Sloboda zvierat má 25 rokov, zachránila už vyše 38-tisíc zvierat

NETKY.SK • 2 Júl 2018, 15:13 • 2 min
Sloboda zvierat má 25 rokov, zachránila už vyše 38-tisíc zvierat

BRATISLAVA – Organizácia Sloboda zvierat oslavuje štvrťstoročie svojej existencie. Slobodu zvierat zaregistrovali v roku 1993 ako prvé občianske združenie na Slovensku na priamu záchranu zvierat, vzdelávanie detí formou výučbových programov v školách ako aj na vedenie kampaní za zmenu legislatívy.

slovakia

left justify in out

Len bratislavský útulok Slobody zvierat zachráni každoročne okolo 3 000 zvierat, najmä psov a mačiek, sieť 27 regionálnych útulkov po celom Slovensku pomôže každý rok takmer 5 000 zvieratám. Za 25 rokov existencia pomohla organizácia viac ako 38-tisíc zvieratám. Časť zvierat sa podarí vrátiť pôvodným majiteľom, viac ako dve tretiny idú do nových domovov prostredníctvom domácich a zahraničných adopcií. Inšpektori Linky proti krutosti zachránia každý rok okolo 500 zvierat z rúk tyranov.

Sloboda zvierat otvorila svoj prvý útulok v Bratislave na Poliankach v roku 1995. Prvá pohotovostná telefónna linka 187 na pomoc zvieratám bola zriadená v roku 1996. Na jar 1999 položila Sloboda zvierat symbolický základný kameň nového útulku, ktorý začali stavať v roku 2001. Nové priestory poskytujú prístrešie a výbehy pre viac ako 250 zvierat. Súčasťou sú murované priestory karantény, veterinárna ambulancia, operačná sála, izolačky a špeciálne miestnosti pre zvieracie mamičky, šteniatka a mačiatka, postupne sa dobudovali výbehy pre psích seniorov, individuálne koterce, pavilón pre mačky či vonkajší bazén pre zvieratá.

Linku proti krutosti organizácia zriadila v roku 2005 a odvtedy vybudovala širokú sieť inšpektorov po celom Slovensku. Jej úlohou je prijímanie hlásení prípadov týrania, ich prešetrovanie a náprava v spolupráci so štátnymi inšpektormi a ostatnými orgánmi štátnej správy. Linka prijíma hlásenia o týraných, stratených či zranených zvieratách po celý rok na čísle 02 – 16 187. Sloboda zvierat tiež v osadách s kritickým stavom voľne sa pohybujúcich zvierat uskutočňuje kastráciu psov a sterilizáciu sučiek. Od svojho vzniku sa Sloboda zvierat pripojila k desiatkam európskych a svetových kampaní, ďalšie zorganizovala sama. Ide napríklad o kampaň za zlepšenie životných podmienok nosníc, za zákaz cirkusov s divými zvieratami, za zastavenie dlhých transportov živých zvierat. V súčasnosti stále fungujú kampane Stop reťaziam, Ony bez kožucha neprežijú či Stop množiteľom.

Ako agentúru SITA informovala Kristína Devínska zo Slobody zvierat, oslavy v bratislavskom útulku sa uskutočnia túto sobotu 7. júla v popoludňajších hodinách.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies