Venezuelský prezident Maduro zaviedol do kalendára Deň bolívarovského protiimperializmu

NETKY.SK • 1 Apríl 2015, 09:50 • 2 min
Venezuelský prezident Maduro zaviedol do kalendára Deň bolívarovského protiimperializmu

CARACAS - Venezuelský prezident Nicolás Maduro zaviedol v utorok do kalendára nový "protiimperialistický" deň, ktorý sa bude oslavovať 9. marca. "Deň bolívarovského protiimperializmu" je odkazom na národného hrdinu a bojovníka za nezávislosť krajiny Simóna Bolívara, informovala dnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

V najhoršej roztržke medzi USA a Venezuelou počas Madurovho dvojročného pôsobenia vo funkcii hlavy štátu označila nedávno vláda amerického prezidenta Baracka Obamu túto juhoamerickú krajinu za "bezpečnostnú hrozbu" a následne sankcionovala siedmich venezuelských činiteľov obvinených z porušovania ľudských práv a korupcie.

 

"Dejiny si ťa, prezident Obama, budú pamätať ako toho, ktorý sa snažil zastrašovať ľudí. Namiesto toho však povstal ich národný, vlastenecký a bolívarovský duch," povedal Maduro v televízii.

 

Maduro, povzbudený medzinárodnou podporou, najmä od susedných latinskoamerických štátov, vedie kampaň na získanie desiatich miliónov podpisov proti zrušeniu amerických opatrení voči Venezuele. Dosiaľ sa mu podarilo získať šesť miliónov podpisov, ktoré hodlá vziať na nadchádzajúci Summit Amerík v Paname.

 

Oponenti tvrdia, že mnoho Venezuelčanov, najmä v štátnych inštitúciách, podpísalo dokument z donútenia, a odsudzujú tento krok ako plytvanie časom, snahu zastrieť ekonomické problémy krajiny a posilniť popularitu vlády pred parlamentnými voľbami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona