Španielsko sa dostalo do sporu s Vatikánom ohľadom ostatkov generála Franca

NETKY.SK • 18 Júl 2019, 14:1 • 2 min
Španielsko sa dostalo do sporu s Vatikánom ohľadom ostatkov generála Franca

RÍM - V súvislosti so sporom ohľadne ostatkov španielskeho diktátora Francisca Franca sa Vatikán v dnešných hodinách vyjadril, že do vnútorných záležitostí Madridu nemal v úmysle zasahovať. Reagoval tak na oficiálny protest španielskej vlády.

slovakia

left justify in out

Po tom, ako pápežský nuncius v Madride vyčítal tamojšej socialistickej vláde, že sa usiluje "vzkriesiť" Franca a takýmto spôsobom premiestniť jeho ostatky, podniklo Španielsko potrebné kroky, a začiatkom júla poslalo Vatikánu oficiálny protest. Podpredseda dočasnej španielskej vlády poznamenal, že poznámky tohto vatikánskeho diplomata sa rovnajú "zasahovaniu" do vnútorných záležitostí Španielska.

 

img

 

Vatikánsky hovorca Alessandro Gisotti vysvetlil, že nuncius Renzo Fratini iba vyjadril svoj vlastný názor. Fratini povedal, že španielska vláda "vzkriesila Franca" rozprúdením verejnej diskusie o svojich plánoch na exhumáciu bývalého vodcu.

 

Vláda je už rok zaneprázdnená súdnym sporom s Francovými dedičmi v súvislosti s plánmi na exhumáciu diktátorových ostatkov z monumentálneho mauzólea pri Madride. Exhumácia sa mala pôvodne uskutočniť v júni, ale na poslednú chvíľu bola rozhodnutím najvyššieho súdu zrušená.

 

img

 

Vláda by chcela pozostatky bývalého diktátora pochovať na verejnom cintoríne na predmestí španielskej metropoly. Franco sa dostal k moci po španielskej občianskej vojne z rokov 1936-39, ktorú spustilo jeho povstanie proti zvolenej republikánskej vláde.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona