Cena zlata v utorok vzrástla na 6-mesačné maximum

NETKY.SK • 3 Január 2023, 20:00 • 2 min
Cena zlata v utorok vzrástla na 6-mesačné maximum

LONDÝN - Cena zlata vyskočila na 6-mesačné maximum a analytici očakávajú, že v tomto roku by sa mohla dostať na nový rekord. TASR o tom informuje na základe správy CNBC.

slovakia

left justify in out

Spotová cena zlata sa v utorok v rannom obchodovaní dostala až takmer na 1850 USD (1731,72 eura) za uncu (31,1 gramu). Zlato neskôr prišlo o časť ziskov a o 13.06 h SEČ sa obchodovalo s plusom 0,44 % po 1832,12 USD za uncu. Februárový kontrakt na zlato na komoditnej burze Comex sa predával so ziskom 0,75 % po 1839,90 USD za uncu. Cena zlata rastie od novembra, keď ju podporujú turbulencie na trhoch, vyhliadky na recesiu a zvýšenie nákupov zo strany centrálnych bánk. Komoditní stratégovia prognózujú, že cena zlata by mala pokračovať v raste aj v tomto roku. Niektoré centrálne banky v minulom roku namiesto dolárov nakupovali zlato, pričom tento trend zrejme bude pokračovať. Najviac však bude vývoj ceny zlata v tomto roku závisieť od menovej politiky, konkrétne od toho, či centrálne banky ukončia agresívne zvyšovanie úrokových sadzieb. Americká centrálna banka (Fed) už na konci minulého roka spomalila sprísňovanie menovej politiky. Niektorí analytici očakávajú, že spomalenie rastu ekonomiky a prípadná recesia môžu ešte v tomto roku Fed donútiť, aby na konci roka sadzby znížil. Inflácia vo väčšine veľkých ekonomík však aj v tomto roku zostane výrazne nad cieľmi centrálnych bánk. Prípadné uvoľnenie menových politík centrálnych bánk by malo podľa stratégov veľký vplyv na ceny zlata.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona