Prečo pri krájaní cibule plačeme a ako sa tomu vyhnúť?

NETKY.SK • 2 Apríl 2022, 10:47 • 2 min
Prečo pri krájaní cibule plačeme a ako sa tomu vyhnúť?

Krájanie cibule sa nezaobíde bez sĺz v očiach. Túto zeleninu používame pri príprave mnohých jedál, ale to slzenie a štípanie očí by sme pokojne oželeli. Zamyslel si sa nad tým, prečo nám práve pri krájaní cibule vyhŕknu slzy?

slovakia

left justify in out

Podľa vedcov sa totiž pri poškodení buniek (teda krájaní) z cibule uvoľňujú enzýmy, ktoré dráždia oči. Konkrétne ide o plyn propanthial-S-oxid, ktorý sa pri kontakte s vlhkým prostredím (ako sú oči) zmení na kyselinu sírovú a sírovodík. Výsledkom sú tak slzy, ktorými sa oči snažia tieto látky vyplaviť.

 

img

 

Cibuľa patrí k zelenine s vysokým obsahom síry, ktorú absorbuje z pôdy pri svojom raste. Všeobecne sa verí, že čím viac síry sa v pôde nachádza, tým viac jej cibuľa nasaje, čo znamená väčšie množstvo sĺz pri jej krájaní. Je ale pravdou, že nie všetky druhy cibule majú tieto účinky. Napríklad sladšie hnedé odrody obsahujú menej síry, takže na oči nepôsobia tak dráždivo.

 

Existuje aj niekoľko osvedčených trikov, ako slzám pri krájaní cibule predísť. Ešte pred samotným krájaním je dobré cibuľu na chvíľu ponoriť do vriacej vody a následne do ľadovej vody. Pomôcť môžu aj ochranné okuliare či zapnutý digestor, ktorý dráždivý plyn rozptýli.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies