Nový Zéland zaznamenáva veľké oživenie cestovného ruchu

NETKY.SK • 1 Marec 2024, 15:09 • 2 min
Nový Zéland zaznamenáva veľké oživenie cestovného ruchu

WELLINGTON - Turizmus sa zvýšil a stal sa druhým najväčším exportérom Nového Zélandu, keďže vytvoril 3,7 percenta hrubého domáceho produktu krajiny, uviedol vo štvrtok minister turizmu Matt Doocey.

slovakia

left justify in out

Štatistický úrad na Novom Zélande Stats NZ zverejnil údaje zo súčtu cestovného ruchu, ktoré ukázali, akým silným spôsobom sa cestovný ruch oživil po pandémii, s celkovými výdavkami na cestovný ruch v Novom Zélande vo výške 37,7 miliardy NZ dolárov (23,02 miliardy amerických dolárov) za rok končiaci v marci 2023, čo predstavuje nárast o 10,7 miliardy NZ dolárov (6,53 miliardy dolárov) oproti predchádzajúcemu roku.

Údaje ukazujú, že po úplnom opätovnom otvorení hraníc sa na Novom Zélande začali normalizovať toky cestovného ruchu s väčšou zmesou medzinárodných návštevníkov, ktorí sa húfne vracali, spolu so silným nárastom výdavkov na pohostinské služby a skúsenosti návštevníkov, povedal Doocey.

Výsledky ukázali, aké dôležité je medzinárodné prepojenie pre hospodárstvo Nového Zélandu, a ukázali dôležitosť cestovného ruchu pre hlavné centrá a regióny, povedal Doocey.

Ukázalo sa, že výdavky zahraničných návštevníkov sa zvýšili o 8,9 miliardy NZ dolárov (5,43 miliardy dolárov) na 10,8 miliardy NZ dolárov (6,59 miliardy dolárov) a celkový počet ľudí zamestnaných v cestovnom ruchu sa zvýšil o 49,2 percenta na 318 000 ľudí.

Väčšina regiónov sa spolieha na cestovný ruch a pohostinnosť, čo vytvára pracovné miesta a príležitosti pre Novozélanďanov,“ povedal minister.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Xinhua / Guo Lei
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies