V rámci inflačnej pomoci vyplatil štát takmer 110 miliónov eur

NETKY.SK • 4 Apríl 2023, 14:00 • 2 min
V rámci inflačnej pomoci vyplatil štát takmer 110 miliónov eur

BRATISLAVA - Inflačnú pomoc spustil štát v polovici minulého roka. Jednorazový príspevok pre rodiny s deťmi, poberateľov pomoci v hmotnej núdzi a ďalších vo výške 100 eur slúžil na pokrytie zvýšených výdavkov napríklad na bývanie, energie či stravu. V rámci prvého balíka pomoci vyplatili úrady práce ľuďom celkovo 99 miliónov eur. Počas vyplácania druhého balíka štát podporu rozšíril a vyplatil ďalším skupinám ľudí dodatočných 10 miliónov eur.

slovakia

left justify in out

Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny vyplatili prvýkrát inflačnú pomoc vlani v júni. V rámci prvého balíka ju automaticky poslali poberateľom pomoci v hmotnej núdzi a prídavkov na deti, na základe žiadosti aj ďalším skupinám ľudí. Úrady práce ľuďom vyplatili 99 miliónov eur, z toho približne jeden a pol milióna na základe žiadostí. Najviac prostriedkov smerovalo do okresov Prešov (3,5 milióna eur), Košice – okolie (3 milióny) a Žilina (2,9 milióna eur). Najväčší objem pomoci bol vyplatený poberateľom prídavkov na dieťa, a to celkovo 84 miliónov eur.

 

Aj z druhého balíka inflačnej pomoci, ktorý sa vyplácal od minuloročného novembra, dostala časť ľudí inflačnú pomoc automaticky. Napríklad poberatelia prídavkov na deti, ktorým sa dieťa narodilo od 1. júna do 31. októbra. Ďalší dotknutí ľudia mohli žiadať o pomoc do konca minulého roka. Do konca februára bolo v rámci druhého balíka pomoci vyplatených takmer 10 miliónov eur, najviac prostriedkov, až 281-tisíc eur, putovalo do domácností v okrese Košice-okolie. Väčšina financií, takmer päť a pol milióna, bola určených nezaopatreným deťom, ktorým súd stanovil nižšie výživné ako 150 eur.

 

img

 

„Inflačnú pomoc sme vedeli nasadiť rýchlo, cielene a efektívne. Vďaka tomuto nástroju sme podporili stovky tisíc ľudí vrátane rodín s malými deťmi, ľudí v hmotnej núdzi, či nízkopríjmové skupiny s ťažkým zdravotným postihnutím. V druhej vlne sme dokázali flexibilne rozšíriť okruh prijímateľov. Rád by som zdôraznil, že inflačná pomoc je iba jedným z množstva nástrojov a zmien, ktoré sme postupne a systematicky spúšťali a spúšťame v súvislosti s tlmením vplyvu vysokej inflácie na životy ľudí. Za všetky spomeniem zvýšenie sociálnych dávok, zvýšenie dávok a legislatívne úpravy v oblasti pomoci v hmotnej núdzi, zvýšenie opatrovateľského príspevku a v neposlednej rade aj zásadné zvýšenie dotácie na školské obedy,“ povedal minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak.

 

Generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Karol Zimmer dodal, že úrady práce ešte uskutočnia viacero platieb v rámci 2. vlny inflačnej pomoci, celkové čísla sa však už zmenia iba nebadane. „Takmer celú inflačnú pomoc sme už vyplatili. V súčasnosti sa sústredíme aj na rozvíjanie podpory, ktorá je systematická a má preventívny účinok. Príkladom sú zmeny v oblasti aktivačných prác. Vďaka legislatívnym zmenám bude významná časť dlhodobo nezamestnaných, ktorí sú často aj poberateľmi pomoci v hmotnej núdzi, väčšmi motivovaná postaviť sa späť na vlastné nohy a nájsť si prácu. Zároveň dávame samosprávam a ich inštitúciám možnosť využívať aktivačné práce efektívnejšie,“ doplnil Zimmer.

 

Inflačná pomoc bola poskytnutá mnohým skupinám obyvateľstva. Výskumný pracovník  Inštitútu pre výskum práce a rodiny Rastislav Bednárik dodáva, že popri poberateľoch prídavkov na dieťa či pomoci v hmotnej núdzi prijali pomoc aj poberatelia príspevku na opatrovanie v celkovej výške 6,67 milióna eur, poberatelia výživného v celkovej výške 5,46 milióna eur a ďalších 13 kategórií občanov v rozličných problémových situáciách. „Tento počin bol najrýchlejší, vláda ešte len pripravovala silnejšie opatrenia na pomoc obyvateľom pri zvládaní inflácie,“ zhodnotil inflačnú pomoc Bednárik.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies