Pri protestoch na univerzitách v USA bolo doteraz zatknutých viac ako 1000 ľudí

NETKY.SK • 2 Máj 2024, 14:36 • 2 min
Pri protestoch na univerzitách v USA bolo doteraz zatknutých viac ako 1000 ľudí

WASHINGTON - Podľa správ amerických médií bolo v posledných dňoch zatknutých viac ako 1000 propalestínskych demonštrantov, keďže v utorok pokračovali protivojnové demonštrácie na viac ako 20 amerických univerzitách.

slovakia

left justify in out

Niektoré školy vrátane Kolumbijskej univerzity, kde protesty pôvodne vypukli, zaznamenali ďalšie zintenzívnenie protestov, zatiaľ čo v niektorých iných areáloch sa zdá, že situácia sa ochladzuje.

V utorok skoro ráno desiatky demonštrantov v kampuse Kolumbijskej univerzity na Manhattane premiestnili nábytok a kovové zátarasy, aby zablokovali vchod do Hamilton Hall, jednej z niekoľkých budov, ktoré v roku 1968 obývali študenti počas protestov za občianske práva a proti vojne vo Vietname.

Demonštranti vytvorili pred budovou ľudskú reťaz a povedali, že odídu len vtedy, ak škola nesplní ich požiadavky, medzi ktoré patrí odpredaj univerzity od spoločností príbuzných Izraelu, zverejnenie všetkých finančných aktív a amnestia pre študentov a profesorov disciplinovaných v protestoch.

V utorkovom vyhlásení hovorca Kolumbie uviedol, že „študentom obývajúcim budovu hrozí vyhostenie“.

Hovorca univerzity uviedol, že demonštrantom bola ponúknutá možnosť pokojne odísť a dokončiť semester. Kto však podmienky načrtnuté od pondelka nedodrží, mal by čeliť suspendácii.

"Demonštranti sa rozhodli eskalovať do neudržateľnej situácie - ničiť majetok, rozbíjať dvere a okná a blokovať vchody - a my sa riadime dôsledkami, ktoré sme včera načrtli," uviedol hovorca.

V utorok večer vstúpila newyorská polícia do kampusu Kolumbijskej univerzity a začala zatýkať po tom, čo propalestínski demonštranti odmietli odísť.

Vo svetle eskalácie Biely dom vyjadril nesúhlas s krokmi, ktoré podnikli demonštranti na Kolumbijskej univerzite.

"Prezident je presvedčený, že násilné prevzatie budovy na akademickej pôde je absolútne nesprávny prístup, nie je to príklad pokojných protestov," povedal novinárom poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby."Násilné prevzatie budovy je neprijateľné," dodal.

"Malé percento študentov by nemalo byť schopné narušiť akademickú skúsenosť, legitímne štúdium, pre zvyšok študentov," povedal Kirby.

Na demonštrácii na Univerzite v Severnej Karolíne v Chapel Hill v utorok polícia vstúpila do protestného tábora a zatkla asi 30 ľudí.

Neskôr počas dňa sa demonštranti vrátili na miesto a nahradili americkú vlajku v strede kampusu palestínskou vlajkou. Spojili ruky a vytvorili kruh okolo stožiara a podľa školských novín bolo počuť skandovanie„Intifáda“ a „Slobodná Palestína“. Strážcovia zákona neskôr prehodili opäť na americkú vlajku.

V severozápadnom štáte Oregon demonštranti v noci nadnes obsadili knižnicu na Portlandskej štátnej univerzite. V utorok univerzita vyzvala demonštrantov, aby opustili knižnicu, a požiadala o pomoc políciu.

Strety medzi políciou a demonštrantmi sa v niektorých prípadoch zmenili na násilné. Polícia použila výstroj a korenie na rozbitie protestu na univerzite Virginia Commonwealth v Richmonde v pondelok neskoro po tom, čo demonštranti hádzali predmety na policajtov a použili chemické spreje. Trinásť ľudí, vrátane šiestich študentov, bolo obvinených z nezákonného zhromažďovania a porušovania domovej slobody.

Od vypuknutia protestov na Kolumbijskej univerzite 18. apríla bolo v posledných dňoch zatknutých viac ako 1000 demonštrantov vo viac ako 20 univerzitných kampusoch v USA, informoval New York Times.

Zatiaľ čo v niektorých areáloch sa napätie zvýšilo, v iných sa zdá, že sa znižuje. V utorok sa polícii podarilo ukončiť osemdňovú okupáciu administratívnej budovy Kalifornskej štátnej polytechnickej univerzity Humboldt. Zdá sa, že protestné tábory na Yale University a University of Pittsburgh boli tiež vyprázdnené.

Northwestern University oznámila v pondelok neskoro večer dohodu s demonštrantmi a uviedla, že na jeseň znovu zriadi Poradný výbor pre investičnú zodpovednosť za účasti zástupcov študentov, fakúlt a zamestnancov.

Dohoda požaduje odstránenie stanov, ktoré si postavili demonštranti a výmenou za to škola umožňuje študentom pokojne demonštrovať na tráve až do konca semestra 1. júna.

Niekoľkodňová vlna protivojnových protestov v areáli univerzity je prejavom nespokojnosti mladých Američanov s tým, ako Bidenova administratíva riadi izraelsko-palestínsky konflikt.

Nedávny prieskum stanice CNN ukázal, že 71 percent opýtaných dospelých Američanov bolo nespokojných s tým, ako Bidenova administratíva riešila izraelsko-palestínsky konflikt. Spomedzi ľudí do 35 rokov bolo nespokojných 81 percent.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: NBC News
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies