V Nových Zámkoch chcú zachrániť 70-ročný smrek na námestí

NETKY.SK • 4 Apríl 2023, 12:30 • 2 min
V Nových Zámkoch chcú zachrániť 70-ročný smrek na námestí

NOVÉ ZÁMKY - Mesto Nové Zámky chce zachrániť dominantu vianočnej výzdoby mesta, vyše 70-ročný smrek pichľavý. Koncom minulého roka podporilo jeho výživu hnojivami a podpornými látkami na rast a vitalitu, výčiny počasia ho však značne poškodili.

slovakia

left justify in out

Po víchriciach v posledných týždňoch sa začal strom viditeľne nakláňať. Jeho korene síce držia, ale na jednej strane dvíhajú obrubník aj plochu parkoviska. Mesto preto pristúpilo k niekoľkým opatreniam, ktoré by mohli strom zachrániť, informovala radnica.

 

Ulička pred mestským úradom zostala zatvorená, aby v nej neparkovali autá a neprechádzali cez ňu chodci. Vstup do budovy mestského úradu zostal naďalej prístupný.

 

img

 

Zamestnanci spoločnosti Brantner z vianočného stromu odmontovali takmer tri kilometre káblov s vianočným osvetlením. Aby strom ešte viac odľahčili, podľa pokynov arboristu vrchol stromu zrezali a odpílili aj niekoľko konárov v strede koruny.

 

Najvyšší ihličnatý strom celého Hlavného námestia, ktorý stojí pred budovou mestského úradu, možno vidieť už na historických fotografiách z 50. rokov minulého storočia. Pravidelne býva dominantou vianočnej výzdoby mesta. Počas sviatkov na ňom visí približne 2800 metrov elektrických káblov s dekoračnými svetielkami. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies