O tom, či obstojíme v budúcich ťažkostiach, rozhodujeme už teraz. Môžeme si totiž zbierať slzy alebo toto

NETKY.SK • 2 Marec 2024, 10:00 • 2 min
O tom, či obstojíme v budúcich ťažkostiach, rozhodujeme už teraz. Môžeme si totiž zbierať slzy alebo toto

Zo všetkého sa dá čosi vyťažiť, veru tak. Či zo sladkého šťastia alebo slaného utrpenia, na ktoré padajú slzy, zo všetkého niečo smie byť. Ale čo? Pravdou je, že s existenciou nešťastia v ľudských životoch sme sa nie celkom zmierili, ako keby sme, aspoň čiastočne, dúfali, že svet opäť narovná chrbát, že už nebude krivý a začne sa správať ku každému láskavo.

slovakia

left justify in out

Lenže čím skôr si uvedomíme, že zlé len tak nezmizne, tým skôr budeme môcť zbierať. Zbierať to, čo nám dovolí obstáť v súženiach, aj keby boli o dve hlavy vyššie ako my a na pohľad strašnejšie než strigy z rozprávok.

Sila bola malá
V knihe Prísloví, ktorá je začlenená do Biblie a v ktorej sa nachádzajú múdrosti všelijakého druhu, o financiách, vzťahoch aj o práci, je spísaný jeden verš.

Ak ochabneš v čase súženia, tvoja sila je malá.

Znamená to teda, že na súženie máme byť už pripravení, lebo keď nastane, až potom sa skutočne ukáže, na akom základe staviame. Až potom sa uvidí, či v nás prebýva skutočná sila alebo sme si ju len nahovárali.

Niežeby sme teraz, vzhľadom na verš, mali odsúdiť tých, ktorí utržili nejakú ranu a pod jej ťarchou to nezvládli, takže frflú, sťažujú sa a plačú, lebo koniec koncov je každého vec, čo si počas života nazbiera. Ale môže nás to povzbudiť nechať hlavu zdvihnutú, kolená neochabnuté a srdce nezatrpknuté. Môže nás to privádzať k tomu, že naša sila malá nebude.

Tipy, ako zbierať silu
Zbierať sa dá čokoľvek, od mincí, až po spomienky. Na väčšinu z toho nepotrebujeme inštrukcie, lebo hmotné veci sa ľahko zbierajú, k jednej minci zaštrngoce ďalšia. Ako však zbierať silu?

Po prvé, zmierme sa s myšlienkou, že raz budú situácie, ktoré budú ťažké. Pomôže nám to, keď sa skutočne objavia, aby sme sa netvárili, že sa nič nedeje, aby sme neklamali samých seba. Lebo aj sebaklam čosi stojí. Obstáť znamená čeliť problému tvárou v tvár, nie pred ním unikať a chlácholiť sa, že žiaden nie je.

Po druhé, nemíňajme energiu na blchy. V starom zákone bol muž menom Saul a nepatril k obyčajnému ľudu. Mal postavenie kráľa, čo znamená, že k tomu získal aj moc, bohatstvo, uznanie. Lenže žiarlil na Dávida, muža, ktorý sa stal kráľom po jeho smrti. Prenasledoval ho s cieľom vraždiť, niekoľkokrát sa uchýlil k podvodom a strašným činom. A keď sa raz s Dávidom opäť stretol, lebo ho opäť raz chcel pripraviť o život, Dávid mu vyčítal. Pýtal sa ho, prečo márni čas tým, že naháňa jednu blchu, prečo ho radšej neinvestuje inam.

 

Pravdivosť jeho slov sa naplno prejavila vtedy, keď na Izraelitov zaútočili Filištínci, lebo len čo ich Saul zbadal, jeho srdce sa vyľakalo až na smrť. Napriek tomu, že vynikal ako stratég, že bol dobrý bojovník a keby chcel, dokázal by sa zmobilizovať, úplne upadol. Ach, keby len nenaháňal blchu, bol by silnejší. Obstál by, lebo na tom záleží. Budú boje, áno, v budúcnosti budeme bojovať, hoci nie fyzicky, ale s okolnosťami. A záleží len na tom, do čoho vkladáme čas predtým, v dňoch pokoja. Či sa nechávame oberať o odvahu tak, že utekáme za prázdnotou, alebo zbierame silu.

A napokon po tretie, hľadajme Boha, lebo kto Ho hľadá, ten je silný vždy a všade. Ten sa nestratí, nespadne, nezlyhá. A ten aj zo zlého vyťaží, pretože o to ide. Z našich utrpení môžu byť len hodiny plné výčitiek, horkých slov a nárekov, alebo sa môže stať, že vzniknú piesne, básne, že povzbudíme iných. Že spíšeme príbeh, ktorý vzdá úctu nášmu Stvoriteľovi.

               



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihoková
Michaela Mihoková, Zdroj foto: Pixabay
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies