Na Filipínach dochádza k oživeniu kávového priemyslu

NETKY.SK • 1 Marec 2024, 15:42 • 2 min
Na Filipínach dochádza k oživeniu kávového priemyslu

MANILA - Filipíny ležia v „kávovom páse“, v regióne, ktorý podporuje pestovanie kvalitných kávovníkov. Vďaka bohatej vulkanickej pôde a teplému podnebiu bolo súostrovie kedysi jedným z popredných svetových producentov kávy. Jethro Agnote, marketingový špecialista na realitné maklérstvo v Metro Manila, sa pripojil k rastúcej trendovej skupine filipínskych znalcov kávy.

slovakia

left justify in out

Aby si 25-ročný Filipínec vytvoril svoju vlastnú „magickú šálku“, povedal, že absolvoval niekoľko kurzov cuppingu a praženia, aby ochutnal rôzne chuťové profily z odrôd a preskúmal rozmanitosť chutí v odrodových kávach špecifického pôvodu a kávových zmesiach. "Mám možnosť ochutnať a preskúmať chuť zŕn rôzneho pôvodu a vychutnať si arómy, ktoré vydáva konkrétne kávové zrno," povedal Agnote.

 

Prevláda osobná skúsenosť

Špeciálne kaviarne sa vo všeobecnosti spoliehajú na ústne vyjadrenie, aby predávali svoje značky a oslovovali viac závislých na káve. Spokojní kávoholici často zdieľajú svoje osobné skúsenosti a recenzie na sociálnych sieťach, čím vytvárajú silnú online prezentáciu.

Pre Jareda Roberta a Maxa Yraya, dvoch zručných baristov v Manile, hlavnom meste Filipín, je osobný branding kľúčom k reklame, čo vedie k naštartovaniu konkurencie medzi kaviarňami v krajine.

"Predstavujem im kávu typu pour-over. Zdieľam svoju skrýšu kávových zŕn so stálymi zákazníkmi a opisujem poznámky, ktoré ochutnajú a ako bola spracovaná a uvarená," povedal Roberto pre Xinhua.

Yray použil rovnakú marketingovú stratégiu na svoju kaviareň. "Zameriavame sa na to, aby sa zákazníci cítili ako doma. Ľudia chodia do kaviarní, aby mali hrejivý pocit, že majú okolo seba ostatných, aby boli súčasťou zhonu," povedal Yray.

Povedal, že najlepším spôsobom, ako získať srdcia zákazníkov pre prípravu špeciálnych nápojov, je dať im, najmä začiatočníkom, predstavu o káve, ktorú dostávajú.

"Ľudia v súčasnosti skúmajú kaviarne, aby našli rozmanitejšie a komplexnejšie chute kávy a aby mali hlbšie kávové zážitky, ktoré komerčné kaviarne nemôžu ponúknuť," povedal Yray. „Ako barista dávam zákazníkom viac dôvodov, aby sa vrátili,“ dodal.

 

Oživenie priemyslu

Filipíny ležia v „kávovom páse“, v regióne, ktorý podporuje pestovanie kvalitných kávovníkov. Pestovanie kávy v krajine sa datuje do 18. storočia počas španielskej koloniálnej éry. Vďaka bohatej vulkanickej pôde a teplému podnebiu bolo súostrovie kedysi jedným z popredných svetových producentov kávy.

Keď sa však "hrdza" na listoch dostala k jej brehom, takmer všetky kávovníky boli zničené, čo stálo miestnych ľudí veľa času na obnovenie pestovania kávovníka.

V posledných rokoch bol zaznamenaný obnovený záujem o filipínsku kávu, keďže cieľom vlády je opäť rozkvitnúť príslušné odvetvia.

Filipínska vláda, povzbudená smädom Filipíncov po káve, vypracovala plán na revitalizáciu svojho kedysi slávneho kávového priemyslu uprostred stúpajúceho dopytu po zrnách.

Vláda uviedla, že je presvedčená, že krajina má stále "veľkú šancu" rozsiahlo pestovať a produkovať kávové zrná, "ak jej bude poskytnutá dostatočná a náležitá podpora z hľadiska vstupov, vidieckych úverov, pozberu a marketingu, okrem iného."

Na dosiahnutie tohto cieľa filipínske ministerstvo poľnohospodárstva spolupracovalo so zainteresovanými stranami v oblasti kávy, vrátane úradníkov, odborníkov a nadšencov, aby vytvorili stratégiu na zvýšenie produkcie kávy a vzkriesenie tohto odvetvia.

V roku 2021 krajina predstavila plán kávového priemyslu. Mnohí analytici uviedli, že plán by mohol poskytnúť filipínskym farmárom kávy znalosti a nástroje na produkciu kvalitných zŕn, rozšíriť kávové farmy na zvýšenie a udržanie produkcie zŕn a nabádať Filipíncov, aby investovali do kávy uprostred rastúcej lásky Filipíncov k nápoju.

V januári začala De La Salle University, popredná univerzita na Filipínach, ponúkať prvý výberový kurz vedy o káve v krajine o „chémii kávy“, ktorý zahŕňal zriadenie laboratória na experimenty s kávou.

Univerzita uviedla, že dúfa, že jej „prvý multidisciplinárny voliteľný“ program vzbudí v mladom študentovi záujem o umenie kávy a pomôže oživiť toto odvetvie.

Agnote sa zúčastnil niekoľkých miestnych podujatí s tematikou kávy. Kúpil si niekoľko zariadení, ako je sládok, karafa, malá digitálna váha a kotlík s husím krkom, aby si vytvoril šálku, ktorá vyhovuje jeho chuťovým preferenciám. „Postupom času sa obľúbené príchute, ktoré si teraz užívame, stanú klasickými a neoddeliteľne votkanými do látky filipínskej kultúry,“ povedal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Xinhua / Rouelle Umali
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies