Holandskí poslanci žiadajú vysvetlenie o financovaní mešít zo zahraničia

NETKY.SK • 1 Máj 2018, 09:49 • 2 min
Holandskí poslanci žiadajú vysvetlenie o financovaní mešít zo zahraničia

AMSTERDAM - Poslanci z dvoch vládnych strán holandskej koaličnej vlády - ChristenUnie a D66 - ako aj opozičná Socialistická strana vyzvali ministerstvo zahraničných vecí a ministerstvo pre sociálne záležitosti, aby informovali parlament o zahraničnom financovaní mešít na území Holandska.

slovakia

left justify in out

Spravodajský server DutchNews.nl v pondelok uviedol, že poslanecká výzva je reakciou na tvrdenia denníka NRC Handelsblad, že mešita As Soennah v Haagu získala peniaze z Kuvajtu od skupiny, ktorá je na teroristickom zozname Spojených štátov amerických.

 

"Musíme skoncovať so zahraničným financovaním radikálnych verzií islamu v Holandsku," vyhlásil predseda ChristenUnie Gert Jan Segers. Kresťanskí demokrati v Holandsku zastávajú konzervatívne postoje v otázkach, ako sú manželstvá rovnakého pohlavia, potraty a eutanázia, stavajú sa však pokrokovo k otázkam prisťahovalectva.

 

Segers sa chce hlavne dozvedieť, či bývalý vicepremiér a minister sociálnych záležitostí Lodewijk Asscher a bývalý šéf diplomacie Bert Koenders, obaja z Labouristickej strany, zatajili informácie o financovaní haagskej mešity pred mestskou samosprávou.

 

V apríli toho roku holandské médiá upozornili na tri tajné zoznamy s podrobnými údajmi o zahraničnom financovaní mešít v Holandsku. Celkovo až 30 islamských organizácií požiadalo o financovanie alebo v posledných rokoch skutočne aj dostalo peniaze z krajín ako Kuvajt a Saudská Arábia. Obe uvedené krajiny od roku 2010 poskytujú Holandsku dôverné informácie o financovaní mešít prostredníctvom diplomatických kanálov.

 

Financovanie mešít a moslimských organizácií zo strany konzervatívnych štátov v Perzskom zálive je v Európskej únii vnímané kontroverzne kvôli spojeniu týchto krajín so šírením fundamentalistickej verzie islamu, známej ako salafizmus. Tento náboženský prúd sa zakladá na požiadavke návratu islamu ku jeho prvopočiatkom.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies