Archív článkov za Máj 2018, strana 1

Otvor článok

Juhoeurópske mestá spájajú sily proti masovej turistike

1.5 2018 06:00

BRUSEL - Juhoeurópske krajiny spájajú sily v boji proti masovej turistike. Belgická televízna stanica RTBF v pondelok upozornila, že obyvatelia niektorých turistických regiónov členských krajín EÚ na juhu kontinentu chcú spoločne čeliť negatívnym dopadom, ktoré so sebou prináša masový cestovný ruch.

Otvor článok

Väčšina sveta slávi Sviatok práce 1. mája. Prekvapí vás, kde nie

1.5 2018 06:30

PARÍŽ - Zakladajúci kongres II. Internacionály v Paríži v roku 1889 stanovil 1. máj za medzinárodný Sviatok práce. Bolo to na pamiatku protestu chicagských robotníkov z 1.-3. mája 1886, ktorý si vyžiadal približne dve desiatky ľudských životov.

Otvor článok

Talianska polícia odpočúvala vrahov rozštvrtenej Pamely. Je to len pre silné žalúdky...

1.5 2018 07:00

RÍM - Tri mesiace po beštiálnej vražde 18-ročnej dievčiny Pamely z Ríma, vychádzajú na povrch nové šokujúce detaily. Vďaka nasadeným odposluchom v celách podozrivých Nigérijčanov sa zistilo, kto má toto svinstvo na svedomí.

Otvor článok

Poslanci sa po vyše mesiaci vrátia do lavíc, čakajú ich platy a iné návrhy

1.5 2018 07:30

BRATISLAVA – Poslanci Národnej rady SR sa po vyše mesačnej prestávke vrátia v stredu 9. mája do lavíc. Čaká ich takmer 100-bodový program. Asi tri desiatky návrhov sú z dielne vlády, ďalšie štyri desiatky sú poslanecké iniciatívy. Poslancov čakajú aj správy o činnosti ombudsmanky, komisárok pre deti a zdravotne postihnutých. Pozrú sa aj na prácu Najvyššieho kontrolného úradu a tajných služieb. Otvorenú majú otázku úpravy platov ústavných činiteľov, ktorej riešenie má predstaviť koalícia. Opozícia zas chce presadiť predčasné voľby, na čo však nemá dosť hlasov.

Otvor článok

Nemeckí Zelení chcú, aby nelegálni migranti pracovali v opatrovateľských domoch so starými ľuďmi

1.5 2018 07:57

MNÍCHOV - Nemecká strana Zelených prišla s návrhom, aby nemecká vláda legalizovala pobyt tých nelegálnych migrantov, ktorí budú chcieť pracovať ako opatrovatelia. Znamená to, že by sa o starú nemeckú babičku mohol starať niekto, o kom nemecká vláda vôbec nič nevie, odkiaľ naozaj prišiel a kto to je.

Otvor článok

Most-Híd chce obmedziť používanie pyrotechniky len na oslavy Nového roka

1.5 2018 09:26

BRATISLAVA - Používanie zábavnej pyrotechniky kategórie F2 a F3 by sa mohlo obmedziť. Navrhujú to poslanci Národnej rady (NR) SR za Most-Híd Peter Antal a Tibor Bastrnák v novele zákona o výbušninách.

Otvor článok

Británia a USA spustili dosiaľ najväčšiu výskumnú akciu v Antarktíde

1.5 2018 09:34

LONDÝN - Británia a Spojené štáty spustili v pondelok rozsiahle vedecké skúmanie obrovského antarktického ľadovca, známeho ako Thwaitesov ľadovec, so zámerom posúdiť, za aký čas by mohlo dôjsť k jeho rozpadu.

Otvor článok

Od 1. mája môžu občania EÚ vo svete žiadať o pomoc ktorúkoľvek ambasádu Únie

1.5 2018 09:42

BRUSEL - Od 1. mája 2018 môžu občania členských štátov Európskej únie, ktorí žijú alebo cestujú do tretích krajín, v prípade potreby lepšie využívať konzulárnu ochranu, ak ich domovský členský štát nie je zastúpený v krajine, kde potrebujú poskytnúť konzulárnu pomoc.

Otvor článok

Holandskí poslanci žiadajú vysvetlenie o financovaní mešít zo zahraničia

1.5 2018 09:49

AMSTERDAM - Poslanci z dvoch vládnych strán holandskej koaličnej vlády - ChristenUnie a D66 - ako aj opozičná Socialistická strana vyzvali ministerstvo zahraničných vecí a ministerstvo pre sociálne záležitosti, aby informovali parlament o zahraničnom financovaní mešít na území Holandska.

Otvor článok

Slovenka v USA založila startup, ktorý sa zaoberá hardwarom na meranie plodnosti

1.5 2018 10:06

BRATISLAVA – Ženy na celom svete majú vďaka Kristíne Čahojovej možnosť zmerať si plodnosť prostredníctvom novej technológie. Táto Slovenka založila v USA startup a podľa jej slov by niečo podobné v Európe nedokázala. V súčasnosti jej firma pripravuje továrenskú výrobu produktu.

Otvor článok

Tampa Bay vyrovnala sériu s Bruins na 1:1, Vegas víťazne a opäť s Tatarom

1.5 2018 10:14

NEW YORK - Hokejisti Tampy Bay Lightning zvíťazili v druhom zápase semifinále play off Východnej konferencie zámorskej NHL nad Bostonom Bruins 4:2 a vyrovnali stav série na 1:1. Kanadský center "bleskov" Brayden Point zaznamenal gól a tri asistencie. Kapitán "medveďov" Zdeno Chára si pripísal na konto plusový bod. Zápas číslo 3 je na programe v noci na štvrtok SELČ v Bostone.

Otvor článok

Európska komisia chce bojovať proti falošným informáciám pomocou blockchainu

1.5 2018 10:30

BRUSEL – Európska komisia nedávno vyhlásila, že technológia blockchain bude súčasťou jej koncepcie boja proti online šíreniu falošných informácií.

Otvor článok

Od stredy bude na ulici Mlynské nivy v Bratislave vylúčená trolejbusová doprava

1.5 2018 10:49

BRATISLAVA – Na ulici Mlynské nivy v Bratislave bude od stredy (2.5.) úplne vylúčená trolejbusová doprava, a to v úseku od križovatky so Svätoplukovou ulicou po križovatku s Ulicou 29. augusta. Pripravené budú preto náhradné linky a trasy MHD.

Otvor článok

Súdna rada: V máji sa na jej pôde začnú disciplinárne pojednávania sudcov

1.5 2018 10:56

BRATISLAVA – V máji začnú disciplinárne senáty prejednávať prehrešky slovenských sudcov už na pôde Súdnej rady. Ústavný orgán súdnictva to oznámil na svojej internetovej stránke s tým, že uvedie do užívania novú pojednávaciu miestnosť, ktorá bola pre tento účel vybudovaná v Miestodržiteľskom paláci v Bratislave.

Otvor článok

L. Miko: EÚ priniesla Slovensku ochranu spotrebiteľa, väčšie investície aj rozvoj

1.5 2018 11:40

BRATISLAVA – Výhody členstva Slovenska v Európskej únii (EÚ) pocítil každý Slovák. Pri príležitosti 14. výročia vstupu SR do Únie to uviedol vedúci zastúpenia Európskej komisie (EK) na Slovensku Ladislav Miko. Medzi najväčšie prínosy, ktoré vstup do EÚ Slovensku priniesol, zaradil skvalitnenie životného prostredia, možnosť rozvoja prostredníctvom prostriedkov z EÚ, väčšiu ochranu spotrebiteľa či riešenie dvojakej kvality spotrebného tovaru.

Otvor článok

Ľudia sa budú môcť uchádzať o príspevok na presťahovanie sa za prácou

1.5 2018 11:45

BRATISLAVA - Zvýšenie záujmu ľudí vycestovať za prácou či zjednodušenie podmienok zamestnávania ľudí z tretích krajín. Toto sú zmeny, ktoré prinesie novela zákona o službách zamestnanosti vstupujúca do platnosti 1. mája.

Otvor článok

Americkí vedci píšu históriu: Podarilo sa im udržať mozog nažive mimo tela!

1.5 2018 12:00

Zrejme sme na prahu medicínskej revolúcie.

Otvor článok

Expozícia tatranskej prírody bude v lete otvorená o čosi dlhšie

1.5 2018 12:16

TATRANSKÁ LOMNICA – Expozícia tatranskej prírody v Tatranskej Lomnici, známa ako botanická záhrada, bude od mája otvorená o dve hodiny dlhšie, ako zvykla byť po minulé roky. „Návštevníci po novom budú môcť obdivovať tatranskú kvetenu každý deň až do 17.00 hodiny s posledným vstupom o 16.30 h, po letných prázdninách sa otváracie hodiny opäť o niečo skrátia,“ informovala Martina Petránová zo Štátnych lesov Tatranského národného parku.

Otvor článok

V bojoch s militantmi zahynul americký vojak

1.5 2018 13:03

KÁBUL - Jeden americký vojak zahynul a ďalší utrpel zranenia pri útoku militantov, ku ktorému došlo v pondelok na východe Afganistanu. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie misie NATO v Afganistane.

Otvor článok

Premiér: Budem sa snažiť, aby počet ľudí robiacich za minimálnu mzdu klesal

1.5 2018 13:06

ŽILINA - Budem sa snažiť, aby počet ľudí robiacich za minimálnu mzdu každoročne klesal. Vyhlásil to v utorok premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) pri príležitosti prvomájových spoločných osláv slovenských a českých odborárov v Žilina na Budatínskom hrade v súvislosti s ich výhradami, ktoré sa týkajú výšky miezd v Čechách a na Slovensku v porovnaní s ostatnými krajinami.

Otvor článok

Prezident Donald Trump vyhlásil, že Spojené štáty už nebudú "svetovými policajtmi"

1.5 2018 13:11

WASHINGTON - Spojené štáty už nebudú svetovými policajtmi, a tiež na to nebudú míňať veľa peniazi, vyhlásil americký prezident. Informuje RIA Novosti.

Otvor článok

Do ulíc slovenských miest sa v utorok vydávajú tisíce cyklistov

1.5 2018 14:35

BRATISLAVA - Takmer 8500 cyklistov v 2500 tímoch sa v utorok vydáva do ulíc slovenských miest, kde budú v rámci kampane Do práce na bicykli upozorňovať na potrebu zlepšenia podmienok pre nemotorovú dopravu a súťažiť za svoje mestá. Informoval Michal Majer z koordinačného tímu kampane.

Otvor článok

Japonsko rieši vážny problém: Seniorky zámerne porušujú zákon, aby sa dostali do väzenia. Prečo to robia?

1.5 2018 15:00

Japonské dôchodkyne chcú žiť radšej vo väznici ako na slobode.

Otvor článok

Horskí záchranári pomáhali pltníkovi i zranenému dievčatku

1.5 2018 15:14

ČERVENÝ KLÁŠTOR – Horskí záchranári z Pienin v utorok pomáhali pltníkovi, ktorý vypadol z plte, i zranenému dievčatku. Z Horskej záchrannej služby (HZS) informovali, že v dopoludňajších hodinách ich najprv privolali na pomoc poľskému pltníkov, ktorý vypadol z lode počas plavby.

Otvor článok

Sviatok práce má korene v USA, tam ho však dnes neoslavujú

1.5 2018 15:24

WASHINGTON – Sviatok práce si v utorok pripomína takmer celý svet. Ľudia sa schádzajú na oslavách, zhromaždeniach a protestoch vo Francúzsku, Turecku, Rusku, v Kambodži, na Filipínach, v Indonézii, Číne, Južnej Kórei a vo viacerých krajinách Južnej Ameriky. Na zozname však chýbajú Spojené štáty, kde sa Sviatok práce zrodil.

Otvor článok

Texasanka porezala manžela za to, že si obzeral iné ženy

1.5 2018 16:04

SAN ANTONIO - Polícia v americkom San Antoniu zatkla ženu, ktorá kuchynským nožom porezala manžela za to, že si obzeral iné ženy.

Otvor článok

Prezident Mun žiada OSN o účasť na budovaní mieru s KĽDR

1.5 2018 16:49

SOUL - Juhokórejský prezident Mun Če-in požiadal v utorok Organizáciu Spojených národov (OSN), aby sa zapojila do overovania toho, či Severná Kórea dodrží prísľuby denuklearizácie a mieru na Kórejskom polostrove. S odvolaním sa na prezidentský úrad v Soule o tom informovala agentúra Jonhap.

Otvor článok

Trh s kryptomenami: Mierna korekcia, Bitcoin sa drží tesne nad 9.000 USD

1.5 2018 20:00

NEW YORK – Trh s kryptomenami dnes zaznamenal miernu korekciu, keď Bitcoin (BTC) klesol pod hranicu 9.000 dolárov. Nie všetky kryptomeny z TOP10 podľa trhovej kapitalizácie sa však ocitli v červených číslach.

Otvor článok

Cibulková prehrala s Hercogovou v 1. kole turnaja WTA v Rabate

1.5 2018 20:44

RABAT - Slovenská tenistka Dominika Cibulková prehrala v 1. kole dvojhry na turnaji WTA v marockom Rabate.

Otvor článok

Vladimir Putin telefonoval s Netanjahuom: Rokovali o situácii iránskeho jadrového programu

1.5 2018 20:47

MOSKVA - Témou rokovaní bola situácia okolo iránskeho jadrového programu. O tom informovali na tlačovom oddelení Kremľa.

Otvor článok

V Nemecku na ženu spadol máj, nešťastie neprežila

1.5 2018 21:00

BERLÍN - V obci Wettelsheim na juhu Nemecka sa z mája odlomila vrchná časť a spadla na neďaleko stojacu 29-ročnú ženu, ktorá na mieste zomrela.

Otvor článok

Futbal: Real vyradil Bayern a tretíkrát za sebou si zahrá finále

1.5 2018 22:47

MADRID - Futbalisti Realu Madrid sa prebojovali do finále Ligy majstrov 2017/2018.

Otvor článok

ANO pokračuje v rozhovoroch s ČSSD, koaličná zmluva je možná do konca týždňa

2.5 2018 06:10

PRAHA - Republikový výbor českého hnutia ANO podporil pokračovanie rozhovorov o spoločnej vláde so sociálnymi demokratmi z ČSSD.

Otvor článok

Maltská polícia popiera, že jej seržant pomohol obvineným z vraždy novinárky

2.5 2018 06:22

VALLETTA - Maltská polícia v utorok dôrazne odmietla tvrdenia, ktoré zazneli v parlamente a podľa ktorých policajný seržant varoval troch mužov obvinených z vraždy novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej pred tým, že majú byť zadržaní.

Otvor článok

V Rakúsku udeľovali ocenenia za sociálne inovácie, umiestnili sa aj Slováci

2.5 2018 06:34

VIEDEŇ - Stredoeurópske ocenenie za sociálne inovácie SozialMarie 2018 získali v utorok tri slovenské projekty.

Otvor článok

Bývalý Trumpov lekár tvrdí, že prezidentovi ľudia mu prehľadali ordináciu

2.5 2018 06:41

WASHINGTON - Harold Bornstein, bývalý lekár Donalda Trumpa, obvinil dlhoročného telesného strážcu amerického prezidenta, že v sprievode ďalších dvoch osôb "prehľadal" jeho ordináciu a zobral si odtiaľ Trumpove zdravotné záznamy.