Japonsko rieši vážny problém: Seniorky zámerne porušujú zákon, aby sa dostali do väzenia. Prečo to robia?

NETKY.SK • 1 Máj 2018, 15:00 • 2 min
Japonsko rieši vážny problém: Seniorky zámerne porušujú zákon, aby sa dostali do väzenia. Prečo to robia?

Japonské dôchodkyne chcú žiť radšej vo väznici ako na slobode.

slovakia

left justify in out

Japonsko je jednou z najvyspelejších zemí na svete. To však ide na úkor starnutia populácie. Rodičovstvo sa odkladá, prípadne sa od neho úplne ustupuje, preto tento národ v súčasnosti bojuje s vysokým priemerným vekom. O tamojších seniorov sa však nemá kto starať, nemajú adekvátne podnety a kontakty s ľuďmi, preto trpia samotou a depresiami. Japonské seniorky sa však rozhodli riešiť túto situáciu po svojom.

 

Človek je spoločenský tvor, každý z nás, viac alebo menej, túži po blízkosti druhého. Ani staršie dámy v krajine vychádzajúceho slnka to necítia inak. V dôchodkovom veku však čelia veľkým problémom. Štatistiky ukazujú, že polovica zo žien nad 65 rokov žije v chudobe, čím sú vytlačené na okraj spoločnosti. Z tohto dôvodu sa následne uchyľujú k porušovaniu zákona v snahe dostať sa na „lepšie miesto“, do väznice.

 

Momentálne je väznená každá piata japonská dôchodkyňa. Obvykle sa sem dostávajú kvôli menším krádežiam. Tu však vzniká ďalší problém. Dozorkyne postupne odchádzajú, pretože ich práca začína byť viac opatrovateľská, ako dozorcovská. Seniorky majú mnohé zdravotné problémy a potrebujú asistenciu aj pri bežných úkonoch. Z tohto dôvodu následne výrazne stúpajú aj náklady na zdravotnú starostlivosť.

 

Napriek tomu, že Japonsko robilo viaceré zmeny v zákonoch týkajúce sa lepšieho uplatnenia trestancov v živote, nedotklo sa problematiky seniorov, preto riešenie tohto pálčivého problému ostáva v nedohľadne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies