Srdce divokého západu: Country hudba má bohatú históriu, vyvíjať sa neprestáva ani medzi modernými hudobníkmi

NETKY.SK • 1 Marec 2024, 13:30 • 2 min
Srdce divokého západu: Country hudba má bohatú históriu, vyvíjať sa neprestáva ani medzi modernými hudobníkmi

Druhá svetová vojna mala hlboký vplyv na žáner, pretože v hudbe prevládali témy lásky, straty a vlastenectva. Vojna priniesla country hudbu aj širšiemu publiku, pričom vojaci z rôznych oblastí USA jej boli vystavení počas svojej služby. Prečítajte si viac o tomto jedinečnom žánri.

slovakia

left justify in out

Country hudba je jeden z najpopulárnejších a najrozmanitejších hudobných žánrov na svete. Jej korene siahajú do 19. storočia, keď sa na juhu Spojených štátov amerických začali miešať rôzne hudobné tradície prisťahovalcov z Európy, Afriky a Ameriky.

Tento žáner je charakteristický svojím jednoduchým a emotívnym štýlom, ktorý využíva akustické nástroje, ako sú gitara, husle, banjo, mandolína, harmonika, alebo steel gitara. Country hudba sa vyvíjala a menila v priebehu času, prijímala vplyvy z iných žánrov, ako sú blues, folk, gospel, rock, pop, alebo hip hop.

Rozdelila sa na množstvo podžánrov, ako sú bluegrass, honky tonk, western swing, outlaw country, country rock, neotraditional country, country pop, alt-country, alebo americana.

História country hudby

Country hudba sa začala formovať na konci 19. a začiatku 20. storočia, keď sa na vidieku a v malých mestách južných štátov USA stretávali ľudia z rôznych kultúrnych a etnických skupín, ktorí priniesli so sebou svoje hudobné zvyky a nástroje.

Medzi nimi boli anglickí, írski, škótski, nemeckí a francúzski prisťahovalci, ktorí hrali na strunové nástroje, ako sú gitary, husle, banja, alebo mandolíny, a spievali balady, piesne o láske, smrti, alebo histórii. Tiež tam boli afroamerickí otroci a ich potomkovia, ktorí prispeli svojimi duchovnými piesňami, bluesom, a nástrojmi, ako sú harmonika, washboard, alebo jug. A nakoniec tam boli domorodí Američania, ktorí ovplyvnili country hudbu svojimi flautami, bubnami, a spevom.

Medzi kľúčové postavy tejto éry patrí Jimmie Rodgers, často označovaný ako „otec country hudby“, ktorého jódlovanie a piesne plné bluesu vytvorili precedens pre budúcich umelcov. 

Prvá komerčná country pieseň

Country hudba sa začala šíriť aj mimo svojho pôvodného regiónu vďaka rozhlasu, gramofónu, a nahrávacím spoločnostiam, ktoré objavili jej komerčný potenciál. V roku 1923 bola nahratá prvá komerčná country pieseň, “The Little Old Log Cabin In The Lane” od Fiddlina Johna Carsona. V roku 1925 začal vysielať rozhlasový program Grand Ole Opry, ktorý sa stal najdlhšie vysielaným a najvplyvnejším programom country hudby.

V roku 1927 nahrával Ralph Peer, producent spoločnosti Victor Records, v meste Bristol na hranici Tennessee a Virginie, kde objavil niektoré z najväčších hviezd country hudby, ako boli Jimmie Rodgers, The Carter Family, alebo The Stoneman Family. Tieto nahrávky sa nazývajú Bristol Sessions a sú považované za “big bang” country hudby.

Country je v súšasnosti top štyridsiaty žáner. V 21. storočí mainstreamová country hudba konkuruje hip-hopu a tanečnému popu o dominanciu v rebríčkoch Billboard. Speváci a skladatelia ako Taylor Swift, Miranda Lambert, Blake Shelton, Eric Church, Carrie Underwood a Lady Antebellum sa tešia rozšírenému vysielaniu a zahrnutiu do zoznamov streamovaných pop music. 

Televízne vysielané podujatia, ako napríklad Country Music Awards (CMA), priniesli ďalšie povedomie o tomto žánri a zvýšili jeho dosah.

Zlatý vek country hudby (40. roky 20. storočia)

V 40. rokoch 20. storočia nastal vzostup toho, čo mnohí považujú za zlatý vek country hudby. Táto éra bola poznačená nárastom komerčného úspechu a mainstreamovej akceptácie. Žáner sa začal rozvetvovať s podžánrmi ako Western Swing, ktoré spopularizovali umelci ako Bob Wills a jeho Texas Playboys, pričom sa v nich miešali tradičné charakteristiky country hudby s prvkami jazzu a swingu.

Druhá svetová vojna mala hlboký vplyv na žáner, pretože v hudbe prevládali témy lásky, straty a vlastenectva. Vojna priniesla country hudbu aj širšiemu publiku, pričom vojaci z rôznych oblastí USA jej boli vystavení počas svojej služby.

Ženy priekopníčky

Prítomnosť žien v country hudbe prešla dlhú cestu od členstva v kapele až po vystupovanie ako sólistky superhviezd. Sarah Carter bola jednou z priekopníčok, ktoré už od začiatku pomohli zmeniť rodové roly v country hudbe.

Mnohé  ikonické speváčky a skladateľky, ako napríklad Patsy Cline, Loretta Lynn, Dolly Parton, Reba McEntire a Kacey Musgraves,  sa zapísali do histórie country hudby prostredníctvom  hitov na vrchole rebríčkov  a  víťazstiev v cenách Grammy.

Festivaly a podujatia

Ak máte radi country hudbu, existuje veľa festivalov a podujatí, na ktorých sa môžete zúčastniť. Od najväčších každoročných podujatí až po menšie miestne stretnutia, tu sú niektoré z najlepších festivalov a podujatí country hudby:

The Country Music Association Awards - toto každoročné odovzdávanie cien oceňuje tých najlepších v country hudbe a vysiela sa naživo v televízii.

Stagecoach Festival - jeden z najväčších festivalov country hudby v USA, na ktorom vystupujú špičkoví herci ako Luke Bryan, Carrie Underwood a Thomas Rhett.

CMA Fest - štvordňové podujatie v Nashville s koncertmi, stretnutiami a pozdravmi fanúšikov a ďalšími aktivitami.

Calgary Stampede – ikonický kanadský festival, ktorý ponúka rodeá, preteky chuckwagonov a množstvo živých vystúpení country hudby.

Tamworth Country Music Festival  – najväčší austrálsky festival country hudby so stovkami vystúpení na viacerých pódiách.

Americana Music Festival  – viacdňové podujatie v Nashville, ktoré popri tradičnej country predvádza rôzne žánre vrátane folku, blues a rocku.

Farm Aid  – každoročný benefičný koncert pre rodinných farmárov s poprednými menami country hudby ako Willie Nelson a John Mellencamp.

The Grand Ole Opry  – na tomto legendárnom mieste sa konajú živé rozhlasové vysielania, v ktorých vystupujú ako etablované hviezdy, tak aj začínajúci umelci.

Faster Horses Festival  – festival so sídlom v Michigane, ktorý oslavuje všetky veci okolo krajiny kempovaním, predajcami jedla, aktivitami a nepretržitou živou zábavou

Hickstead Derby Meeting – Country Horse Show jumperi z celého sveta sa stretávajú na tejto regionálnej výstave koní, ktorá sa každoročne koná v Hickstead – West Sussex.

Súčasné trendy a budúce smery

Charakteristiky country hudby sú dnes rozmanitejšie ako kedykoľvek predtým, pričom podžánre siahajú od bro-country, charakterizovaných témami párty a vidieckej hrdosti, až po americkú, ktorá spája tradičnú country s folkom, blues a koreňovou hudbou. Umelci ako Chris Stapleton a Miranda Lambert získali uznanie za svoje autentické, oduševnené prístupy, zatiaľ čo iní ako Lil Nas X spochybnili tradičné žánrové hranice prostredníctvom medzižánrovej spolupráce.

Zdá sa, že budúcnosť žánru country bude pokračovať v tomto trende rozmanitosti a inovácií, čerpajúc z bohatej histórie country hudby a zároveň využívať nové zvuky a technológie. Charakteristiky country hudby zostávajú v priebehu vývoja životne dôležitou a dynamickou súčasťou amerického kultúrneho dedičstva a neustále odrážajú meniacu sa tvár národa, pričom zostávajú verné svojim koreňom v rozprávaní a emocionálnom vyjadrení.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: masterclass.com, leveltunes.com, bandpioneer.com. titulná foto: aarp.org
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies