Vynálezcom romantickej lásky je Boh

NETKY.SK • 1 Jún 2020, 6:38 • 2 min
Vynálezcom romantickej lásky je Boh

„Láska má chuť ako slaný med a sladká voda. Je to kombinácia toho, čo sa nemalo spojiť, ale keď sa to zmiešalo, jazyk sa nevedel dojesť. Láska je ako prehodiť si noc na deň a deň na noc. Láske netreba krídla. Potrebuje trochu rozumu, za hrsť odvahy, polovicu sily, lyžicu času, osemnásť hrncov odpustenia, jednu polievkovú misu prehltnutej hrdosti a jednu odpoveď. Stačí, keď povie áno. Pozor, nesmie sa do nej liať ľahostajnosť, inak cesto dobré nebude."

slovakia

left justify in out

Bol to Jeho nápad
Láska medzi mužom a ženou sa nevynorila na svete len tak. Je to majstrovský kúsok, ktorý, rovnako ako čokoľvek iné, má svojho vynálezcu. Nie je ním nikto iný ako Boh. Dal ju človeku už na počiatku a mal na to hneď niekoľko dôvodov.

 

Prečo
Prvý a hlavný motív spočíval v tom, že ak Boh niečo nenávidí, je to samota. Mužovi nemohol nájsť adekvátnu spoločnosť, hoci bol obklopený zverou a nádherou flóry. Ani živočích, ani nič iné, nemohlo sa rovnať prítomnosti ženy.
Nemenej dôležité je a bolo i to, že zemská púť zahŕňa aj užívanie toho, čo na nej je. Boh plánoval, aby sa muž i žena spoločným dielom pričinili o zveľaďovanie sveta a jeho spestrenie vďaka potomstvu.
No a hoci by sa toho dalo spomenúť naozaj veľa, do popredia by sa mala dať i skutočnosť, ktorá je napísaná v jednom z veršov v knihe Kazateľ.


„Užívaj život so ženou, ktorú miluješ, po všetky dni svojho pominuteľného života; po všetky dni svojej márnosti, ktoré ti dal Boh pod slnkom, lebo to je tvoj podiel zo života pri tvojej námahe, ktorou sa umáraš pod slnkom."

 

Je to naozaj
A aby sa ukázalo, že nepíšem len tak do vetra, Biblia ponúka aj ľúbostný príbeh.
 

Mladšia ju predbehla
Muž menom Jákob utekal pred bratom. Škriepka bola veľká, v stávke visel niečí život, a tak sa ponáhľal ďaleko, do celkom iného prostredia. Vyhľadal dom svojho strýka, ktorého osobne nemal kedy a ako predtým spoznať. Pohostinnosti sa mu tam dostalo a Jákob tak nadobudol i rodinu, i niečo na zamestnanie.


Strýko mal dve dcéry - staršia sa volala Lea, mladšia Ráchel. Krása nebola slabou stránkou ani jednej z nich, Jákobovo srdce však bolo naklonené iba k Ráchel.


Sedem rokov
Ihneď sa teda popýtal, či by si ju mohol vziať za ženu a bolo mu odpovedané, že áno, nech si ju len vezme. Strýko sa ale dohodol s mladíkom tak, že najskôr si odpracuje sedem rokov a až potom bude povolená svadba. Jákob nielenže súhlasil, ani trochu sa neponosoval. Dlhý sedemročný čas mu pripadal ako zopár dní, tak veľmi dievčinu miloval.
 

Podvod
Po uplynutí núteného obdobia sa naveľa-naveľa konala slávnosť. Žiaľ, čo sa začalo ako radosť, skončilo sa klamstvom. Na Jákobovi bol spáchaný podvod. Kým bol v stave netriezvosti, využilo sa to a ako nevesta mu bola podstrčená Lea. Nuž a prečo? Vraj sa nepatrí, aby sa mladšia stala vydatou paňou skôr ako staršia, kto to kedy videl. Ale ak si odpracuje ešte raz toľko, dostane aj svoju vyvolenú. A Jákob sa opäť podvolil a opäť všetko zniesol. Nakoniec sa oženil s tou správnou a aj deti spolu počali.
 

Taká je
Láska, ktorú dáva Boh, jój, pre takú sa oplatí obetovať aj dni, týždne, mesiace aj roky. Pri pohľade na každého vlastný ľúbostný vzťah si len treba klásť otázku, či to za trýzeň stojí. Ak áno, potom má Jákob Ráchel. A ak nie, tak je najvyššia chvíľa opustiť staré, okúsiť iné a bojovať za sen, čo len Stvoriteľ môže vložiť do duše.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona