Výber rasovo motivovaných zásahov polície v USA od roku 2014

NETKY.SK • 1 Jún 2020, 15:06 • 2 min
Výber rasovo motivovaných zásahov polície v USA od roku 2014

WASHINGTON - Vo viacerých mestách USA pokračujú protesty proti smrti neozbrojeného muža čiernej pleti (George Floyd), ktorý v meste Minneapolis, štát Minnesota, zomrel 25. mája po zásahu policajta. Ten bol následne obvinený z vraždy tretieho stupňa a zo zabitia. TASR ponúka v tejto súvislosti výberovú chronológiu zásahov polície v USA, pri ktorých prišli od roku 2014 o život Afroameričania a ktoré vyvolali vlnu protestov.

slovakia

left justify in out

9. augusta 2014

Osemnásťročného černošského tínedžera Michaela Browna zastrelil policajt vo Fergusone, v metropolitnej oblasti St. Louis. Policajt nebol z vraždy obžalovaný. Vyšetrovanie rezortu spravodlivosti USA však odhalilo prejavy rasovej zaujatosti v rámci policajného oddelenia, mestského väzenia a súdu v meste Ferguson. Udalosť podnietila vznik hnutia Black Lives Matter (Na životoch černochov záleží), ktoré upozorňuje na prípady policajného násilia voči ľuďom tmavej pleti v USA.

 

 

20. októbra 2014

V Chicagu bol pri policajnom zásahu zastrelený 17-ročný Laquan McDonald. Po roku zverejnené video zobrazuje černošského mladíka, ktorý mal pri sebe nôž, ako kráča preč od policajtov, keď ho uprostred cesty zasiahla streľba. Podľa prokuratúry policajt Jason Van Dyke naňho vystrelil 16-krát, pričom vyprázdnil zásobník a pripravoval sa svoju zbraň znova nabiť. Policajta obvinili v novembri 2015 z vraždy a v roku 2019 bol odsúdený za zastrelenie na takmer sedem rokov väzenia.

 

 

6. marca 2015

Policajt smrteľne postrelil neozbrojeného 19-ročného afroamerického tínedžera Tonyho Robinsona. Na mieste činu v meste Madison, štát Wisconsin, proti tomu bezprostredne protestovali desiatky ľudí.

 

19. apríla 2015

Dvadsaťpäťročný Afroameričan z Baltimoru Freddie Gray zomrel týždeň po tom, ako pri zatýkaní utrpel zranenie krčnej chrbtice. Jeho smrť vyvolala pokojné demonštrácie, ale aj násilné protesty nielen v Baltimore, ale tiež v ďalších amerických mestách. Dňa 23. mája 2016 zbavili policajta obvinení súvisiacich so smrťou mladíka.

 

 

6. júla 2016

Policajt viackrát postrelil a smrteľne zranil černocha sediaceho za volantom svojho auta. Incident sa stal v mestečku Falcon Heights v štáte Minnesota neďaleko Minneapolisu. Vodič sedel v aute s partnerkou a dieťaťom. Žena nakrúcala mobilom situáciu tesne po streľbe a v reálnom čase prenášala zábery na sociálne siete.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies