, pričom Henry zložil prísahu ako predseda vlády s podporou medzinárodného spoločenstva krátko po atentáte v júli 2021. prezidenta Jovenela Moïsea.

Henry odišiel z Guyany do Kene v nádeji, že pokročí v nasadení kenských policajtov na Haiti. Súd vo východoafrickej krajine minulý mesiac rozhodol, že navrhované nasadenie bolo protiústavné, ale Henry a kenskí predstavitelia pracujú na dohode, ktorá by umožnila silám čoskoro prísť na Haiti.

"Vždy existovalo nebezpečenstvo, že ako sa budú diskusie približovať a cieľ misie sa približuje, že sa gangy pokúsia napnúť svaly a odradiť vojakov," povedal Da Rin.

Vláda Haiti vo vyhlásení uviedla, že Henry pricestoval do Kene vo štvrtok. Nepovedali, kedy sa vráti na Haiti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Guardian, Foto: The Guardian / Reuters / Ralph Tedy Erol
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies