Ako predchádzať Alzheimerovej chorobe. Čo je to vlastne demencia?

NETKY.SK • 2 Máj 2024, 12:00 • 2 min
Ako predchádzať Alzheimerovej chorobe. Čo je to vlastne demencia?

LOS ANGELES - Odborníci odhalili jednoduché kroky, ktoré nám pomôžu vyhnúť sa tomuto ochoreniu. Pletenie napríklad znižuje demenciu až o 30 percent a šach o deväť.

slovakia

left justify in out

V súčasnosti je v USA diagnostikovaných takmer sedem miliónov ľudí s Alzheimerovou chorobou a hoci na ňu neexistuje liek, výskumníci hľadajú spôsoby, ako jej predchádzať. Vedci sa domnievajú, že zapojenie kognitívnych funkcií čítaním beletrie by mohlo túto chorobu oddialiť alebo jej zabrániť. Písané príbehy totiž nútia čitateľa, aby si zapamätal, čo sa udialo na začiatku knihy. „Beletria môže okrem nových faktov a myšlienok vyvolávať aj intenzívnejšie emócie a predstavy," povedal Zaldy Tan, profesor neurológie a medicíny na Cedars-Sinai Medical Center v Los Angeles v Kalifornii.

Podľa neurológov by fyzická aktivita a iné činnosti, ako je pletenie, hranie šachu, puzzle a práca v záhrade, mohli zabrániť zhoršovaniu kognitívnych funkcií. Zistilo sa tiež, že používanie mobilného telefónu a čítanie novín štatisticky významne znižuje riziko demencie.

„Voľnočasové aktivity vrátane čítania sa spájajú s nižším rizikom vzniku demencie u starších dospelých," upozornil Tan. Nie je jasné, či je kľúčom k zníženiu rizika demencie samotný akt čítania - vystavenie sa novým myšlienkam, zhromažďovanie nových poznatkov, učenie sa nových faktov - alebo len vykonávanie voľnočasovej aktivity. Vieme však, že vždy, keď sa naučíme niečo nové, naše mozgové bunky sa rozrastajú a vytvárajú nové spojenia.

Demencia a Alzheimerova choroba sa začínajú rozvíjať 10 až 20 rokov predtým, ako sa u človeka začnú prejavovať príznaky. Dôležité je preto myslieť na svoje zdravie počas celého života a nečakať, kým sa objavia prejavy. Podľa Centra pre výskum Alzheimerovej choroby Brownovej univerzity je Alzheimerova choroba šiestou najčastejšou príčinou úmrtí v USA, pričom 6,9 milióna ľudí trpí touto chorobou.

Čítanie sa všeobecne považuje za duševne pútavý koníček, pretože sa vyžaduje zapamätanie si informácií a pôsobí ako druh mentálneho tréningu pre náš mozog - buduje neurónové spojenia a odďaľuje stratu pamäte. Ľudia, ktorí sa venujú čítaniu 15 až 30 minút denne, môžu oddialiť Alzheimerovu chorobu, formu demencie, alebo jej predísť.

V roku 2022 tím výskumníkov z Beckmanovho inštitútu pre pokročilú vedu a technológie zistil, že existuje súvislosť medzi čítaním vo voľnom čase a budovaním mentálnych schopností. Štúdia hodnotila skupinu seniorov vo veku 60 až 79 rokov, ktorí čítali 90 minút denne, päť dní v týždni, počas ôsmich týždňov v porovnaní so skupinou, ktorá na iPade vypĺňala slovné skladačky. Na konci štúdie sa u tých, ktorí boli v skupine čítajúcej, výrazne zlepšila pracovná a epizodická pamäť.

"Čítanie vo voľnom čase, ktoré vás skutočne vtiahne, je pre vás prospešné a pomáha rozvíjať mentálne schopnosti, od ktorých závisí čítanie," povedala Elizabeth Stine-Morrowová, spoluautorka štúdie.

So spomalením Alzheimerovej choroby sa spájajú aj ďalšie činnosti, ako je šach, záhradkárčenie a pletenie. Venovanie sa činnosti, ako je napríklad pletenie, pomáha stimulovať mnohé kognitívne funkcie. Vyžaduje totiž, aby človek venoval pozornosť vzorom, počítal očká a koordinoval pohyby rúk, čo si vyžaduje koncentráciu.

Podobne časté hranie šachu alebo inej stolovej hry znižuje riziko demencie o 9 percent, uvádza sa v štúdii, ktorú uverejnil časopis Journal of the American Medical Association. Ak zapájame a udržiavame mozog stimulovaný prostredníctvom neustáleho učenia, cvičíme ho. Funguje totiž ako akýkoľvek iný sval.

S pribúdajúcim vekom strácame niektoré pôvodné väzby, ktoré udržiavali naše kognitívne funkcie, ale čítaním alebo inou duševne stimulujúcou činnosťou účinne nahrádzame stratené väzby a posilňujete tie existujúce. Podľa Tana hoci vedci stále nevedia, či existuje rozdiel medzi čítaním beletrie a literatúry faktu, kľúčová je tu udržateľnosť. Ak človek rád číta, odporúča sa čítať knihy, ktoré udržujú jeho záujem.

Mozog je ako každý iný sval, poznamenal Tan, takže podobne ako pri fyzickom cvičení, kde musíme trénovať každú svalovú skupinu zvlášť, mali by sme meniť to, čo čítame, aby sme dosiahli väčší celkový účinok.

Zdá sa teda, že kľúčom k spomaleniu úbytku kognitívnych funkcií je skutočne nové učenie a pokračovanie v kladení si výziev a čo najlepšie zapojenie mozgu. Je dôležité, aby sme boli zvedaví a využívali naplno svoj mozog.

Čo je vlastne demencia?

Demencia je súhrnný pojem, ktorý sa používa na označenie celého radu progresívnych neurologických porúch (postihujúcich mozog), ktoré ovplyvňujú pamäť, myslenie a správanie.

Existuje mnoho typov demencie, z ktorých najčastejším je Alzheimerova choroba. Niektorí ľudia môžu mať kombináciu rôznych typov demencie. Bez ohľadu na to, ktorý typ je diagnostikovaný, každý človek demenciu prežíva svojím vlastným jedinečným spôsobom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: Daily Mail, Nikki Main / Alzheimer’s Society, Ilustračné foto: Freepik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies