Európska komisia chce bojovať proti falošným informáciám pomocou blockchainu

NETKY.SK • 1 Máj 2018, 10:30 • 2 min
Európska komisia chce bojovať proti falošným informáciám pomocou blockchainu

BRUSEL – Európska komisia nedávno vyhlásila, že technológia blockchain bude súčasťou jej koncepcie boja proti online šíreniu falošných informácií.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Európska komisia (EK) identifikovala blockchain ako kritickú časť toho, čo nazýva Kódex postupov pre dezinformácie, ktorý má v úmysle zaviesť do leta 2018.

 

EK nedávno uverejnila tlačovú správu, podľa ktorej je technológia blockchain jednou z "nových technológií, ktoré menia spôsob vytvárania a šírenia informácií a majú potenciál hrať ústrednú úlohu v boji proti dezinformáciám v dlhodobom horizonte."

 

img

 

V tlačovej správe sa tiež hovorí, že blockchain aplikácie môžu pomôcť zabezpečiť transparentnosť, spoľahlivosť a sledovateľnosť správ na internete. Komisia dodala, že technológia distribuovaných kníh môže byť kombinovaná s inými procesmi identifikácie.

 

"Inovatívne technológie, ako napríklad blockchain, môžu pomôcť zachovať integritu obsahu, overiť spoľahlivosť informácií a / alebo ich zdrojov, umožniť transparentnosť a sledovateľnosť a podporiť dôveru v správy zobrazené na internete. Toto by sa mohlo kombinovať s dôveryhodnou elektronickou identifikáciou a overenými pseudonymami..."

 

img

 

Nedávna tlačová správa vychádza zo správy, ktorú v marci uverejnila expertná skupina EK, ktorá vyzýva na väčšiu transparentnosť online platforiem s cieľom bojovať proti šíreniu nepravdivých informácií na internete. Ďalším krokom EK je vyvinúť celoeurópsky kódex postupov v oblasti dezinformácií, ktorý sa má uverejniť do júla 2018.

 

Vývoj technológie blockchain bude zahrnutý aj do výskumných aktivít EÚ v pracovnom programe Horizon 2020, ktorý je považovaný za najväčší program financovania výskumu a inovácií v EÚ.

 

EK ešte 11. apríla oznámila podpísanie Deklarácie na vytvorenie európskeho blockchain partnerstva zloženú z 22 krajín. Podpredseda Európskej komisie Andrus Ansip už skôr vyzval EÚ, aby prijala opatrenia v oblasti rozvoja technológie blockchain v snahe urobiť z Európy svetového lídra v oblasti digitálnej inovácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Tomáš Tóth
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies