Obama ukončil zmrazenie vojenskej pomoci Egyptu

NETKY.SK • 1 Apríl 2015, 09:56 • 2 min
Obama ukončil zmrazenie vojenskej pomoci Egyptu

WASHINGTON - Spojené štáty v utorok oznámili, že budú pokračovať v dodávaní vojenskej pomoci Egyptu. Pomoc zmrazili pred takmer doma rokmi po tom, čo moc v Káhire prevzala armáda.

slovakia

left justify in out

Americký prezident Barack Obama v utorkovom telefonickom rozhovore svojmu egyptskému kolegovi Abd al-Fattáhovi as-Sísímu povedal, že mu USA dodajú stíhačky F-16, rakety a výbavu pre tanky M1A1 Abrams. Egypt je súčasťou arabskej koalície, ktorá vedie ofenzívu proti šiitským povstalcom v Jemene, a bojuje tiež proti Islamskému štátu v Líbyi. V októbri 2013 Obamova administratíva oznámila, že zastaví dodávanie veľkých vojenských systémov egyptskej vláde, kým nebude vidieť pokrok smerom k demokracii.

 

V utorok prezident uviedol, že dodávky vojenskej techniky obnovuje a uistil tiež egyptského lídra, že bude naďalej podporovať v Kongrese každoročnú vojenskú pomoc krajine vo výške 1,3 miliardy dolárov (1,2 miliardy eur).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies