Kliešte už sú aktívne, po návšteve prírody si treba skontrolovať pokožku

NETKY.SK • 2 Máj 2024, 09:30 • 2 min
Kliešte už sú aktívne, po návšteve prírody si treba skontrolovať pokožku

BRATISLAVA - Kliešte si svoje obete vyhľadávajú najmä v čase rozmnožovania, teda zvyčajne počas apríla a mája. Najčastejšie sa vyskytujú v tráve, nízkych krovinách, na čistinách, okraji lesov či v hustom poraste. Upozornil na to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktorý na ľudí apeluje, aby si po návšteve prírody skontrolovali pokožku

slovakia

left justify in out

"Ak si na tele nájdete kliešťa, treba ho vytiahnuť čo najskôr. Kým na prenesenie baktérií, ktoré spôsobujú lymskú boreliózu, kliešť potrebuje byť prisatý aspoň 24 hodín, vírus kliešťovej encefalitídy sa môže preniesť do pár hodín po zaklieštení," priblížil na sociálnej sieti.

Úrad odporučil, aby si ľudia prezreli celú pokožku, no najmä podpazušie, slabiny, miesta pod kolenami a vlasatú časť hlavy. "Prisatého kliešťa odstraňujte pinzetou, ktorú pritlačte čo najbližšie ku koži. (...) Nekvapkajte na neho olej, vtedy sa začne dusiť a vyvráti natrávenú krv späť do rany. Snažte sa odstrániť celé telo kliešťa aj s hlavičkou," dodal.

 

Kliešť a choroby, ktoré prenáša

Okrem toho, že sa choroby za pomoci kliešťov roznášajú, sa v nich aj množia  a medzi jednotlivcami roznášajú. A to má epidemiologický význam. Hlavne pri rozšírení patogénov v danom ohnisku s výskytom kliešťov.

V prípade kliešťa obyčajného to môže znamenať, že riziko nakazením napríklad boreliózou je vysoké všade tam, kde sa kliešť nachádza.

Kliešte sú pôvodcom rôznych bakteriálnych, vírusových ochorení, ale prenášajú aj parazity. Tieto patogény sa nachádzajú v črevnom trakte kliešťa. Čo vytvára výhodu pri zamedzení infikovania.

Preto je dôležité, po prisatí kliešťa jeho včasné odstránenie. A aj z tohto dôvodu je významný bezpečný spôsob jeho vytiahnutia. Uvádza sa, že na prenos ochorenia z kliešťa na človeka je potrebný určitý čas. A to približne 8 až 24 hodín.

Prisatie kliešťa môže viesť aj k alergickej reakcii. Reakcia vzniká na rôzne látky, ktoré sú vylučované a prenikajú do organizmu človeka. Nebezpečné sú uštipnutia v blízkosti chrbtice, teda miechy.

Ako vybrať kliešťa správne a bezpečne?

Prisatého kliešťa je nutné čo najskôr odstrániť. Tým sa zníži riziko prenosu ochorenia z tráviaceho ústrojenstva kliešťa do tela človeka. Samozrejme, odstránenie musí prebehnúť správne, a teda aj bezpečne.

Pri nesprávnom spôsobe sa môže jeho telo poškodiť, stlačiť a obsah jeho tráviaceho ústrojenstva sa vytlačí priamo do rany. To vytvára riziko prenosu nákazy.

Odstránenie je najjednoduchšie v krátkej dobe po jeho prisatí alebo v dobe, pred jeho samovoľným uvoľnením, po tom ako je už dostatočne nasatý krvou.

Kliešť sa nemusí pri vyberaní otáčať. Pri vpichu nie je vytvorený závit.

Nevhodné je jeho polievanie olejom, potieranie masťou a podobnými prípravkami. Po ich aplikácii sa začne dusiť a do rany vypudzuje množstvo aj nebezpečných látok, čo môže urýchliť prenos nákazy.

 

Správny postup vybratia kliešťa

  1. Dezinfekcia - Dezinfikuje sa tiež samotný kliešť, ešte pred manipuláciou s nim. Ale nie dráždivým dezinfekčným prostriedkom.  Čiže alpa a alkoholové prípravky až po jeho vytiahnutí. Pri manipulácii s kliešťom je dôležité používať ochranné pomôcky. Ako sú rukavice, ale pomôže aj igelitové vrecko na ruke. Infekcia sa môže rozšíriť aj cez drobné rany v koži.
  2. Uchopenie kliešťa - Uchopíme ho pinzetou. Najlepšie sú tie na to určené, ktoré sa dajú zakúpiť v lekárni. Potrebné je ho zachytiť čo najbližšie ku koži, za tvrdú hlavičku.
  3. Pomaly ho vyťahujeme - Po uchopení kliešťa nasleduje: Jemným kývavým pohybom uvoľníme hlavičku. Potom kliešťa ťaháme priamo kolmo od kože. Treba byť trpezlivý. Pohyb je plynulý. Pomôže taktiež aj prvotné mierne pootočenie do polkruhu. Najskôr do jednej a následne do druhej strany. Tento pohyb pomáha k uvoľneniu úchytného aparátu, tiež k odlepeniu kliešťa. Pomalá a jemná manipulácia má zabrániť jeho rozpučeniu.
  4. Po vytiahnutí - Po jeho vytiahnutí je potrebné ho poriadne prehliadnuť. Musí byť vytiahnutý aj s hlavičkou. Na tej je možné vidieť drobné klepietka. Tými bol uchytený v koži. Po vytiahnutí kliešťa, je následne potrebné opätovne ranu vydezinfikovať. V tejto fáze môžeme použiť akýkoľvek dezinfekčný prostriedok.
  5. Ranu sledujeme niekoľko dní - Odborné vyšetrenie je nutné, ak sa rana začervená, opuchne alebo sa v jej okolí, či inde na tele objaví začervenanie kruhovitého tvaru. Podozrivé sú taktiež nešpecifické celkové príznaky, ktoré môžu pripomínať chrípku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR / ÚVZ SR, Zdravoteka.sk, Foto: Zdravoteka.sk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies