Pre horolezcov, ktorí sa chystajú zdolať Mount Everest platí nové pravidlo. Môže im to zachrániť život

NETKY.SK • 1 Marec 2024, 12:15 • 2 min
Pre horolezcov, ktorí sa chystajú zdolať Mount Everest platí nové pravidlo. Môže im to zachrániť život

Pred sezónou 2024 na Mount Evereste Nepál oznámil novú požiadavku, podľa ktorej si všetci horolezci musia na svojej ceste požičať a používať sledovacie čipy.

slovakia

left justify in out

"Renomované spoločnosti ich už používali, ale teraz sú povinné pre všetkých horolezcov," povedal Rakesh Gurung, riaditeľ nepálskeho ministerstva cestovného ruchu. "Skráti to čas pátrania a záchrany v prípade nehody," dodal.

Zároveň vysvetľuje, že horolezci zaplatia za čipy, ktoré budú všité do ich búnd, 10 až 15 dolárov za kus. Keď sa horolezec vráti, čip sa odstráni, odovzdá vláde a uloží pre ďalšiu osobu. Sledovacie čipy využívajú globálny systém určovania polohy (GPS) na výmenu informácií so satelitmi.

Väčšina ľudí, ktorí sa pokúšajú vystúpiť na 8 849 metrov vysoký Mount Everest za povolenie na výstup zaplatia 11 000 dolárov. Ak sa k tomu pripočítajú ceny výstroja, jedla, prídavného kyslíka, sprievodcov Šerpov a ďalšie náklady, vyjde ich výstup na horu na 35 000 dolárov. Výstup na Mount Everest môže trvať až dva mesiace. Počasie je vhodné na zdolanie vrcholu počas veľmi malého obdobia, zvyčajne v polovici mája.

Minulý rok bolo vydaných rekordných 478 povolení na lezenie. Potvrdilo sa, že na hore zahynulo dvanásť horolezcov a ďalších päť je oficiálne nezvestných. Záchranné akcie na "streche sveta" sú riskantné aj za tých najlepších okolností. "V tejto výške je takmer nemožné zachraňovať horolezcov," povedal predstaviteľ ministerstva cestovného ruchu Bigyan Koirala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj/Foto: CNN
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies