Všeobecná zdravotná poisťovňa ruší limity pre päť špecializácií

NETKY.SK • 2 Júl 2018, 11:44 • 2 min
Všeobecná zdravotná poisťovňa ruší limity pre päť špecializácií

BRATISLAVA - Všeobecná zdravotná poisťovňa mení od júla systém úhrad a zavádza nový úhradový mechanizmus, takzvaný kombinovaný úhradový mechanizmus pre päť špecializácií. Ako uviedli zástupcovia zdravotnej poisťovne, internistom, neurológom, endokrinológom, imunoalergológom a otorinolaringológom (ORL) ruší limity a uhradí im všetky výkony, ktoré vykážu do zdravotnej poisťovne.

slovakia

left justify in out

Ambulancie tak podľa VšZP získajú viac peňazí, ktoré môžu investovať do modernizácie a rozšírenia prístrojového vybavenia. Poistenci VšZP by zrušenie limitov mali pocítiť v kratších čakacích lehotách a zvýšenej dostupnosti zdravotnej starostlivosti u špecialistov. Podmienkou nového zmluvného vzťahu s poisťovňou je vyšetrenie bez poplatkov. "Prechod na kombinovaný úhradový mechanizmus je dobrovoľný, ale veríme, že špecialisti ho ocenia, lebo je to lepší systém pre nich aj pre pacientov. V januári sme ho zaviedli v nemocniciach, limity sme zrušili aj stomatológom, čeľustným ortopédom, od apríla aj v jednodňovej zdravotnej starostlivosti. Túto reformu zavádzame aj v ambulantnej starostlivosti, v pilotnom projekte pre päť špecializácií. Ak sa osvedčí, ponúkneme to všetkým," dodal generálny riaditeľ VšZP Miroslav Kočan.

Všeobecná zdravotná poisťovňa zaviedla novinky aj pre všeobecných lekárov pre dospelých a pediatrov. Získali viaceré kompetencie, ktoré im poisťovňa plne hradí. Po novom môžu robiť v ambulanciách diagnostiku a liečbu poruchy metabolizmu cukrov, tukov, komplexné predoperačné vyšetrenia, delegované odbery krvi, kompetencie sa im rozšírili aj pri starostlivosti o pacientov s vysokým krvným tlakom. Gynekológovia dostali možnosť mať v starostlivosti dievčatá od 15. rokov.

Zdravotná poisťovňa tiež finančne podporila návštevu pacienta v domácom prostredí, agentúram domácej ošetrovateľskej služby od júla navýši mesačne platby v priemer o 371 tisíc eur v porovnaní s rokom 2017. Poistenci VšZP, ktorých trápi nadváha či bolestivý chrbát a nespĺňajú ešte zákonné nároky na úhradu kúpeľov z verejného zdravotného poistenia, môžu od júla využívať špeciálne liečebno-preventívne programy v kúpeľoch. Všeobecná zdravotná poisťovňa im preplatí až tretinu nákladov na zdravotnú starostlivosť. Účastníci týchto 10-dňových programov dostanú 12-percentnú zľavu na ubytovanie a stravu priamo od kúpeľného zariadenia.

Ako informovala Union zdravotná poisťovňa, od 1. júla u všetkých ambulantných lekárov nebude uplatňovať žiadne finančné objemy. "Týmto krokom ešte viac zlepšíme pre našich poistencov prístup k špecializovanej starostlivosti a zároveň opätovne podporíme ďalšími finančnými zdrojmi ambulantný sektor,“ konštatovala členka predstavenstva Union zdravotnej poisťovne Elena Májeková.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies