V roku 2014 sa používanie trestu smrti vo svete zvýšilo o 28 percent

NETKY.SK • 1 Apríl 2015, 10:00 • 2 min
V roku 2014 sa používanie trestu smrti vo svete zvýšilo o 28 percent

LONDÝN - Ohrozovanie štátnej bezpečnosti terorizmom a politickou nestabilitou sa vlani podpísalo pod 28-percentný nárast trestov smrti vo svete. Vyplýva to z novej, dnes zverejnenej výročnej správy ľudskoprávnej organizácie Amnesty International (AI), z ktorej citovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

"Znepokojivý trend používania trestu smrti na boj proti hrozbám štátnej bezpečnosti bol minulý rok zjavný po celom svete. Čína, Pakistan, Irán a Irak popravili ľudí obvinených z 'terorizmu'," uvádza Amnesty vo svojej výročnej správe o najvyššom treste.

 

"V roku, keď ozbrojené skupiny vykonali otrasné hromadné vraždy, ktoré sa dostali do globálneho povedomia tak, ako ešte nikdy predtým, je zarážajúce, že aj samotné vlády sa uchyľujú k väčšiemu počtu popráv v unáhlenej snahe bojovať proti terorizmu a zločinu," povedal generálny tajomník AI Salil Shetty.

 

Amnesty vlani zaznamenala 2466 prípadov trestu smrti, kým v roku 2013 to bolo 1925 prípadov. Pod nárast bilancie sa podpísali najmä masové rozsudky v Nigérii a Egypte. Medzi krajiny, ktoré trest smrti používajú na potláčanie politického disentu, patria tradične KĽDR, Irán a Saudská Arábia, píše Amnesty.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies