Belgicko vyzve plážové kluby na obmedzenie jednorazových plastových výrobkov

NETKY.SK • 2 Júl 2018, 14:37 • 2 min
Belgicko vyzve plážové kluby na obmedzenie jednorazových plastových výrobkov

BRUSEL - Belgický štátny tajomník pre Severné more Philippe De Backer v pondelok oznámil, že chystá stretnutie s predstaviteľmi plážových klubov na belgickom pobreží, aby s nimi uzatvoril dohodu o maximálnom obmedzení predaja malých plastových výrobkov, ako sú jednorazové poháre, taniere, príbory a slamky, a rovnako aj o obmedzení predaja nápojov v plastových fľašiach.

slovakia

left justify in out

Táto iniciatíva je naplno v súlade s plánom Európskej komisie. Tá s odkazom na masívne znečistenie vôd morí a oceánov v máji tohto roku navrhla členským štátom EÚ zakázať používanie desiatok spotrebiteľských výrobkov z plastu, ktoré možno ľahko nahradiť produktmi z iných, recyklovateľných materiálov. De Backer informoval, že chce uskutočniť viacero informačných kampaní, ako aj upratovacích kampaní na plážach.

 

img

Foto: Pixabay

 

"V súčasnosti už nie je zodpovedné používať plastové predmety len na niekoľko sekúnd, keď je potrebné jedno storočie, kým sa takýto odpad rozloží v prírode," upozornil štátny tajomník. A dodal, že podľa dostupných štatistík sa v moriach a oceánoch sveta nachádza asi 13.000 kusov plastového odpadov na štvorcový kilometer. Severné more je podľa De Backera na tom o niečo lepšie, s priemerom 3975 kusov plastového odpadu na štvorcový kilometer.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies