Stavbári neočakávajú návrat cien materiálov a energií na úroveň pred krízou

NETKY.SK • 3 Január 2023, 17:30 • 2 min
Stavbári neočakávajú návrat cien materiálov a energií na úroveň pred krízou

BRATISLAVA - Nestabilita cien stavebných materiálov a energií sa bude v roku 2023 zmenšovať, avšak ceny sa už nevrátia na predkrízovú úroveň.

slovakia

left justify in out

Zväz stavebných podnikateľov Slovenska (ZSPS) to predpokladá v súvislosti s dramatickým zvýšením cien energií, stavebných materiálov a výrobkov v uplynulých dvoch rokoch. „Zasiahlo to domáce aj medzinárodné trhy. Ide o enormný nárast cien, ktorý bol spojený aj s nedostatkom niektorých materiálov. Aj v súčasnosti evidujeme zvýšené ceny stavebných materiálov od 20 % až do 150 % k cenovej úrovni roka 2020,“ priblížil pre agentúru SITA prezident profesijnej organizácie stavbárov Pavol Kováčik.

ZSPS preto vlani pripravil návrhy metodických pokynov na riešenie nárastu cien stavebných materiálov pri dopravných a pozemných stavbách. V súčasnosti spolu s Ministerstvom dopravy SR riešia praktické otázky implementácie najmä metodického pokynu na realizovaných stavbách, pretože od jeho vydania vlani v septembri do súčasnosti zatiaľ nebol rozsiahlejšie uplatnený tak, ako sa predpokladalo. „Z pohľadu výsledkov bol rok 2022 pre stavebníctvo na Slovensku rokom stabilizácie. Stavebná produkcia po troch rokoch kumulovaného prepadu o viac ako 25 % prestala klesať. To dáva predpoklad pre mierny optimizmus do roku 2023,“ zhodnotil Kováčik. Minulý rok označil pre slovenské stavebníctvo za významný hlavne z dôvodu prijatia kľúčových legislatívnych zmien, parlament napríklad schválil nové zákony o územnom plánovaní a výstavbe, ktoré budú účinné od apríla 2024


Stavebníctvo na Slovensku je aj významným zdrojom práce a zamestnanosti, vlani v tomto sektore pracovalo 155-tisíc ľudí a ďalších približne stotisíc v naviazaných odvetviach výroby stavebných hmôt, v doprave a službách. „Problém máme už niekoľko rokov s úbytkom kvalifikovaných pracovníkov, ktorí odchádzajú do dôchodku alebo si nachádzajú zamestnanie v priemysle či v okolitých štátoch, predovšetkým na stavbách v Česku a Nemecku. Naše školstvo za posledných dvadsať rokov produkuje menej stavbárov než je prirodzený úbytok,“ uzavrel prezident ZSPS Pavol Kováčik.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona