Archív článkov za Júl 2018, strana 3

Otvor článok

Fidesz novelizuje zákon o zhromažďovaní i volebný zákon

2.7 2018 11:06

BUDAPEŠŤ - Maďarská vládna strana Fidesz predložila parlamentu návrhy zmien zákona o zhromažďovaní i volebného zákona. Poslanci o nich budú rokovať na mimoriadnej dvojdňovej letnej schôdzi parlamentu, ktorá sa začne v pondelok, informovala agentúra MTI.

Otvor článok

ZSSK vypraví na festival Pohoda mimoriadne vlaky

2.7 2018 11:08

BRATISLAVA - Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) vypraví na festival Pohoda, ktorý bude od 5. do 8. júla na letisku v Trenčíne, mimoriadne vlaky. Ako ďalej TASR informoval hovorca ZSSK Tomáš Kováč, spoločnosť je piatykrát partnerom festivalu a oficiálnym dopravcom Pohody.

Otvor článok

Opatrovateľský príspevok stúpne o rekordnú sumu

2.7 2018 11:16

BRATISLAVA - Jednou z hlavných úloh Programového vyhlásenia vlády je vytvorenie takých podmienok pre ťažko zdravotne postihnutých, ktoré im umožnia zostať čo najdlhšie vo svojom prirodzenom prostredí, vo svojej rodine. Ďalším dlhodobým cieľom je urobiť maximum pre to, aby sa zdravotne ťažko postihnutí podľa možností čo najrýchlejšie etablovali do spoločnosti. Tieto priority napĺňa tzv. veľká novela zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ŤZP, ktorá vstúpila do platnosti 1. júla.

Otvor článok

MS2018: Belgickí červení diabli sa budú spoliehať na skúsenosti, Japonci sa chcú presadiť svojou hrou

2.7 2018 11:29

ROSTOV NAD DONOM - Belgickí futbalisti sú pred pondelňajším zápasom osemfinále XXI. majstrovstiev sveta v Rusku (14. júna - 15. júla) proti tímu Japonska v pozícii veľkého papierového favorita.

Otvor článok

Tesla v poslednej chvíli splnila cieľ, Musk: Práve sme sa stali skutočnou automobilkou

2.7 2018 11:30

SAN FRANCISCO - Výrobcovi elektrických áut Tesla sa na poslednú chvíľu podarilo splniť cieľ, ktorým bolo vyprodukovať do konca 2. štvrťroka za týždeň 5000 vozidiel Model 3. Firma to nakoniec docielila, pričom posledné auto zišlo z výrobnej linky niekoľko hodín po polnoci v nedeľu 1. júla.

Otvor článok

Hromadné zatíkanie v Turecku stále pokračuje, vydali zatykače na desiatky ďalších ľudí

2.7 2018 11:37

ISTANBUL - Turecká prokuratúra vydala zatykače na 68 príslušníkov ozbrojených zložiek pre údajné napojenie na moslimského duchovného Fethullaha Gülena, obviňovaného zo zosnovania pokusu o štátny prevrat z roku 2016. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters s odvolaním sa na turecké médiá.

Otvor článok

Všeobecná zdravotná poisťovňa ruší limity pre päť špecializácií

2.7 2018 11:44

BRATISLAVA - Všeobecná zdravotná poisťovňa mení od júla systém úhrad a zavádza nový úhradový mechanizmus, takzvaný kombinovaný úhradový mechanizmus pre päť špecializácií. Ako uviedli zástupcovia zdravotnej poisťovne, internistom, neurológom, endokrinológom, imunoalergológom a otorinolaringológom (ORL) ruší limity a uhradí im všetky výkony, ktoré vykážu do zdravotnej poisťovne.

Otvor článok

Rekonštrukciu Kamenného námestia v Bratislave blokujú čierne stavby

2.7 2018 11:46

BRATISLAVA – Revitalizáciu Kamenného námestia v centre Bratislavy blokujú nelegálne stánky s rýchlym občerstvením, ktoré sa nachádzajú priamo v strede námestia. Britský investor Lordship sa snaží pomôcť mestu a rokuje s majiteľmi nelegálnych stavieb o ich presune do radu iných stánkov s rýchlym občerstvením, ktoré lemujú obchodný dom a bývalý hotel zo strany Špitálskej ulice.

Otvor článok

Aj Estónsko chce zastaviť výstavbu Nord Stream 2

2.7 2018 12:01

TALIN - Estónsky minister zahraničných vecí, Sven Mikser, požiadal o zastavenie výstavby plynovodu Nord Stream-2. Uviedol to v rozhovore pre noviny Die Welt.

Otvor článok

Úrad verejného zdravotníctva varuje pred potravinami, ktoré môžu spôsobiť salmonelózu

2.7 2018 12:05

BRATISLAVA - Predovšetkým nedostatočne tepelne spracované jedlá z hydiny a vajec sú rizikom pre vznik salmonelózy. Aj tento rok sa horúce počasie prejavilo na vyššom výskyte epidémií.

Otvor článok

Dedinčania v Indii zlynčovali 5 mužov pre správy na sociálnych sieťach

2.7 2018 12:19

NAÍ DILLÍ - Polícia na západe Indie zadržala v pondelok 23 osôb v súvislosti s ďalším prípadom, keď rozvášnený dav ubil na smrť skupinu ľudí pre podozrenie, že sa podieľali na únosoch detí. Obeťami lynčovania sa stali v nedeľu piati muži v odľahlej horskej dedine na území indického štátu Maháraštra, informovala agentúra AP s odvolaním sa na vyjadrenie policajného predstaviteľa.

Otvor článok

VIDEO Finančná správa dala preskúmať tzv. kvízomaty

2.7 2018 12:41

BRATISLAVA - Zásah vo viac ako stovke prevádzok na celom Slovensku, zaistených a na analýzu odoslaných päť herných automatov vydávaných za kvízomaty rôznych typov a 75 zapečatených je doterajšia bilancia masovej kontroly zameranej na nelegálny hazard. Ako uviedol v pondelok na brífingu prezident Finančnej správy SR František Imrecze, v kontrolách budú intenzívne pokračovať aj naďalej.

Otvor článok

Na zoznam UNESCO pridali lokality spojené s prenasledovaním kresťanov v Japonsku

2.7 2018 12:56

TOKIO - Výbor Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) pridal na svoj Zoznam svetového dedičstva 12 lokalít v juhozápadnom Japonsku, ktoré sa viažu k dejinám prenasledovania kresťanov v tejto krajine. Informovala o tom v nedeľu agentúra Kjódó.

Otvor článok

FOTO Pri zrážke dvoch áut utrpel ťažké zranenie jeden z vodičov

2.7 2018 12:59

KOŠICE – Ťažké zranenie utrpel 31-ročný Košičan ako vodič jedného z dvoch áut, ktoré sa zrazili v nedeľu popoludní na križovatke ulíc Jantárova – Palackého v Košiciach. Pri nehode sedel za volantom auta VW Golf, druhé vozidlo Peugeot viedla 48-ročná vodička z Košíc.

Otvor článok

Rusko očakáva úspešný vývoj vzťahov s Mexikom aj po zvolení nového prezidenta

2.7 2018 13:01

MOSKVA - Rusko očakáva udržanie úspešných bilaterálnych vzťahov s Mexikom aj po zvolení nového prezidenta, povedal ruský veľvyslanec v Mexiku, Eduard Malajan.

Otvor článok

Novozélanďan prvý na svete prekonal na kajaku Tasmanovo more

2.7 2018 13:13

WELLINGTON - Novozélanďan Scott Donaldson sa stal prvým človekom, ktorý sám v kajaku prekonal Tasmanovo more.

Otvor článok

Kurz: Ak budú migranti môcť žiadať o azyl už mimo Európy, bude to pre nich šialene príťažlivé

2.7 2018 13:36

VIEDEŇ - Mimoeurópske záchytné strediská pre migrantov, ktorých zriadenie podporili minulý týždeň lídri členských štátov EÚ, by nemali poskytovať možnosť požiadať o azyl v Európe. Rakúsky kancelár Sebastian Kurz to povedal v pondelok ráno vo vysielaní verejnoprávnej rozhlasovej stanice ORF.

Otvor článok

V Londýne zatkli jedenásťročného podozrivého z pobodania štrnásťročného

2.7 2018 13:46

LONDÝN - Londýnska polícia včera večer zatkla a potom bez akéhokoľvek postihu pustila jedenásťročného chlapca, ktorý bol podozrivý z pobodania štrnásťročného tínedžera. Polícia dnes ráno zatkla pravdepodobne skutočných páchateľov vo veku 14 a 15 rokov, píše Daily Mail.

Otvor článok

Ruskí politici dúfajú, že americkí senátori zmenia svoj názor na Rusko

2.7 2018 14:01

MOSKVA - Predsedkyňa Rady ruskej federácie, Valentína Matvienko, dúfa, že návšteva amerických senátorov v Rusku zmení ich názor na krajinu.

Otvor článok

Rusko po vyše roku zvýšilo ťažbu ropy nad 11 mil. barelov denne

2.7 2018 14:05

MOSKVA - Produkcia ropy v Rusku dosiahla minulý mesiac viac než 11 miliónov barelov denne (1 barel = 159 litrov). Túto hranicu tak prekonala prvýkrát po vyše roku, keď naposledy nad 11 miliónov barelov/deň ťažilo Rusko v apríli 2017. Uviedlo to v pondelok ruské ministerstvo energetiky.

Otvor článok

Holandská pohrebná služba chce zaviesť novú metódu, zosnulí by sa rozkladali vo vode

2.7 2018 14:10

AMSTERDAM - Holandská pohrebná spoločnosť Yarden chce presvedčiť vládu, aby zmenila zákon a zlegalizovala novú techniku nakladania s pozostatkami zosnulých. Spravodajský server DutchNews.nl v tejto súvislosti upozornil, že ide o takzvanú resomáciu, čiže kremáciu vo vode, čo je technika mimoriadne šetrná voči životnému prostrediu.

Otvor článok

Eurokomisia začala právne konanie voči Poľsku pre reformu Najvyššieho súdu

2.7 2018 14:29

BRUSEL - Európska komisia (EK) v pondelok oznámila, že začala právne konanie voči Poľsku z dôvodu porušenia európskej legislatívy. Do Varšavy zaslala oficiálne oznámenie v súvislosti s poľským zákonom o Najvyššom súde.

Otvor článok

Belgicko vyzve plážové kluby na obmedzenie jednorazových plastových výrobkov

2.7 2018 14:37

BRUSEL - Belgický štátny tajomník pre Severné more Philippe De Backer v pondelok oznámil, že chystá stretnutie s predstaviteľmi plážových klubov na belgickom pobreží, aby s nimi uzatvoril dohodu o maximálnom obmedzení predaja malých plastových výrobkov, ako sú jednorazové poháre, taniere, príbory a slamky, a rovnako aj o obmedzení predaja nápojov v plastových fľašiach.

Otvor článok

Bývalý príslušník väzenskej a justičnej stráže sa priznal k drogovému zločinu

2.7 2018 14:42

ZVOLEN – Bývalý príslušník Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) 30-ročný Marián Jaso na Okresnom súde vo Zvolene priznal, že z Českej republiky doviezol na Slovensko takmer kilogram marihuany.

Otvor článok

V Nemecku zatkli moslimku podozrivú z členstva v IS, v Iraku dohliadala na poslušnosť žien

2.7 2018 14:56

BERLÍN - Nemecké úrady zatkli 27-ročnú ženu podozrivú z členstva v extrémistickej skupine Islamský štát (IS) v Iraku. Federálna prokuratúra v pondelok uviedla, že Jennifer W. v septembri 2014 vycestovala do Iraku cez Turecko a Sýriu.

Otvor článok

Britskí ministri nacvičovali konanie v prvých dňoch po úmrtí kráľovnej

2.7 2018 14:58

LONDÝN - Ministri britského vládneho kabinetu po prvý raz nacvičovali priebeh situácie, ktorá by nastala v prípade úmrtia kráľovej Alžbety II. Tajný nácvik prvých desiatich dní štátneho smútku sa konal minulý týždeň vo vládnych budovách na londýnskej ulici Whitehall, informuje denník The Times.

Otvor článok

Sloboda zvierat má 25 rokov, zachránila už vyše 38-tisíc zvierat

2.7 2018 15:13

BRATISLAVA – Organizácia Sloboda zvierat oslavuje štvrťstoročie svojej existencie. Slobodu zvierat zaregistrovali v roku 1993 ako prvé občianske združenie na Slovensku na priamu záchranu zvierat, vzdelávanie detí formou výučbových programov v školách ako aj na vedenie kampaní za zmenu legislatívy.

Otvor článok

Nemáme relevantný podnet o podľahnutí politickým tlakom, upozornila Rada RTVS

2.7 2018 15:25

BRATISLAVA – Rada RTVS nemá žiadny relevantný podnet, preukazujúci, že verejnoprávne médium nezvláda svoju zákonnú povinnosť zabezpečiť nestranné, pluralitné vysielanie, ktoré neovplyvňuje politický tlak. V odsúhlasenom stanovisku to na pondelkovom rokovaní Rady uviedol jej podpredseda Martin Kákoš.

Otvor článok

Američana hrýzlo svedomie, zaplatil 44 rokov starý šek za parkovanie

2.7 2018 15:45

MINERSVILLE - Istý Američan zaplatil minulý týždeň šek za parkovanie, ktorý bol starý 44 rokov.

Otvor článok

Poradcovia britskej premiérky prišli s novým návrhom obchodovania po brexite

2.7 2018 16:20

LONDÝN - Poradcovia britskej premiérky Theresy Mayovej prišli s novým návrhom obchodovania po brexite pred krízovým stretnutím kľúčových ministrov jej kabinetu, ktoré je naplánované na piatok 6. júla.

Otvor článok

Historický špeciálny Prezidentský vlak príde v utorok na Slovensko

2.7 2018 16:34

BRATISLAVA – Jedinečný projekt k oslavám 100. výročia založenia Československej republiky je Prezidentský vlak. Ten už začal svoju mimoriadnu jazdu z Prahy cez Brno na Slovensko a v utorok 3. júla príde do Bratislavy.

Otvor článok

Ukrajinské sily tvrdia, že spôsobili separatistom ťažké straty

2.7 2018 16:38

KYJEV - Ukrajinské sily spôsobili za posledný týždeň proruským militantom v Donbase ťažké straty - 27 zabili a 26 zranili. Informovalo o tom v pondelok tlačové oddelenie ukrajinskej vládnej Operácie spoločných síl (OOS).

Otvor článok

Kim pokarhal robotníkov za nedostatočné pracovné nasadenie

2.7 2018 16:39

PCHJONGJANG - Severokórejský vodca Kim Čong-un navštívil v pondelok dve továrne ležiace neďaleko hraníc s Čínou, pričom prejavil nespokojnosť s pracovným nasadením tamojších robotníkov. Informoval o tom britský denník Daily Telegraph s odvolaním sa na správy severokórejských štátnych médií.

Otvor článok

Bavorsko má opäť vlastnú pohraničnú políciu, zatiaľ má 500 príslušníkov

2.7 2018 16:48

PASSAU - Za účasti bavorského krajinského premiéra Markusa Södera i krajinského ministra vnútra Joachima Herrmanna sa v pondelok v Passau uskutočnil slávnostný akt obnovenia Bavorskej pohraničnej polície, ktorej pozornosť by sa mala sústrediť hlavne na boj proti cezhraničnej kriminalite.

Otvor článok

Kozmická loď Dragon už dorazila na ISS s robotom s umelou inteligenciou

2.7 2018 16:52

MYS CANAREVAL - Vesmírna loď Dragon súkromnej americkej spoločnosti SpaceX priviezla v pondelok na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) približne 2,7 tony zásob a ďalšieho materiálu. Súčasťou nákladu je aj prvý vesmírny robot vybavený umelou inteligenciou, ale napríklad aj geneticky identické myši, zmrzlina a extra silná káva, informovala agentúra AP.

Otvor článok

Seniorka mala v dome telo 47-ročnej dcéry: Mŕtva je, podľa odhadov, už niekoľo mesiacov

2.7 2018 17:17

DETROIT - V americkom Detroite mala 65-ročná žena v dome telo zosnulej 47-ročnej dcéry.