Opozícia vyzýva premiéra Matoviča, aby zrušil núdzový stav

NETKY.SK • 2 Jún 2020, 15:42 • 2 min
Opozícia vyzýva premiéra Matoviča, aby zrušil núdzový stav

BRATISLAVA - Poslanec parlamentného výboru pre zdravotníctvo Richard Raši (Smer-SD) vyzval premiéra Igora Matoviča (OĹaNO) na zrušenie núdzového stavu. Podľa poslanca núdzový stav nie je potrebný, na čo upozorňujú už aj zdravotníci a niektorí koaliční partneri.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Už viac dní bez nových prípadov 
Ako uviedol Raši, kĺzavý medián je už niekoľko dní nula, počet nových ochorení je v posledných dňoch väčšinou nula, ale stále máme na Slovensku vyhlásený núdzový stav a premiér Matovič sa pohráva s myšlienkou ho preventívne predĺžiť.

 

Raši sa odvoláva na zákon 
"No nielen politici, ale aj viacerí predstavitelia zdravotníckych organizácií zdôrazňujú, že epidemiologické výsledky Slovenska sú výborné a núdzový stav už nie je potrebný," tvrdí Raši. Podľa neho po právnej stránke je situácia úplne jasná. Ústavný zákon o núdzovom stave hovorí, že núdzový stav možno vyhlásiť v nevyhnutnom rozsahu a na nevyhnutný čas, najdlhšie na 90 dní.

 

img

 

Protesty sú v núdzovom stave chápané inak   
Raši povedal, že premiérovi vyhovuje núdzový stav predovšetkým z politických dôvodov. Ako ďalej Raši pokračoval, obmedzuje ústavné práva občanov na pokojné zhromažďovanie, čím sa napríklad inak bežné protesty proti vláde dostávajú do protizákonnej polohy. "A premiér Matovič protesty vidí úplne inak ako opozičný politik Matovič, ktorý si na protestoch založil celú politickú kariéru. Premiér Matovič protesty nemá rád a rád by napríklad z blokovania ciest urobil trestný čin, hoci v opozícii takéto protesty obhajoval a podporoval," vyhlásil Raši.

 

img

 

Rašiho výzva súčasnému premiérovi 
Podľa Rašiho sa napĺňajú sa obavy, že demokratické zriadenie Slovenskej republiky si premiér mýli s diktátorským režimom nejakého sultanátu a chce rozhodovať o všetkom ako sultán. "Preto Vás pán premiér vyzývam: Rešpektujte slovenskú demokraciu a zrušte núdzový stav! Vláda Petra Pellegriniho ho vyhlásila úplne opodstatnene na začiatku pandémie a vy, už vtedy účastník rokovania Ústredného krízového štábu, ste jediným slovom nenamietali. Ani nikto, pretože na tento krok existovali jasné dôvody," zdôraznil Raši. 
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies