Izraelský premiér Netanjahu: "Izrael je otvorený malým pauzám počas bojov v pásme Gazy"

NETKY.SK • 7 November 2023, 09:30 • 2 min
Izraelský premiér Netanjahu: "Izrael je otvorený malým pauzám počas bojov v pásme Gazy"

JERUZALEM - Izrael zváži "taktické malé pauzy" v bojoch v pásme Gazy, aby umožnil vstup humanitárnej pomoci do tejto enklávy alebo odchod rukojemníkov, ktorých zadržiavajú militanti z Hamasu. Uviedol to v pondelok izraelský premiér Benjamin Netanjahu, ktorý zároveň odmietol "všeobecné prímerie", pokiaľ nebudú z Gazy prepustení všetci rukojemníci.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Netanjahu sa takto vyjadril v rozhovore pre americkú televíznu stanicu ABC News odvysielanom v pondelok. Počas rozhovoru pritom odpovedal aj na otázku, kto bude v Gaze vládnuť po skončení vojny s Hamasom.


"Izrael bude na neurčitý čas niesť celkovú bezpečnostnú zodpovednosť. Ak túto bezpečnostnú zodpovednosť mať nebudeme, vypukne teror Hamasu v rozsahu, aký si nedokážeme predstaviť," povedal Netanjahu.


Izrael spustil vzdušný a pozemný útok proti Hamasu v pásme Gazy po tom, čo militanti 7. októbra prenikli cez hranice Izraela, kde pri útoku zabili vyše 1400 ľudí a ďalších vyše 240 uniesli. Počet obetí v Gaze presiahol už 10.000, vyplýva z údajov tamojšie ministerstva zdravotníctva. Podľa Netanjahua však táto štatistika zahŕňa aj "niekoľko tisíc" palestínskych bojovníkov.

Napriek stupňujúcim sa výzvam na prímerie zo strany generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa a iných svetových lídrov, Netanjahu prímerie nepodporuje. "Nebude nijaké prímerie - nijaké všeobecné prímerie - bez prepustenia zajatcov," vyhlásil premiér.


"Pokiaľ ide o taktické, malé pauzy - hodina sem, hodina tam - už sme ich mali," povedal Netanjahu.


Na otázku, či by mal niesť nejakú zodpovednosť za útok Hamasu zo začiatku októbra, Netanjahu odpovedal, že samozrejme. "Treba to vyriešiť po vojne," uviedol premiér s tým, že jeho vláda si "očividne" nesplnila povinnosť chrániť svoj ľud



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR / AFP / Reuters, Foto: TASR / AP
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies