Poradcovia britskej premiérky prišli s novým návrhom obchodovania po brexite

NETKY.SK • 2 Júl 2018, 16:20 • 2 min
Poradcovia britskej premiérky prišli s novým návrhom obchodovania po brexite

LONDÝN - Poradcovia britskej premiérky Theresy Mayovej prišli s novým návrhom obchodovania po brexite pred krízovým stretnutím kľúčových ministrov jej kabinetu, ktoré je naplánované na piatok 6. júla.

slovakia

left justify in out

Menej ako deväť mesiacov pred vystúpením Spojeného kráľovstva z Európskej únie (EÚ) nie je totiž stále jasné, ako bude prebiehať obchodná výmena medzi oboma stranami. Mayová sa pritom pokúša o vypracovanie plánu obchodných pravidiel, na ktorom sa jej rozdelená Konzervatívna strana nedokáže dohodnúť.

 

Mayová stojí na čele menšinovej vlády a je závislá od podpory malej severoírskej strany. Premiérka vylúčila zotrvanie v colnej únii EÚ. Jej poradcovia doteraz predložili dve možnosti, ale ani jedna z nich nemá plnú podporu vládnej strany a nepáčia sa ani Bruselu.

 

Vyjednávači EÚ predstavili svoju víziu budúcich obchodných vzťahov ešte v marci a odvtedy čakajú na návrh Londýna. BBC najnovšie tvrdí, že poradcovia prišli s tretím modelom, podrobnosti však zatiaľ nemá k dispozícii a Mayovej úrad sa odmietol vyjadriť k tejto správe.

 

Mayová v piatok zhromaždí kľúčových ministrov vo svojej vidieckej rezidencii v Chequers s cieľom dosiahnuť schválenie návrhu, ktorý pošle Bruselu. No ešte predtým ju čaká stretnutie s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou v Berlíne.

Brusel odmietol oba návrhy, ktoré mu doteraz predložila britská vláda. Podľa jedného z nich by Británia vyberala clá za dovoz z krajín mimo EÚ v mene Bruselu. Druhý sa opiera o technológie, ktoré by sledovali tok produktov cez hranice.

 

Obe strany potrebujú dosiahnuť záverečnú dohodu o brexite do októbra, aby do vystúpenia Británie z bloku v marci 2019 stihla prejsť zdĺhavým schvaľovacím procesom.

 

Firmy v Spojenom kráľovstve však majú čoraz väčšie obavy z brexitu bez dohody. Veľké koncerny ako Siemens, Airbus a BMW v júni upozornili vládu v Londýne, že tzv. neriadený brexit (bez dohody) im spôsobí obrovské škody.

Rekordných 75 % významných spoločností v najnovšom prieskume vyjadrilo pesimizmus v súvislosti s brexitom. To signalizuje slabé investície a zníženie očakávaní v oblasti odbytu.

 

Čas beží a tlak na Mayovú sa stupňuje. Predstavitelia EÚ na júnovom summite schválili zintenzívnenie príprav aj na najhorší možný scenár - neriadený brexit. Jeden z európskych premiérov v súkromí povedal, že hodnotí riziko odchodu Británie bez dohody v pomere 50:50.

 

Jeden z Mayovej vyjednávačov pre brexit Olly Robbins, ktorý často čelí obvineniam, že prináša zlé správy z Bruselu, údajne povedal ministrom, že nedosiahnu obchodnú dohodu šitú "na mieru", akú si vysnívali. Namiesto toho budú nútení buď prijať dohodu v štýle Nórska, ktorá udrží firmám v krajine prístup na jednotný trh, ale pod podmienkou dodržiavania všetkých pravidiel EÚ, vrátane voľného pohybu osôb. Alebo akceptujú "jednoduchú" obchodnú dohodu, ktorá by však poškodila podniky a spôsobila problémy na írskych hraniciach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona