Komu je výhodné obviňovať Moskvu z nepokojov v USA

NETKY.SK • 2 Jún 2020, 13:35 • 2 min
Komu je výhodné obviňovať Moskvu z nepokojov v USA

MOSKVA - Nepokoje v USA provokuje Moskva a demonštranti rozbíjajú policajné stanice, podľa pokynov ruskej príručky. Takéto obvinenia proti Rusku vzniesla bývalá poradkyňa pre národnú bezpečnosť Susan Riceová a namiesto dôkazov navrhla svoje skúsenosti a intuíciu.

slovakia

left justify in out

Protesty sa šíria celými Spojenými štátmi 

Protesty, ktoré vypukli po smrti Afroameričana Georgea Floyda počas policajného zadržania v Minneapolise, pokračovali vo Washingtone, San Franciscu, Portlande, Miami, Indianapolise, Philadelphii, Atlante. Derek Chovin, ktorý sa priamo dopustil tragickej udalosti, bol prepustený a nachádza sa vo vyšetrovacej väzbe. Demonštranti však požadujú nielen potrestať policajta, ale ukončiť systémový rasizmus v USA.

 

 

Trump sa musel skryť

Mierové protesty rýchlo eskalovali na zrážky s políciou a potom na nepokoje a lúpeže. Vo veľkých mestách bol vyhlásený zákaz vychádzania, ale nepomohlo to. Vo Washingtone protestujúci obkľúčili Biely dom tak, že bezpečnostná služba bola nútená vyslať hlavu štátu do podzemného bunkra. Dostal sa odtiaľto až potom, ako hrozba pominula.

 

Ruská aktivita? 

Pomerne rýchlo v nepokojoch "našli" ruskú stopu. "V poslednej volebnej kampani sa Rusi stali čiernymi aktivistami. Nevylučujem, že sú zapojení aj do programov", uviedol to vo vysielaní CNN primátor New Orleans Mark Morial. O viacročnom vyšetrovaní, ktoré nikdy nezistilo zasahovanie Moskvy do volieb v roku 2016, starosta nespomenul.

 

img

 

O pár dní neskôr iniciatívu prebrala bývala poradkyňa pre národnú bezpečnosť administratívy Baracka Obamu Susan Riceová. Na tom istom CNN uviedla, že podľa jej predpokladov a intuícii, demonštranti postupovali podľa ruskej príručky.

 

Podpora Ruska 

Pri hľadaní ruskej stopy americké média si spomenuli ďalšie obvinenie proti Moskve. Pred niekoľkými rokmi vo Washingtone tvrdili, že ruskí hackeri podporujú hnutie Black Lives Matter. Jeho aktivisti taktiež vystupovali proti policajnej brutalite.

 

img

 

Vyjadrenia oboch strán 

Diskusie o ruskej stope kritizoval Trump. Prezident uviedol, že CNN to robí aby zvýšila sledovanosť. Ani v Moskve to neodignorovali. Hovorca prezidenta Dmitrij Peskov poznamenal, že "Rusko nikdy nezasiahovalo do vnútorných amerických záležitostí a ani teraz nezasiahne".

 

Zdroj:  https://ria.ru/20200602/1572312763.html

   



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona