GAMING PRÍBEH: „So streamovaním pre verejnosť som spočiatku nerátal,“ prezradil Xardasmo

NETKY.SK • 16 Január 2022, 14:00 • 2 min
GAMING PRÍBEH: „So streamovaním pre verejnosť som spočiatku nerátal,“ prezradil Xardasmo

Herný streamer Xardasmo pravidelne poskytuje herný obsah pre svojich priateľov i pre nových ľudí, ktorí sa zastavia na jeho hernom kanáli.

slovakia

left justify in out

Bistro u Xarda. Ak si predstavíte ozajstné bistro, tak ste na omyle. Bistro u Xarda je online priestor plný zábavy a hororu, ktorý streamer Xardasmo, vlastným menom Marcel, poskytuje na streamovacej platforme Twitch.

 

img

 

Twitch je streamovacia platforma, ktorá poskytuje zoznam streamerov z celého sveta. Primárne je zameraná na hráčov, ale popularitu si získavajú aj streameri mimo herného sveta, ktorí prezentujú svoj životný štýl a iné špecifické kategórie. Chceli by ste začať streamovať, alebo by ste chceli vedieť viac o tejto téme? Marcel nám poskytol exkluzívny rozhovor, v ktorom sme sa spýtali na začiatky jeho streamovacej kariéry a o hernom obsahu, ktorý streamuje.

 

„Prvé začiatky streamovania by som definoval slovami – chaos, stres a technické problémy.“ Tým, samozrejme, nechceme na začiatok nikoho odradiť. No pravdou je, že začiatky sú naozaj náročné, najmä pre technicky nie zdatných používateľov. Zo začiatku je potrebné myslieť na mnoho vecí, než sa pustíte do streamovania. Nie je to len o spustení živého vysielania jedným tlačidlom.

 

Pravidelne sledujte nastavenia streamu a spätnú väzbu od sledovateľov

 

„So streamovaním som začal, keď som chcel mojej kamoške ukázať hru, ktorú som práve hral.“ Išlo o hororovú hru s názvom Outlast 2. Stream sa javil pre Xardasma ako bezproblémové živé vysielanie, no na strane sledujúcich bol viditeľný problém zasekávania. „Zo začiatku som spravil pár chýb, no poučil som sa.“ Technické problémy boli na strane slabého internetového pripojenia v kombinácii s detailmi grafického nastavenia hry.

 

img

 

Žáner hier a streamovanie

 

„Primárne sa venujem hororovému žánru hier, no otvorený som akejkoľvek hre, ktorá ma dokáže zaujať,“ uviedol Marcel. Hororovú a mystickú atmosféru hier preferuje už od detstva. Za najobľúbenejšiu hru považuje Silent Hill 2. Počas streamovania hry Pathologic 2 sa mu podarilo vďaka kamarátke zoznámiť sa aj s inými streamermi, čo následne viedlo k prvej účasti na hernom podcaste, a následne tak nadviazanie nových kontaktov s kolegami zo sveta streamovania. K preferovaným hrám patria najmä Indie herné tituly, ktoré sú zaujímavé a nie tak ľahko predvídateľné ako väčšina AAA hier. Favoritom na Indie scéne hororových hier s japonskou tematikou je Chilla's Art. Hry od tohto tvorcu sú naozaj jedinečné a vždy ho dokážu prekvapiť či už hrateľnosťou niektorých prvkov v hre, alebo samotným príbehom, ktorý prinesie neočakávaný zvrat.

 

Xardasmo sa venuje streamovaniu 3 hodiny denne, 5 dní v týždni na platforme Twitch. Nie je momentálne full-time streamer, pretože popri tom pracuje. Pravidelne vo štvrtok sa spolu so svojimi kamarátmi pripojí na Discord, vďaka čomu môžu spolu komunikovať pomocou voice chat (hlasovým chatom)  a zároveň aj streamovať herný obsah. Zabezpečuje efektívnejšiu komunikácia, ale aj interakciu s priateľmi. Štvrtkové streamy sú však odlišné, napríklad výberom hier, kde hrá primárne logické puzzle hry alebo iné párty hry pre viac hráčov.

 

img

 

Ciele do budúcna

 

Marcel je streamer, ktorému záleží na jeho fanúšikovskej základni, a preto investuje do vylepšenia streamu. Upgrade PC komponentov, strihová karta na prenos konzolových hier a podobne. Najnovšie má v pláne investovať do VR.

 

Zaujímavosti

 

„Aj napriek tomu, že sa venujem hororovým hrám, tak asi 90 % mojich sledovateľov nehrá hororové hry.“ Prvé a naozaj zaujímavé tvrdenie streamera herného obsahu s hororovou tematikou. „Vypnutie streamu sa nerovná koniec,“ uviedol Marcel počas rozhovoru s tým, že ide o hernú komunitu, ktorá je neustále aktívna. Po ukončení streamu sa venuje sledovateľom, príprave obsahu na sociálnych sieťach a aktívnej podpore iných streamerov. Rád sleduje tie streamy, ktoré poskytujú zábavu a možnosť komunikácie so streamermi s voľnou komunikáciou o hocičom. Rád podporuje ľudí, ktorí majú zaujímavý obsah, no nielen to. Dokáže oceniť každú pomoc, ako napríklad od člena hudobnej skupiny GremLins, ktorý mu pomohol s technickou stránkou vylepšenia zvukového záznamu.

 

img

 

Odporúčanie

 

Je to dosť individuálne pre každého človeka, no aj napriek tomu Xardasmo odporúča neriadiť sa číslami. Viac ľudí na streame, automaticky neznamená viac morálnej alebo finančnej podpory. Negatívnym ohlasom sa nedá vyhnúť. Tie rieši zväčša sám, pretože v mnoho prípadoch môže ísť aj o sarkastické pripomienky a vtipy, ktoré berie s humorom. No tie väčšie problémy riešia promptne jeho moderátori.

 

Na záver nám Marcel uviedol, že streamovanie ho posunulo v mnohých prípadoch vpred. Vďaka streamovaniu sa mu podarilo nadviazať nové kontakty s úžasnými ľuďmi. Po osobnej stránke vidí zmenu väčšej sebaistoty pri vystupovaní na rôznych akciách a podcastoch.

 

Možno vás zaujme: GAMING Humble Bundle spája distribúciu herného a digitálneho obsahu s charitatívnou činnosťou



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies