V Malawi pribúdajú úmrtia na choleru, spôsobujú zatvorenie škôl

NETKY.SK • 3 Január 2023, 16:30 • 2 min
V Malawi pribúdajú úmrtia na choleru, spôsobujú zatvorenie škôl

BLANTYRE - Východoafrická krajina Malawi odložila otvorenie verejných škôl v dvoch veľkých mestách Blantyre a Lilongwe, aby sa takto pokúsila spomaliť vlnu úmrtí na choleru, oznámila v pondelok ministerka zdravotníctva Khumbize Chipondaová. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

slovakia

left justify in out

Celkový počet prípadov nákazy a úmrtí sa zvýšil na 17.824 a 595 od marca, keď boli hlásené prvé prípady, pričom úmrtnosť vzrástla na 3,34 percenta, uviedlo ministerstvo zdravotníctva. Cholera je v Malawi problémom každý rok v daždivých mesiacoch od novembra do marca a počet úmrtí na ňu je približne 100 za rok. Odborníci však očakávajú, že súčasný výskyt choroby bude zatiaľ najhorší. "Pribúdanie prípadov cholery a úmrtí na ňu v mestách Blantyre a Lilongwe stále pokračuje, preto sa základné a stredné školy v oboch mestách neotvoria 3. januára, ako bolo predtým odporúčané," napísala v oznámení Chipondaová. Opätovné otvorenie škôl oznámia neskôr. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) patriaca k OSN informovala, že smrtnosť narastá v približne 30 štátoch po celom svete, ktoré oznámili výskyt cholery v roku 2022, čo je o tretinu viac než v typickom roku. Cholera sa šíri kontaminovanými potravinami alebo vodou a môže spôsobiť akútnu hnačku. Mnoho ľudí má len mierne príznaky, ale ak sa táto choroba nelieči, môže človeka zabiť do niekoľkých hodín. Medzi obeťami cholery v Malawi sú aj zdravotníci v zdravotných strediskách. Ministerka Chipondaová vyzvala úrady, aby sprísnili kontrolné opatrenia vrátane postrekov chlórom, ktorým sa dezinfikujú preplnené priestory ako trhoviská a školy, a aby zintenzívnili očkovanie proti tejto infekčnej chorobe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies