Mačky dokážu prespať až 20 hodín denne. Prečo je to tak?

NETKY.SK • 2 Apríl 2022, 11:05 • 2 min
Mačky dokážu prespať až 20 hodín denne. Prečo je to tak?

Mačky poznáme hlavne ako nezávislé zvieratá, ktoré si väčšinou robia, čo chcú. Zaujímavé tiež je, že dokážu denne prespať približne 10–15, niekedy až 20 hodín. Pokiaľ máte nejakú mačku doma, tak iste viete, že dlhý spokojný spánok je pre ne každodennou nutnosťou. Aký je vlastne dôvod?

slovakia

left justify in out

Ako píše portál Animal Emergency Centier Memphis,  môže za to evolúcia. Mačky sú jednoducho zvyknuté loviť a lov sa najlepšie vykonáva po zotmení. Preto väčšinu dňa dokážu spať a aktívne sú najmä s príchodom noci. Spánkom si teda šetria energiu.

 

Mohli by sme si myslieť, že to platí len pre túlavé mačky, ktroré sú závislé len od toho, čo ulovia. Pravdaže, tak to nie je. Evolúcii sa nevyhli ani domestikované mačky. Ich inštinkty im teda velia, aby cez deň driemali a ožívali večer.

 

img

 

Ako uvádza portál Nutri Source, ďalším dôvodom je, že mačky patria medzi mäsožravce. Ich potrava je tak bohatá predovšektým na bielkoviny a trvá dlhšie, kým ju strávia. Tráviaca sústava totiž najlepšie pracuje práve počas spánku. Zaujímavé je, že hoci sa na prvý pohľad zdá, že mačky spia hlbokým spánkom, opak je väčšinou pravdou. V skutočnosti majú tieto malé šelmy len veľmi ľahký spánok.

 

img

 

Vedia  síce zaspať aj veľmi tvrdo, ale deje sa tak na pomerne krátku dobu. Aj za to môžu evolučné návyky. Mačky sú aj počas spánku veľmi ostražité a do pozornosti ich dokáže postaviť akýkoľvek podozrivý zvuk či pohyb. Ak sa bližšie pozriete na spiacu mačku, uvidíte, že jej oči nie sú úplne zavreté. Cez malú štrbinku totiž stále pozorne sleduje svoje okolie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies