Na Madagaskare udrel hladomor v dôsledku klimatickej zmeny! Pre nedostatok jedla môže zomrieť viac ako sto tisíc detí

NETKY.SK • 1 August 2021, 15:26 • 2 min
Na Madagaskare udrel hladomor v dôsledku klimatickej zmeny! Pre nedostatok jedla môže zomrieť viac ako sto tisíc detí

Najväčší ostrovný štát Afriky bojuje s najväčším suchom za posledných 40 rokov. Klimatická zmena na Madagaskare udrela zničujúcou silou.

slovakia

left justify in out

Klimatickí experti varujú, že tohoročné počasie bez zrážok sa môže stať rutinou. Príčinou je klimatická zmena, ktorá výrazným spôsobom mení podnebie Madagaskaru. Informoval o tom portál TheEastAfrica.com.

 

 

Hladomor, podvýživa, smrť

Počas tohto týždňa prišli experti s dôkazmi, že dlhotrvajúce suchá priamo súvisia s globálnym otepľovaním. Zmena sa už negatívne odrazila aj na miestnej populácii.
 
Výsledkom je, že najmenej pol milióna detí mladších ako päť rokov trpí podvýživou, pričom zhruba 110-tisíc z nich nemá veľkú šancu na prežitie, ak sa im nedostane včasnej pomoci.

 

img
 
V ohrození života sú najmä deti žijúce na juhu ostrovného štátu, kde suchá udreli zničujúcou siloumiestnym obyvateľom sa tam nedarí takmer nič dopestovať. Prípadne to málo, čo sa urodí, zničia škodcovia, čo sa už odrazilo aj na cenách potravín, ktorých ceny vyleteli závratnou rýchlosťou.
 
Odborníci varujú, že extrémne výkyvy počasia v tomto regióne budú čoraz častejšie. Madagaskar bude čeliť ,okrem obrovského sucha, aj cyklónom či záplavám.

 

Ľudia bez pomoci umrú od hladu

Madagaskarský hladomor je prvým v moderných dejinách, ktorý spôsobilo výlučne globálne otepľovanieje len veľmi málo pravdepodobné, že bude posledný. Okrem ľudí sú v ohrození aj výnimočné ekosystémy jedinečná fauna a flóra ostrova.
 

Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) a Svetový potravinový program (WFP) vo svojej najnovšej správe upozornila, že hladomor v najbližších troch mesiacoch zasiahne 23 oblastí sveta.

 

img

 

Prístup k jedlu je najkritickejší v etiópskom štáte Tigraj, na juhu Madagaskaru, v Jemene, Južnom Sudáne a v severnej Nigérii. Podľa predstaviteľov OSN sa potravinová nedostatočnosť pravdepodobne prehĺbi medzi augustom a novembrom.

 

FAO a WFP vo svojej májovej správe tiež uviedli, že v roku 2020 trpelo vážnym nedostatkom potravy najmenej 155 miliónov ľudí na celom svete, čo je v porovnaní s rokom 2019 nárast o viac ako 20 miliónov

 

Prečítajte si tiež: Severná Kórea je vyhladovaná, vidno to aj na samotnom vodcovi Kim Čong-unovi. Ľudia nemajú čo do úst!

 
 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies