Konflikt v Sudáne môže vyvolať najväčšiu hladovú krízu na svete, varuje World Food Program

NETKY.SK • 8 Marec 2024, 14:15 • 2 min
Konflikt v Sudáne môže vyvolať najväčšiu hladovú krízu na svete, varuje World Food Program

Vojna v Sudáne, ktorá zničila milióny životov a spôsobila najväčšiu krízu vysídľovania, môže vyvolať najväčšiu hladovú krízu na svete, varovala v stredu výkonná riaditeľka Svetového potravinového programu ( World Food Program - WFP) Cindy McCainová.

slovakia

left justify in out

Viac ako 25 miliónov ľudí v Sudáne, Južnom Sudáne a Čade je uväznených v zhoršujúcej sa potravinovej bezpečnosti, uviedla McCainová, ktorá ukončila návštevu Južného Sudánu, kde sa stretla s rodinami utekajúcimi pred násilím a stupňujúcou sa hladovou krízou v Sudáne.

"Naliehavo žiadam, aby sa boje zastavili a aby všetky humanitárne agentúry mohli vykonávať svoju prácu, ktorá zachraňuje životy," uviedla McCainová.

Pred 20 rokmi bola v Dárfúre najväčšia hladová kríza na svete a svet sa spojil, aby reagoval. "Dnes sa však na obyvateľov Sudánu zabudlo. V stávke sú milióny životov a mier a stabilita celého regiónu," dodala McCainová.

WFP uviedol, že pre neutíchajúce násilie a zasahovanie bojujúcich strán nie je schopný dať dostatočnú núdzovú potravinovú pomoc zúfalým komunitám v Sudáne, ktoré sú uväznené v bojoch. V súčasnosti 90 % ľudí, ktorí čelia núdzovej úrovni hladu v Sudáne, uviazlo v oblastiach, ktoré sú pre WFP zväčša nedostupné.

Každé piate dieťa v tranzitných centrách na hlavnom hraničnom priechode je podvyživené, pričom McCainová uviedla, že pri súčasných zdrojoch sa WFP snaží držať krok so značnou mierou potrieb.

Podľa agentúry OSN sa humanitárna pomoc prerušila po tom, ako úrady zrušili povolenia pre cezhraničné konvoje kamiónov, čo prinútilo WFP zastaviť svoje operácie z Čadu do Dárfúru. Do Južného Sudánu a Čadu uteká stále viac ľudí a humanitárna pomoc je na pokraji síl.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj/Foto: Xinhua News Agency
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies