Macron poveril skupinu historikov, aby vyšetrili podiel Francúzska na rwandskej genocíde

NETKY.SK • 5 Apríl 2019, 16:48 • 2 min
Macron poveril skupinu historikov, aby vyšetrili podiel Francúzska na rwandskej genocíde

PARÍŽ - Genocída v Rwande v roku 1994 sa zapísala krvavými písmenami do dejín tohto afrického štátu. Francúzsky prezident Emmanuel Macron poveril počas dnešného dňa skupinu historikov a výskumníkov, aby objasnili podil Francúzska na tomto čine proti ľudskosti.

slovakia

left justify in out

Po tejto udalosti totiž došlo k zhoršeniu vzťahov medzi oboma krajinami, čo sa prezident Macron pokúša napraviť.

 

"Experti za pomoci dokumentov z francúzskych archívov budú mať na starosť vyšetriť obdobie z rokov 1990 až 1994 s cieľom zanalyzovať úlohu a zapojenie Francúzska do udalostí v Rwande z tohto obdobia," dodal.  

 

img

 

Prezident Rwandy, Juvénal Habyarimana, prišiel o život v apríli 1994, keď jeho lietadlo zostrelili počas letu. Tento čin spustil následnú 100 dní trvajúcu masakru. Zomrelo pri nej cez 800 000 menšinových Tutsiov a umiernených Hutuov. Rwanda dlho vinila Francúzsko zo spoluúčasti na tejto genocíde, ktorej sa malo dopustiť podporou režimu Hutuov, výcvikom vojakov a militantov, ktorí neskôr v Rwande vraždili.

 

 

Paríž odmieta akúkoľvek spoluúčasť na tomto krviprelievaní, ktoré viedlo najprv k ochladeniu vzťahov a následne k trojročnému prerušeniu diplomatických stykov. Za posledných 10 rokov sa však troch upokojili.

 

V Kigali, hlavnom meste Rwandy, sa bude 7. apríla konať spomienková slávnosť k obetiam genocídy. Už to bude 25 rokov od tohto až priam neľudskému činu. Francúzsky prezident macron však pozvanie na slávnosť odmietol. Vyvolal tým len sklamanie a pohoršenie medzi ľuďmi, ktorí rwandskú genocídu prežili.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona