Súdy: Odvolací proces v kauze šekov M. Kotlebu má byť v utorok

NETKY.SK • 3 Apríl 2022, 10:11 • 2 min
Súdy: Odvolací proces v kauze šekov M. Kotlebu má byť v utorok

BRATISLAVA - Odvolací proces v kauze rozdávania kontroverzných šekov predsedom ĽSNS Marianom Kotlebom v hodnote 1 488 eur má byť na Najvyššom súde (NS) SR v utorok (5. 4.). Prvostupňový súd ho neprávoplatne odsúdil na štyri roky a štyri mesiace väzenia. Po prípadnom právoplatnom odsúdení by Kotlebovi automaticky zanikol mandát poslanca Národnej rady (NR) SR.

slovakia

left justify in out

Pôvodne sa malo na NS SR verejné zasadnutie uskutočniť 8. marca. Zrušili ho z dôvodu Kotlebovej žiadosti o preštudovanie a oboznámenie sa s novými dôkazmi predloženými zo strany prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry.

 

Špecializovaný trestný súd (ŠTS) neprávoplatne odsúdil Kotlebu ešte v októbri 2020. Viac ako štvorročný trest by si mal odpykať v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Sudkyňa ho vtedy uznala za vinného zo zločinu podpory a propagácie skupín smerujúcich k potláčaniu základných ľudských práv a slobôd.

 

img

 

Kotleba rozdával kontroverzné šeky v hodnote 1 488 eur 14. marca 2017, teda v deň výročia vyhlásenia Slovenského štátu. Trom rodinám ich odovzdal v sídle Obchodnej akadémie v Banskej Bystrici. Znalci pred ŠTS potvrdili, že čísla 14 a 88 sú medzinárodnou šifrou medzi extrémnymi pravičiarmi.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies