Nemecký prezident v Amazónii varoval pred ničením dažďových pralesov

NETKY.SK • 3 Január 2023, 09:00 • 2 min
Nemecký prezident v Amazónii varoval pred ničením dažďových pralesov

MANAUS - Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier počas pondelňajšej návštevy klimatického observatória v Amazónii varoval pred ničením tamojších dažďových pralesov, ktoré podľa neho predstavujú "základ existencie". Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Steinmeier navštívil unikátny výskumný projekt The Amazon Tall Tower Observatory (ATTO), ktorého súčasťou je 325 metrov vysoká veža, vyššia než Eiffelovka, čnejúca sa vysoko nad koruny stromov okolitého pralesa. Observatórium zhromažďujúce meteorologické, biologické a chemické dáta sa nachádza asi 150 kilometrov severne od brazílskeho mesta Manaus. Brazílski a nemeckí vedci tam spoločne skúmajú, ako miestne ekosystémy ovplyvňujú globálny cyklus skleníkových plynov a ako klimatické zmeny vplývajú na stav dažďových lesov. Steinmeier v pondelok navštívil observatórium ATTO spolu s nemeckou ministerkou životného prostredia Steffi Lemkeovou. Zdôraznil pritom, že oblasť Amazónie je základom existencie života na Zemi. "A tento základ existencie je v ohrození... Stromy, čo tu rastú, pohlcujú milióny a milióny ton oxidu uhličitého. Sú domovom nespočetných druhov rastlín a živočíchov. Nikde inde neexistuje taká biodiverzita," pripomenul nemecký prezident. Zdôraznil, že pre Nemecko je ochrana klímy a dažďových pralesov jednou z hlavných priorít a preto podporuje mnohé projekty a iniciatívy v tejto oblasti. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona