Bude eutanázia legálna aj vo Francúzsku? Pripojí sa Francúzsko ku krajinám Belgicko, Holandsko, Luxembursko, Nemecko a Španielsko?

NETKY.SK • 4 Apríl 2023, 15:00 • 2 min
Bude eutanázia legálna aj vo Francúzsku? Pripojí sa Francúzsko ku krajinám Belgicko, Holandsko, Luxembursko, Nemecko a  Španielsko?

Brusel/Paríž - Francúzsky prezident Emmanuel Macron v pondelok oznámil, že od vlády "do konca leta" očakáva návrh zákona o asistovanom umieraní. Zákon má byť výsledkom procesu priamych konzultácií s občanmi o eutanázii, ktorý Macron spustil vlani v septembri.

slovakia

left justify in out

Macron podľa agentúry AFP chce týmto zákonom splniť odporúčania občanov. Konzultácie s občianskou spoločnosťou vyústili do záverov podporujúcich "aktívnu pomoc" pri umieraní za určitých špecifických podmienok. Francúzska legislatíva v súčasnosti zakazuje eutanáziu a asistovanú samovraždu, od roku 2016 však umožňuje opatrovateľom trvalo "pod vplyvom liekov" utišovať pacientov, ktorí sú blízko smrti a ktorí trpia veľkými bolesťami. Macron spresnil, že chce vytvoriť "francúzsky model eutanázie" do konca tohto leta a poveril vládu a parlament, aby rozhodli o obsahu zákona, ktorý musí stanoviť jasné obmedzenia. Medzi ne patrí potreba zaručiť "jasný a slobodný prejav vôle" podstúpiť asistované ukončenie života, možnosť rozmyslieť si túto voľbu a dôraz na neliečiteľnosť duševného či fyzického utrpenia žiadateľov o eutanáziu. Prezident zároveň vylúčil aj eutanáziu v prípade maloletých pacientov. Podľa jeho slov je teraz úlohou vlády a poslancov Národného zhromaždenia, aby naprieč politickými frakciami a v spojení so všetkými zainteresovanými stranami položili "základný kameň" nového zákona, ktorý je výsledkom vôle občanov. Rovnako chce vyjsť v ústrety občanom v oblasti služieb paliatívnej starostlivosti. Tie Francúzi v rámci konzultácii označili ako nedostatočné a preto Macron navrhuje investície rozložené na desaťročný plán pre zlepšenie podmienok pre osoby umiestnené v ústavoch na dožitie. V pondelok ráno francúzsky prezident prijal 184 vyžrebovaných členov Konventu, čiže občanov, ktorí sa počas troch mesiacov zúčastňovali na intenzívnych diskusiách na túto tému. Konvent vo svojej správe odsúhlasenej v nedeľu skonštatoval, že tri štvrtiny účastníkov konzultácií odpovedali "áno" na myšlienku ponúknuť aktívnu pomoc pri umieraní, avšak so zachovaním dôležitých obmedzení. V rámci EÚ je eutanázia legálna v piatich členských krajinách: v Belgicku, Holandsku, Luxembursku, Nemecku a v Španielsku. Informovala TASR , ktorá prebrala správu z agentúry AFP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies