Premiér Fico odpracoval nočnú zmenu v automobilke. Odkázal, že je to prejav solidarity voči ľuďom, a že je uťahaný ako kôň

NETKY.SK • 1 Máj 2024, 12:30 • 2 min
Premiér Fico odpracoval nočnú zmenu v automobilke. Odkázal, že je to prejav solidarity voči ľuďom, a že je uťahaný ako kôň

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico si opäť vyskúšal nočnú zmenu v automobilke ZKW pri Topoľčanoch, ktorá produkuje svetlá a patrí k veľkým dodávateľom automobilového priemyslu. Podobnú nočnú absolvoval aj v roku 2017 v americkom podniku IAC.

slovakia

left justify in out

Premiér v ZKW pri Topoľčanoch pracoval v noci na stredu, keď je štátny sviatok. "Moju nočnú zmenu berte ako dôkaz toho, že si vážim týchto ľudí. Je to prejav solidarity," odkázal Fico. 

Firma produkuje svetlá, patrí k veľkým dodávateľom automobilového priemyslu a jej ročné tržby sa pohybujú nad úrovňou 200 až 300 miliónov eur. V posledných troch rokoch, za ktoré firma zverejnila výsledky, však vykazovala stratu.

Hoci premiér trénuje každý deň, podotkol, že po zmene je "uťahaný ako kôň."

"Bolí ma celý človek, boli sme na páse, kde sme stáli. Išlo o komponenty svetlometov, vyberali sme ich z pece. Okrem toho, že ma bolí chrbát a nohy, tak mám oči ako "angorák", ale stálo to za to," podotkol a myslí si, že by takúto prácu mali absolvovať aj politici.

Podiel práce na Slovensku

"Slováci najviac pracujú v noci zo všetkých zamestnancov EÚ. Niekto by mohol argumentovať, že veď si ľudia privyrobia, ale za tými peniazmi treba vidieť obrovskú drinu," povedal premiér. Ako Fico tvrdí, minimálna mzda by mala predstavovať 60 percent priemerného zárobku v národnom hospodárstve. Dnes je minimálna mzda 750 eur a Fico by chcel do konca mandátu (do roku 2027) dosiahnuť 60 percent. "Ak sa nám to podarí presadiť, tak sa dostaneme v roku 2027 k 1000 eurám," tvrdí a dodal, že nie je pravda, že to bude spôsobovať nezamestnanosť. "Sme v regióne, kde je plná zamestnanosť."

Druhá možnosť je podľa jeho vyjadrenia odčleniť tieto veličiny a nájsť v spolupráci so zamestnávateľmi iný parameter. "Takže nateraz stúpa s minimálnou mzdou aj príplatok za nočnú prácu a myslí si, že ľudia si ho zaslúžia."

Na minimálnu mzdu sú podľa neho nastavené rôzne príplatky. Bol nahnevaný, že bývalá vláda zmrazila príplatky pre zamestnancov. 1. januára 2024 ich Ficova vláda rozmrazila.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TA3 / TASR, Foto: TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies