Kostol, v ktorom sa diali strašné veci, otec, ktorý kázal aj zvádzal a ona, čo spievala ako anjel. Aretha Franklin spievala, aby prežila

NETKY.SK • 3 Január 2023, 12:00 • 2 min
Kostol, v ktorom sa diali strašné veci, otec, ktorý kázal aj zvádzal a ona, čo spievala ako anjel. Aretha Franklin spievala, aby prežila

Človek by si bol myslel, že ak sa niekto narodí s takým talentom, aký mala ona, prinajmenšom ho bude priam prenasledovať šťastie a nikdy sa neodlepia ani dni ako v rozprávke. Niekedy je to však presne naopak, lebo ten, kto dostane do vienka dar, občas musí veľmi bojovať, so sebou, so svetom, so všetkými a všetkým, aby sa nenechal udupať a nenechal svoje posolstvo odletieť niekam do ďaleka.

slovakia

left justify in out

Aretha Franklin to jednoduché nemala, aj keď spievala tak, až ani slová nestačia, a predsa od detstva videla všeličo a väčšina z toho nebola pekná, väčšina ju prenasledovala až do smrti, a ktovie, ako by na tom bola, keby sa nenaučila, keby neverila, že sa dá všetko vyspievať. Každá krivda, každá bolesť a jej hlas sa zdá byť naozaj zázračný, ako keby disponoval mocou narovnať aj to, čo je krivé.

 

Rodina

 

Aretha sa narodila v 40. rokoch, ako jedno z piatich detí, pričom matkinej pozornosti sa veľmi nestihla nabažiť. Žena totiž zomrela, keď mala desať rokov, ale pravdou je i to, že domov opustila predtým, nezniesla nevery, nezniesla život, aký jej bol ponúkaný, vzdala sa aj detí, hoci ich zvykla navštevovať. A tak sa celá výchova zosunula na plecia otcovi, ktorý, povedzme, žil trochu inak, hoci by od neho ľudia očakávali, že bude vzorný, dobrotivý a čestný. Slúžil ako kazateľ, cestoval hore-dolu, aby zvestoval slovo Božie a popritom sa vyžíval v spoločnosti žien, vôbec nebolo tajomstvom, že je sukničkár, a keď sa mu nejaká zapáči, nezatiahne ju do izby, aby sa modlili.

 

Kostol

 

Aretha v kostole svojho otca kazateľa začala už ako malá vystupovať, spievala a spievala, ale práve tam sa odohrávali aj iné veci, až také, že sa tomu ťažko verí. Veriaci navštevovali cirkev nielen preto, aby si vypočuli kázeň či pozdvihli ruky k nebu v nemej vďake, ale aj preto a možno najmä preto, aby sa oddávali telesným radovánkam. Sex medzi sebou mávali všetci, vrátane detí, pravidelné orgie priťahovali návštevníkov, a kto prišiel, naprázdno neobišiel. Ani Aretha neskončila bez následkov, keďže sa intímne stýkala v takom nízkom veku, ako 12-ročná prvý raz otehotnela. Veru tak, ani do puberty ešte celkom nevstúpila, ani povolanie si nezvolila, a už sa stala matkou. Keď dovŕšila vek 28 rokov, deti sa jej narodili už štyri.

 

Cestovanie

 

Cestovateľské črievičky si kazateľ nesmel prestať obúvať, a keď cestovali vtedy, keď Aretha už naplno spoznávala horkosť aj sladkosť puberty, ťažké to bolo až príliš. Nenávisť voči tmavej farbe pokožky sa v Amerike v tom čase stupňovala, boli izolovaní, zakázali sa im používať verejné toalety, a akonáhle vstúpili do reštaurácií, vyčlenili ich na okraj. Ako dajakú zver, ako keby boli o niečo menej, niečo nehodné povšimnutia.

 

Škandál

 

Už som spomínala jej náhle tehotenstvo, o ktorom sa šepkalo a dodnes je v tom veľa záhady, že vraj ho splodila s vlastným otcom a zvláštne je na tom, že ona nikdy klebetu nevyvrátila, hoci, aby bolo pravde učinené zadosť, ani nepotvrdila. Bola to zvláštna rodina, zvláštny kostol, zvláštny kazateľ, ktorého ľudia milovali a údajne sa s veriacimi nielen telesne zbližoval, ale dával im aj dar zabudnutia v podobe pitia alkoholu a fajčenia marihuany.

 

Vydala sa

 

So sobášom tiež nejako veľmi neotáľala, vydala sa ako 19-ročná, a ako už zrejme tušíte, manžel to nebol práve najlepší. Pre Arethu predstavoval ak nič iné, tak aspoň zdroj financií, ktoré by ju mohli hnať vpred, pokiaľ šlo o spevácku kariéru, lebo v tom mala jasno, že jej hlas je určený na to, aby ho počuli viacerí, ba čo viac, aby ho počuli úplne všetci. Keďže však jej vzťahy nebývali zdravé, ani jej rozhodnutia a celkovo, celá jej minulosť, prišli obete, prišli ťažké chvíle, počas ktorých našla silu vďaka alkoholu. Závislosť sa zrodila v mladosti a v podstate nebola len jedna, lebo keď alkohol nepila, tak potom nakupovala alebo zaháňala trýzeň jedlom, takže váha jej stúpala a klesala, stúpala a zasa klesala. A prečo ju tak sužovalo nešťastie? Nuž jednak už zmienené detstvo, v ktorom nič neprebiehalo v poriadku, a jednak sa v jej domácnosti od manžela ušli nielen tvrdé slová, ale aj bitky. Vyskúšala otrasné zážitky, a všetko sa to tak nejako miešalo, lebo na jednej strane na ňu číhal agresívny manžel, na strane druhej začínala piť z úspechu, už v rokoch 60. sa objavila prezývka, volali ju kráľovnou soulu, obdivovali ju a ona sa bála. Namiesto toho, aby sa usmievala, že sláva ju konečne počkala, obávala sa, že jej niekto tú popularitu ukradne, že jej zoberú prvenstvo, tak veľmi si nebola sebou istá.

 

Rozvod

 

Manželovi dala napokon zbohom a vydala sa druhý raz, ani druhá svadba však nesplnila to, čo si dvaja sľubujú a neboli šťastní až do smrti. Spolu zostali štyri roky, a hoci sa odlúčili, pekné na tom je, že sa jeden druhému nevyhýbali, skôr naopak, priatelili sa a on ju dokonca prišiel navštíviť i tesne pred smrťou. Aretha o ňom vravievala, že bol láskou jej života a zrejme na ňu hlboko zapôsobil, lebo hoci si ďalšieho partnera našla, tretie áno už nevyslovila nikdy viac. To posledné bolo venované jemu, len jemu.

 

Ceny

 

Jej kariéra sa rútila vpred, získavala ocenenia, tí, čo ju počúvali, plakali, lebo v textoch spievala o všetkom, o viere, o utrpení, lebo práve tieto veci jej cudzie neboli. Spievala všade, v kostoloch, ale i pred prezidentom, bojovala za ženy, bila sa za pravdu, a hoci ju choroba napokon skolila a ona zomrela, dá sa napísať, že vyhrala. Nech sa jej dialo čokoľvek, vždy vydržala, silná a odvážna, vždy znovu otvorila ústa a pripravovala o reč, vždy znovu vstala z postele aj so svojimi tajomstvami, či už boli také temné alebo len trochu temné.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies