Archív článkov za Apríl 2015, strana 1

Otvor článok

Zomrela Misao Okawaová (†117), najstarší človek na svete

1.4 2015 06:32

TOKIO - Vo veku 117 rokov zomrel dnes najstarší človek na svete, Japonka Misao Okawaová. Žena, ktorá bola zároveň najstarším overeným obyvateľom Japonska, skonala menej než mesiac po svojich 117. narodeninách na zlyhanie srdca v ústave sociálnej starostlivosti v Osake, informovala agentúra AP.

Otvor článok

Slováci porazili Čechov, derby rozhodol talentovaný nováčik Duda

1.4 2015 06:34

ŽILINA - Slovenskí futbalisti zvíťazili v utorok v prípravnom zápase s postfederálnym rivalom z Česka 1:0. V Žiline na vypredanom štadióne rozhodol o prestížnom víťazstve domácich mladý stredopoliar Ondrej Duda prvým reprezentačným gólom.

Otvor článok

Útočníkov z rukojemníckej drámy v Turecku zastrelili, prokurátor zomrel

1.4 2015 06:52

ISTANBUL - Turecký prokurátor Mehmet Selim Kiraz, ktorého dnes zajali členovia krajne ľavicovej skupiny v jeho kancelárii v budove súdu v tureckom Istanbule, podľahol vážnym zraneniam. Veliteľ polície v Istanbule pre agentúru Reuters potvrdil, že zranený Kiraz musel podstúpiť operáciu a lekári bojovali o jeho život.

Otvor článok

Porošenko je pripravený vypísať referendum o federalizácii

1.4 2015 07:33

KYJEV - Prezident Petro Porošenko je pripravený vypísať referendum o federalizácii Ukrajiny a ruštine ako druhom štátnom jazyku. Oznámil to počas dnešnej návštevy Černihivskej národnej pedagogickej univerzity Tarasa Ševčenka, informovala agentúra UNIAN.

Otvor článok

Novým prezidentom Nigérie sa stal bývalý vojenský diktátor

1.4 2015 07:36

ABUJA - Novým prezidentom Nigérie bude opozičný kandidát Muhammad Buhari. Úradujúci líder najväčšej africkej krajiny Goodluck Jonathan totiž v utorok potvrdil, že sa so svojim rivalom telefonicky spojil a zablahoželal mu k víťazstvu vo víkendových voľbách, čo potvrdil aj opozičný Všepokrokový kongres.

Otvor článok

Ozbrojeného väzňa po deviatich hodinách na úteku z nemocnice vo Virgínii chytila polícia

1.4 2015 07:47

WASHINGTON - Ozbrojeného väzňa, ktorý v utorok ušiel z nemocnice na severe amerického štátu Virgínia, kde padli aj výstrely, polícia po deväťhodinovom pátraní dolapila v americkom hlavnom meste Washington.

Otvor článok

NHL: Ovečkin sa pridal do elitnej spoločnosti a vyrovnal Bondru

1.4 2015 07:58

WASHINGTON - Kapitán hokejistov Washingtonu Capitals Alexander Ovečkin prekonal v druhej sezóne po sebe hranicu 50 gólov.

Otvor článok

Belgicko vyhralo v Izraeli 1:0 a je na čele B-skupiny

1.4 2015 08:04

JERUZALEM - Futbalisti Belgicka vyhrali v utorok v kvalifikácii EURO 2016 v Jeruzaleme nad domácim Izraelom 1:0 a vyšvihli sa na čelo B-skupiny.

Otvor článok

NBA: Brooklyn vyhral dôležitý duel s Indianou

1.4 2015 08:12

NEW YORK - Basketbalisti Brooklynu Nets zvíťazili v utorkovom dôležitom zápase ašpirantov na postup do play-off nad Indianou 111:106. Brooklyn vyhral v šiestom z posledných siedmich zápasov a osamostatnil sa na postupovej ôsmej priečke. Indiana je momentálne desiata, za Nets zaostáva o jedno víťazstvo a má o zápas navyše. Pacers odohrajú do konca základnej časti ročníka ešte osem duelov.

Otvor článok

ATP Mimami: Djokovič postúpil do štvrťfinále

1.4 2015 08:14

MIAMI - Srbský tenista Novak Djokovič sa prebojoval do štvrťfinále dvojhry na turnaji ATP Masters 1000 v Miami.

Otvor článok

WTA Miami: Suarezová Navarrová druhou semifinalistkou turnaja

1.4 2015 08:20

MIAMI - Španielska tenistka Carla Suarezová Navarrová sa stala druhou semifinalistkou dvojhry na turnaji WTA v Miami.

Otvor článok

Poplatky u lekára majú oddnes nové pravidlá

1.4 2015 08:25

BRATISLAVA - Za administratívne úkony ako vypísanie receptu či potvrdenie priepustky do práce pri ošetrení už lekári dnešným dňom nebudú môcť vyberať poplatky. Do účinnosti vstúpila novela zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti, ktorá v nich prináša zmeny. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR si od nej sľubuje zavedenie jednoznačných pravidiel.

Otvor článok

Holanďania zdolali Španielov, remíza Angličanov v Turíne

1.4 2015 08:34

BRATISLAVA - Futbalisti Španielska, ktorí sú súpermi Slovákov v C-skupine kvalifikácie o postup na ME 2016, prehrali v utorkovom medzištátnom prípravnom stretnutí v Amsterdame s domácimi Holanďanmi 0:2.

Otvor článok

Futbalisti Ukrajiny remizovali s Lotyšskom 1:1 v prípravnom zápase

1.4 2015 08:39

BRATISLAVA - Futbalisti Ukrajiny remizovali v utorňajšom prípravnom stretnutí s Lotyšskom 1:1, keď o víťazstvo prišli v úplnom závere. Súpera slovenských futbalistov v kvalifikácii EURO 2016 dostal do vedenia v 35. minúte Andrij Jarmolenko, hostia vyrovnali v 92. minúte po rohovom kope zásluhou Vitalija Maksimenka.

Otvor článok

Slovenská 19-ka nešťastne remizovala s Írmi, Malatinský: Beznádej

1.4 2015 08:45

MANNHEIM - Slovenská futbalová reprezentácia do 19 rokov napokon nepostúpila na majstrovstvá Európy do Grécka (9.-16. júla). V utorok nešťastne remizovala v jej poslednom zápase miniturnaja 2. fázy kvalifikácie v nemeckom Mannheime s Írskom 2:2, keď v súboji viedla 2:0 a o výhru prišla v nadstavenom čase a už hrala oslabená o dvoch vylúčených hráčov.

Otvor článok

Holanďania zdolali Španielov, fanúšikovia vypískali Iniestu

1.4 2015 08:53

AMSTERDAM - Futbalisti Španielska, ktorí sú súpermi Slovákov v C-skupine kvalifikácie o postup na ME 2016, prehrali v utorkovom medzištátnom prípravnom stretnutí v Amsterdame s domácimi Holanďanmi 0:2. "Oranjes" vyťažili zo skvelého úvodu, po 16 minútach hry viedli o dva góly zásluhou Stefana de Vrija a Davyho Klaassena.

Otvor článok

Townsend zachránil Angličanov od prehry v Taliansku

1.4 2015 08:57

TURÍN - V prestížnom utorkovom medzištátnom prípravnom zápase sa v Turíne medzi futbalistami Talianska a Anglicka zrodila remíza 1:1. Skóre duelu otvoril v 29. min domáci útočník Graziano Pellé, v 79. min sa postaral o vyrovnanie krídelník Tottenhamu Hotspur Andros Townsend.

Otvor článok

Moslima uznali v Austrálii za vinného z nezákonného poskytovania dieťaťa na sex

1.4 2015 09:10

SYDNEY - Moslima, ktorý vydal svoju 12-ročnú dcéru za dospelého muža, uznal dnes austrálsky súd za vinného z nezákonného poskytovania dieťaťa na sex. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na austrálsku televíznu stanicu ABC.

Otvor článok

Čilská sopka Villarrica opäť vybuchne, láva sa priblížila k okraju krátera

1.4 2015 09:13

SANTIAGO - Lávové jazero už takmer preteká z krátera aktívnej sopky Villarrica na juhu Čile, informovali dnes miestne úrady. Roztavená skala, ktorá bude mať teplotu okolo 1100 stupňov Celzia, má dostatok plynu a mobility, aby spôsobila čoskoro erupciu, varovali.

Otvor článok

Hudobník Goran Bregovič bol nesolidárny s Ukrajinou, v Kyjeve koncertovať nebude

1.4 2015 09:21

UKRAJINA - Plánované vystúpenie balkánskeho hudobníka Gorana Bregoviča v ukrajinskej metropole tamojší usporiadateľ odriekol.

Otvor článok

Kanadskú hudobníčku a maliarku Joni Mitchell hospitalizovali

1.4 2015 09:23

OTTAWA - Kanadskú hudobníčku a maliarku Joni Mitchell museli v utorok hospitalizovať po tom, ako ju našli v bezvedomí v jej dome v losangeleskej štvrti Bel-Air.

Otvor článok

Materské mlieko nemá stabilné zloženie, záleží na strave matky

1.4 2015 09:29

BRATISLAVA - Pre narodené dieťa je najprirodzenejšou stravou materské mlieko. Dojčenie podporuje vývoj imunitného systému, správny rast a správny vývoj mozgu. Materské mlieko však nemá stabilné zloženie, ale výrazne ho ovplyvňuje strava matky. Základom jej výživy by mala byť preto pestrá strava bohatá na vitamíny a minerálne látky.

Otvor článok

Vnuka amerického miliardára Gettyho našli mŕtveho

1.4 2015 09:35

LOS ANGELES - Andrewa Gettyho, 47-ročného vnuka amerického miliardára a zakladateľa ropnej spoločnosti Getty Oil, našli mŕtveho v jeho dome v Los Angeles, potvrdili dnes príbuzní vo vyhlásení pre médiá.

Otvor článok

Na mieste dopadu airbusu našli videozáznam posledných sekúnd letu

1.4 2015 09:40

PARÍŽ/FRANKFURT NAD MOHANOM - Niekoľkosekundový videozáznam, zachytávajúci posledné momenty na palube Airbusu A320 spoločnosti Germanwings pred jeho haváriou vo francúzskych Alpách, poslúži ako významný dôkaz pri objasňovaní okolností, ktoré viedli k tragédii so 150 obeťami. O videozázname informovali nemecký denník Bild a francúzsky magazín Paris Match, ktoré mali možnosť oboznámiť sa s jeho obsahom.

Otvor článok

Prokurátor v Marseille o autentickom videozázname z airbusu nevie

1.4 2015 09:45

MARSEILLE - Marseillský prokurátor Brice Robin, ktorý vyšetruje okolnosti havárie nemeckého airbusu vo francúzskych Alpách, nemá žiadne informácie o náleze autentického videozáznamu z paluby stroja, ako o ňom informovali nemecký denník Bild a francúzsky magazín Paris Match. Povedal to dnes večer pre agentúru DPA.

Otvor článok

Veľká noc je najstarším a najvýznamnejším kresťanským sviatkom

1.4 2015 09:45

BRATISLAVA – Veľká noc je najstarším a najvýznamnejším sviatkom kresťanského cirkevného roka, počas ktorého si kresťania pripomínajú umučenie, smrť a vzkriesenie Ježiša Krista. Veľká noc nadväzuje na židovské veľkonočné sviatky – paschu, ktoré sa slávili od 14. do 21. dňa v mesiaci nisan (náš marec až apríl) na pamiatku oslobodenia izraelského národa z egyptského otroctva.

Otvor článok

Kompa cez prívodný kanál VDG nepremáva

1.4 2015 09:47

VOJKA NAD DUNAJOM – Kompa na prívodnom kanáli Vodného diela Gabčíkovo (VDG), ktorá premáva medzi obcami Vojka nad Dunajom a Kyselica, je od dnešného rána odstavená. Dôvodom je silný vietor. TASR informoval hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku, š. p., Ľuboš Krno.

Otvor článok

V Prahe sa lúčili s Američanmi koncertom, v Plzni zasahovala polícia

1.4 2015 09:48

PRAHA/PLZEŇ - Na americkú vojenskú techniku sa prišlo dnes do kasární v pražskej Ruzyni pozrieť 15.000-20.000 ľudí. Pre veľký záujem preto armáda nechala areál otvorený o hodinu dlhšie, až do 19.00 h. Americkí vojaci začnú Prahu opúšťať v stredu ráno.

Otvor článok

Venezuelský prezident Maduro zaviedol do kalendára Deň bolívarovského protiimperializmu

1.4 2015 09:50

CARACAS - Venezuelský prezident Nicolás Maduro zaviedol v utorok do kalendára nový "protiimperialistický" deň, ktorý sa bude oslavovať 9. marca. "Deň bolívarovského protiimperializmu" je odkazom na národného hrdinu a bojovníka za nezávislosť krajiny Simóna Bolívara, informovala dnes agentúra Reuters.

Otvor článok

Stovka britských biznismenov podporila konzervatívnu vládu Davida Camerona

1.4 2015 09:52

LONDÝN - Viac ako 100 šéfov významných britských firiem dnes verejne podporilo konzervatívnu vládu premiéra Davida Camerona. Súčasne upozornili, že zmena politického kurzu by ohrozila zotavovanie britskej ekonomiky.

Otvor článok

Kuba a USA prvýkrát rokovali o otázkach ľudských práv

1.4 2015 09:54

WASHINGTON - Spojené štáty a Kuba sa dnes stretli vo Washingtone, aby prerokovali, ako zamýšľajú viesť dialóg v súvislosti s chúlostivými otázkami ľudských práv.

Otvor článok

Obama ukončil zmrazenie vojenskej pomoci Egyptu

1.4 2015 09:56

WASHINGTON - Spojené štáty v utorok oznámili, že budú pokračovať v dodávaní vojenskej pomoci Egyptu. Pomoc zmrazili pred takmer doma rokmi po tom, čo moc v Káhire prevzala armáda.

Otvor článok

Grécka vláda nesúhlasí so sankciami voči Rusku

1.4 2015 09:58

ATÉNY - Nová grécka vláda pod vedením radikálnej ľavice neschvaľuje sankcie Západu voči Rusku a chcela by posilniť obchodné vzťahy s krajinou. Grécky premiér Aléxis Tsípras to uviedol pred budúcotýždňovou návštevou Moskvy v rozhovore, ktorý v utorok zverejnila ruská tlačová agentúra TASS.

Otvor článok

V roku 2014 sa používanie trestu smrti vo svete zvýšilo o 28 percent

1.4 2015 10:00

LONDÝN - Ohrozovanie štátnej bezpečnosti terorizmom a politickou nestabilitou sa vlani podpísalo pod 28-percentný nárast trestov smrti vo svete. Vyplýva to z novej, dnes zverejnenej výročnej správy ľudskoprávnej organizácie Amnesty International (AI), z ktorej citovala agentúra DPA.

Otvor článok

Silný vietor hrozí dnes na celom Slovensku

1.4 2015 10:00

BRATISLAVA - Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na dnešok výstrahy pred vetrom pre celé územie Slovenska.

Otvor článok

Odkaz našich reprezentantov vážne chorému kolegovi: Čišo bojuj

1.4 2015 10:00

ŽILINA - Pár desiatok sekúnd pred úvodným výkopom utorkového prípravného zápasu Slovenska s Českom vyslali futbalisti oboch tímov na diaľku úprimný odkaz ich vážne chorému "kolegovi" Mariánovi Čišovskému.