Americký prezident odložil samit G-7 na september a má v úmysle pozvať aj Rusko

NETKY.SK • 1 Jún 2020, 12:10 • 2 min
Americký prezident odložil samit G-7 na september a má v úmysle pozvať aj Rusko

WASINGTON - Americký prezident Donald Trump odkladá samit Skupiny siedmich (G-7) z konca júna do septembra a plánuje naň pozvať Rusko, Južnú Kóreu, Austráliu a Indiu. Oznámila to v sobotu tlačová agentúra Bieleho domu.

slovakia

left justify in out

„On (Trump) dovolil použiť to, čo bolo povedané (ním v rozhovore s novinármi po jeho návrate z Floridy) pre záznam. Odkladá samit na september a plánuje pozvať Rusko, Indiu, Austráliu a Južnú Kóreu,“ informuje tlačový fond.

 

„Nevidím, aby táto sedmička mala správnu predstavu toho, čo sa deje vo svete. Toto je už veľmi zastaraná skupina krajín,“ citujú vyjadrenia Trupma novinári.

 

Podľa Alissy Farahovej, riaditeľky strategických komunikácií Bieleho domu, na ktorú sa odvolávajú médiá, stretnutie sedmičky je príležitosťou na „zhromaždenie tradičných spojencov, aby sa prediskutovalo, čo robiť s budúcnosťou Číny“.

 

Hovorkyňa Bieleho domu Kaylee McKinani v utorok uviedla, že USA očakávajú, že sa samit G7 bude konať bližšie ku koncu júna v plnom formáte. Trump minulý týždeň uviedol, že stretnutie sa pravdepodobne uskutoční v Bielom dome. Predtým povedal, že zvažuje možnosť zorganizovať stretnutie v prímestskej rezidencii v Kemp-Devide. 20. marca bolo oznámené, že Trump sa kvôli pandémii rozhodol zrušiť júnové stretnutie vodcov G7 v Kemp-Devide, namiesto toho sa mal samit uskutočniť prostredníctvom videokonferencie.

 

Americký prezident v auguste 2019 vyhlásil pre novinárov v Bielom dome, že považuje za vhodné vrátiť sa do formátu G8 za účasti Ruska. V Kremli vtedy zdôraznili, že v otázke obnovenia vzťahov s Ruskom sa spoliehajú na rozumnosť všetkých členských krajín G7. V januári ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov uviedol, že vývoj skupiny G20 ukázal, že G7 už nehrá takú úlohu ako predtým.

 

Zdroj: https://go.tass.ru/HV84

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies