Ľudská aktivita priviedla stovky druhov voľne žijúcich zvierat na pokraj vyhynutia

NETKY.SK • 2 Jún 2020, 10:58 • 2 min
Ľudská aktivita priviedla stovky druhov voľne žijúcich zvierat na pokraj vyhynutia

BRATISLAVA - Ľudská činnosť doviedla stovky druhov divokých zvierat na pokraj vyhynutia. Ťažba dreva a pytliactvo spôsobili, že prežitie približne 500 druhov cicavcov, vtákov, plazov a obojživelníkov "visí na vlásku".

slovakia

left justify in out

Odborníci v novej štúdii zároveň tvrdia, že svet prechádza šiestym masovým vyhynutím. Druhy vymierajú stonásobne rýchlejšie ako za prirodzených podmienok a oproti predchádzajúcim obdobiam hromadného vyhynutia, ktoré zapríčinili napríklad sopečná činnosť alebo zrážky s asteroidmi, sú tentoraz dôvodom ľudia.

Gerardo Ceballos z Národnej mexickej univerzity vyhlásil, že regionálne ekosystémy čelia kolapsu. "Vstúpili sme do šiesteho masového vymierania. Na základe nášho výskumu a toho, čo vidíme, je kríza taká zlá, že čokoľvek spravíme počas nasledujúcich 10 až 50 rokov, definuje to budúcnosť ľudstva," vyjadril sa pre BBC News.

 


Na štúdii spolupracovali aj ďalší dvaja vedci z oblasti ochrany prírody, a to Paul Erhlich zo Stanford University a Peter Raven z Missouri Botanical Garden. Identifikovali najmenej 515 druhov živočíchov, ktoré sú na pokraji vyhynutia, pričom z každého druhu zostáva na Zemi menej ako tisíc jedincov.

 

Zvieratá sa nachádzajú na každom kontinente, okrem Antarktídy, na miestach, ktoré sú veľmi zmenené ľudskou činnosťou, najmä v trópoch a subtrópoch. Patria medzi ne napríklad levíček zlatý (Leontopithecus rosalia), vlk etiópsky (Canis simensis), nosorožec jávsky (Rhinoceros sondaicus), orol iberský (Aquila adalberti), arara žltosluchá (Ognorhynchus icterotis) či gaviál (Gavialis gangeticus).

Vedci opisujú krízu vyhynutia ako existenciálnu hrozbu pre civilizáciu, a to spolu s klimatickou zmenou a znečistením.

 


Diana Fisher z austrálskej The University of Queensland povedala, že štúdia si zaslúži pozornosť, pretože množstvo ľudí si neuvedomuje, koľko voľne žijúcich zvierat na celom svete čelí vyhynutiu. "Súhlasím s autormi, že túto krízu vyhynutia je potrebné považovať za núdzový stav, rovnako ako klimatickú zmenu," dodala.

Chris Johnson z University of Tasmania objasnil, že súčasná miera vyhynutia druhov je vyššia ako kedykoľvek za uplynulých 66 miliónov rokov, keď zrážka vesmírneho objektu so Zemou zabila dinosaurov a množstvo ďalších druhov. Euan Ritchi z austrálskej Deakin University dodal, že "štúdia potvrdzuje, že ničíme život strašným tempom a v obrovskej miere".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona