Novým prezidentom Nigérie sa stal bývalý vojenský diktátor

NETKY.SK • 1 Apríl 2015, 07:36 • 2 min
Novým prezidentom Nigérie sa stal bývalý vojenský diktátor

ABUJA - Novým prezidentom Nigérie bude opozičný kandidát Muhammad Buhari. Úradujúci líder najväčšej africkej krajiny Goodluck Jonathan totiž v utorok potvrdil, že sa so svojim rivalom telefonicky spojil a zablahoželal mu k víťazstvu vo víkendových voľbách, čo potvrdil aj opozičný Všepokrokový kongres.

slovakia

left justify in out

Sedemdesiatdvaročný generál Buhari, ktorý sa prvýkrát dostal k moci pred troma desaťročiami prostredníctvom vojenského puču, sa počas predvolebnej kampane prezentoval ako znovuzrodený demokrat so snahou vyčistiť bývalú britskú kolóniu od korupcie. O návrat sa k moci sa neúspešne uchádzal už trikrát.


Víkendové prezidentské a parlamentné voľby v Nigérii sprevádzali obavy zo zopakovania násilných udalostí, aké sa odohrali počas volieb pred štyrmi rokmi. Zahynuli vtedy stovky ľudí. Bezpečnostná situácia v najväčšej africkej krajine je navyše napätá aj pre aktivity povstalcov z hnutia Boko Haram. Práve ich útoky spôsobili odklad hlasovania o šesť týždňov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies