Alena Zsuzsová podala opäť námietku voči senátu a Danielovi Lipšicovi

NETKY.SK • 1 Jún 2020, 11:50 • 2 min
Alena Zsuzsová podala opäť námietku voči senátu a Danielovi Lipšicovi

PEZINOK – Alena Zs., obžalovaná z vraždy novinára Jána Kuciaka, podala opätovne námietku zaujatosti voči senátu Ruženy Sabovej na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku a splnomocnencovi poškodených Danielovi Lipšicovi. S námietkou opäť neuspela a senát poučil jej obhajobu, aby nezdržiavali súdne konanie.

slovakia

left justify in out

"O námietke zaujatosti sa nekoná, pretože dôvodom námietky je procesný postup súdu. Súd v tejto trestnej veci postupuje v súlade so zákonnými ustanoveniami trestného poriadku, pričom takýto dôvod, ktorý vzniesla obžalovaná, nie je prípustný," uviedla v reakcii na námietku zaujatosti po porade senátu jeho predsedníčka Sabová.

 

Namietala aj na procesný postup

Obžalovaná podala námietku zaujatosti voči senátu aj pre televízne reportáže z hlavného pojednávania, ktoré podľa nej narušujú prezumpciu neviny. Novinári mali podľa nej vyhodnocovať dôkazy aj za pomoci nahrávok hlasu predsedníčky Sabovej z pojednávania.

 

Alena Zs. tiež namietala procesný postup senátu, ktorý podľa Aleny Zs. nadržiava splnomocnencom poškodených. Splnomocnencom poškodených sa venovala aj druhá časť jej námietky, ktorá smerovala voči osobe Daniela Lipšica. Takýto postup však trestný poriadok neumožňuje vzhľadom na to, že splnomocnenec nie je osoba, ktorej zaujatosť možno namietať.

 

img

 

"Touto námietkou sa súd vôbec nezaoberal a v súvislosti s tým žiadam v prvom rade obhajcov, aby neboli zdržiavané súdne konania, ktoré nemajú oporu v trestnom poriadku," doplnila Sabová.

 

Pred senátom ŠTS vypovedal v pondelok aj znalec a lekár Ivan Závodný, na ktorého mal obhajca Aleny Zs. doplňujúce otázky v súvislosti s obhliadkou tela nebohého Kuciaka.

 

Z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní neprávoplatne odsúdený Miroslav M., Tomáš Sz., Alena Zs. a Marian K. Ten si mal podľa obžaloby objednať vraždu ako pomstu za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona