Kritické stavy útulkov Slobody zvierat pomáha zmierniť aj diskontný reťazec

NETKY.SK • 6 December 2023, 18:30 • 2 min
Kritické stavy útulkov Slobody zvierat pomáha zmierniť aj diskontný reťazec

BRATISLAVA - Pomoc pre zvieratá v útulku je dôležitá a najmä záslužná činnosť, ktorá dokáže pozitívne ovplyvniť životy opustených zvierat. Lidl vďaka svojmu Nadačnému fondu v Nadácii Pontis za uplynulý rok preplatil Slobode zvierat veterinárnu starostlivosť vo výške 27 554 eur. Okrem finančnej pomoci kontinuálne daruje aj krmivo. Zároveň však vyzýva i verejnosť a svojich zamestnancov, aby sa pričinili a zodpovedne pristupovali k živým maznáčikom. Najnovšie spustil internú výzvu v podobe venčiaceho maratónu Pomôž opusteným chlpáčom.

slovakia

left justify in out

Existuje niekoľko spôsobov, ako viete podať pomocnú labku zvieratám, ktoré to potrebujú. Nie každé má to šťastie na stopercentný komfort a nehynúcu lásku. Neraz sa stanú nechceným darčekom a končia na ulici, či v tom lepšom prípade – v útulkoch. Diskontný reťazec nezaháľa. Spojil sa s občianskym združením Sloboda zvierat a k dnešnému dňu s ním spolupracuje už šiestym rokom. Snaží sa pomôcť najlepšie, ako vie.

 

Ulica nie je domov

Cieľom občianskeho združenia je nielen pomáhať ako opusteným, tak i týraným zvieratám, ale aj presadzovať ich lepšiu ochranu formou vzdelávania verejnosti a zlepšovania legislatívy. Sloboda zvierat má útulok v Bratislave, ale jej súčasťou je aj 25 regionálnych centier. Ročne sa im darí zachrániť viac ako 7 000 psov a mačiek z našich ulíc. Lidlu situácia nie je ľahostajná, a preto zo svojich centrálnych logistických centier od roku 2017 dáva Slobode zvierat pravidelný prísun krmiva. „Nadviazali sme spoluprácu s útulkami v regiónoch a tieto si pravidelne pre krmivo chodia do skladov. Krásne sú tak zapojení aj naši kolegovia zo skladov, ktorí tento tovar zhromažďujú, odkladajú bokom za účelom podarovať ho a ak už je v postačujúcom množstve, kontaktujú príslušný útulok. Doposiaľ sme darovali už takmer 30 ton krmiva,“ vysvetľuje Zuzana Sobotová, senior konzultantka pre CSR projekty úseku komunikácie Lidl Slovenská republika.

 

„Okrem krmiva sme v minulom roku, vďaka nášmu Nadačnému fondu Lidl v Nadácii Pontis, mohli preplatiť Slobode zvierat veterinárnu starostlivosť za obdobie niekoľkých mesiacov spolu vo výške 27 554 eur. Financie išli primárne na úhradu kastrácie, povinného očkovania a čipovania, ale aj na starostlivosť o zranené zvieratá, ktoré sa do útulku dostali a majú šancu na o kúsok lepší život,“ dodala Sobotová.


Lidl venuje Slobode zvierat krmivo, ktoré má poškodený obal a z tohto dôvodu je nepredajné, zároveň však kvalitatívne nezávadné. Doteraz diskont takto daroval viac ako 29 000 kíl granúl a konzerv, čo znamená viac ako 250 000 plných misiek.

Stačí jedno rozhodnutie

Adopcie psíkov, žiaľ, stagnujú a čísla so zranenými či opustenými zvieratami stúpajú. Myšlienku adopcie a zvýšenie všeobecného povedomia o tom, ako pomáhať, zapracoval koncom novembra Lidl do internej aktivity venčiaceho maratónu Pomôž opusteným chlpáčom. Spustil ju v rámci svojej aplikácie pre zamestnancov – We are Lidl a povzbudil všetkých svojich zamestnancov a zamestnankyne naprieč Slovenskom k tomu, aby sa vybrali do najbližšieho útulku a pomohli s venčením i osvetou. Ako dôkaz robil každý zapojený fotodokumentáciu. Plusom je, že vďaka tomu mohli dobrovoľníci získať, za každého vyvenčeného psíka, pre svoj útulok darčekovú kartu v hodnote 10 eur. Zároveň reťazec informoval o možnosti podpory v podobe dobrôt pre zvieratá, prípadne hračiek, diek či uterákov. „Je skvelé, že do výzvy sa zapojili kolegovia v skutku zo všetkých kútov Slovenska. Podporili sme takto 15 útulkov. Kolegovia zo žilinskej predajne urobili dokonca zbierku pre Útulok v Považskom Podhradí,“ teší sa z výsledkov aktivity Sobotová.

 

Zlepšiť životné podmienky zvierat môže každý

Sloboda zvierat víta dobre mienené myšlienky a pomocné ruky. V chladnejšom období si cení aj drevitú vlnu k zatepľovaniu príbytkov pre psov či mačky a v neposlednom rade krmivo, s čo možno najväčším obsahom mäsovej zložky.

„Do útulku v Bratislave môžu prísť ľudia vyvenčiť psíky každý deň medzi 12 – 16 hodinou vrátane sviatkov či víkendov. V tomto čase si vedia zároveň záujemcovia o adopciu vyskúšať, aká veľká zodpovednosť to je. Spoločnosť Lidl nás podporuje materiálne formou suchého krmiva a tiež nám počas roka prispieva finančne, za čo sme veľmi vďační,“ približuje Kristína Devínska koordinátorka kampaní Slobody zvierat.

 

Ako pomôcť v skratke:

  • Dobrovoľníctvo: Jedným zo spôsobov, ako môže každý jeden z nás pridať ruku k dielu, je stať sa dobrovoľníkom v útulku pre zvieratá. Dobrovoľníci vedia pomôcť s kŕmením, starostlivosťou a výcvikom zvierat, ale aj s hľadaním nových domovov.
  • Šírenie povedomia: Sociálne médiá a iné komunikačné kanály sú nápomocné najmä preto, že vďaka nim vieme zviditeľniť útulky pre zvieratá a ich potreby. Zdieľanie príbehov, fotografií zvierat, ktoré hľadajú svoj nový domov, vie napomôcť k nájdeniu nových rodín.
  • Adopcia: S dostatkom lásky, zdrojov a odhodlania môžete zvážiť adopciu psíka z útulku. Vďaka nej vytvoríte štvornohým maznáčikom nový domov a dáte im druhú šancu na šťastný život. Pred tým, než tak urobíte, zvážte svoje reálne možnosti a zodpovedne sa rozhodnite.
  • Finačná a materiálna podpora: Útulky pre zvieratá sú veľmi často závislé od finančnej podpory verejnosti či iných subjektov. Prispievanie finančne môže pomôcť v prípade pokrytia nákladov na liečbu, kŕmenia a starostlivosti o zvieratá. Môžete pravidelne prispievať sumou, ktorú si viete dovoliť, prípadne zorganizovať zbierku v kruhu vašich najbližších.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: SKPR Stratedies / Lidl, Foto: Lidl / Sloboda zvierat
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies